Jump to content

Szelki - dyskusje i porady

torunianin
 Share

Recommended Posts

Mam takie pytanie, czy szelki z kategorii "2 in 1" mają na stałe klipsy czy można się ich pozbyć ?

Można, ale pewnie są takie, które wymyślono bez opcji pozbycia się.

Ja mam szelki Albert Thurston, które tylko w części "plecowej" są elastyczne (przód nie); bardzo mi odpowiada to rozwiązanie.

Mam podobną opinię.

Też mam szelki Thurstona z nierozciągliwej taśmy i właśnie zastanawiam się czy szelki elastyczne są wygodniejsze.

Ja mam takie i takie - nie ma widocznej różnicy. Komfort użytkowania szelek głównie zależy głównie od wysokości stanu spodni. Im wyższy tym lepiej. Przy jednych spodniach z niskim stanem szelki wyrwały mi guziki z tyłu :mrgreen:

Mam takie pytanie, czy szelki z kategorii "2 in 1" mają na stałe klipsy czy można się ich pozbyć ?

Można, ale pewnie są takie, które wymyślono bez opcji pozbycia się.

Alberty "2 in 1" pozwalają na wyjęcie klipsów lub skórzanych chwytaków, sprawdzałem ostatnio bo mi się parę wzorów spodobało z tego. Co ważne, tak wyjęte plisy można użyc do innych szelek AT, jakby nas nagle naszła przemożna chęć założenia szelek do spodni bez przyszytych guzików.

Też mam szelki Thurstona z nierozciągliwej taśmy i właśnie zastanawiam się czy szelki elastyczne są wygodniejsze.

Dla mnie właśnie te nierozciągliwie są o wiele lepsze. Te w 100% rozciągliwe nie trzymają mi spodni za dobrze.

Że spytam, jak dziecko, ale dlaczego? :)

Misza, najprościej jest sprawdzić to doświadczalnie.

Załóż kolejno po sobie kilka par spodni dobrze dopasowanych o różnej wysokości stanu. Wszystkie bez paska, lub szelek.

W każdych z nich złap dłonią miejsce z tyłu, gdzie przypinasz szelki i spróbuj usiąść, pochylić się itd.

Szybko zobaczysz różnicę w pracy spodni i naprężeniach jakie w tym miejscu występują - wnioski nasuną się same.

Efekt, o którym piszesz jest niwelowany przez to, że guziki są wyżej niż linia spodni?

Hmm... jakby to określić. Spodnie z niskim stanem, szczególnie dopasowane- przy schylaniu się jak gdyby pozostają w miejscu, a nasza tylna część ciała wyłazi ze spodni. U niektórych można zobaczyć gatki, albo i kawałek pośladków w ekstremalnych przypadkach. Szelki sobie z tym z trudnością radzą ciągnąc spodnie do góry.

Spodnie z wysokim stanem, wspomożone jeszcze "jaskółczym ogonem" i szelkami pozostają w miejscu względem dopasowanego pasa, poniżej już są luźniejsze. W efekcie pupa przemieszcza się wewnątrz spodni bez tendencji do ukazywania się światu. Szelki nie są nadmiernie naprężane, a całość jest komfortowa.

Jak już zeszliśmy na temat spodni, to moim skromnym zdaniem większość zestawów ze smokingiem, lub marynarką wygląda kiepsko właśnie i przede wszystkim z powodu spodni. Modny krój zbliża je do "dżinsów" z tym całym dopasowaniem i bardzo niskim stanem. Efekt zazwyczaj bywa kiepski.

• Upvote 1

• 6 months later...
  • 3 months later...

Co sądzicie o szelkach na guziki przy spodniach ze stanem 1-3cm poniżej pępka (plus jedne go zakrywające) i bardzo szczupłej i dość wysokiej sylwetce? Na opadanie spodni z paskiem ani trochę nie narzekam, o szelkach myślę wyłącznie jako o zabiegu stylistycznym.

Co sądzicie o szelkach na guziki przy spodniach ze stanem 1-3cm poniżej pępka (plus jedne go zakrywające) i bardzo szczupłej i dość wysokiej sylwetce? Na opadanie spodni z paskiem ani trochę nie narzekam, o szelkach myślę wyłącznie jako o zabiegu stylistycznym.

Zadałeś pytanie i sam sobie odpowiedziałeś :) Będą zabiegiem stylistycznym. IMO całkiem niezłym jeśli chcesz zwracać na siebie uwagę.

No i właśnie pytam, czy trafionym zabiegiem stylistycznym (i Twoje zdanie już znam)  :)

Zdarzają się czasem takie poradniki dla osób o konkretnych sylwetkach - a to, że szerokie klapy dobrze robią na wąskie klaty i odwrotnie, a to, że pionowe paski wysmuklają, a poziome (w tym pasek u spodni) pogrubiają itp. I pod takim kątem pytam.

Ale co to za zabieg stylistyczny? Szelki i tak widać bardzo rzadko. Według mnie, jesli spodnie nie spadają ci z paskiem, to nie ma sensu zebys szedł w szelki. Ja je noszę, bo z paskiem zawsze się meczylem. ;)

IMO (udany) zabieg stylistyczny sprawia, że noszący dobrze w czymś wygląda. Niestety to rzadkość więc zrozumiałe jest, że nie wszyscy rozumieją ;) Posługując się przedstawioną przez Ciebie logiką, poszetkę warto nosić tylko jeśli planujesz w nią smarkać :P

• 2 months later...

1. Czy kupując szelki A. Thurstona płaci się za wysyłkę, nie mogę znaleźć informacji o kosztach wysyłki?

2. Czy noszenie szelek na guziki z materiałowymi zapięciami różni się w komforcie noszenia od tych ze skórzanymi?