Karol G. Napisano 25 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2017 Ta kulka zazwyczaj jednak po dłuższym czasie deformuje piętę w butach. Wiem z doświadczenia. Może gdyby była szerokości ludzkiej pięty to takie ekonomiczne prawidła miałyby sens. Niemniej, nie pozbyłem się takich prawideł - wykorzystuję je do butów sportowych. Nie zaobserwowałem deformacji pięty w przypadku "eNek" ze sztucznych materiałów, a na prawidłach jednak cholewka mniej się niszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 25 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2017 11 minut temu, Karol G. napisał: Ta kulka zazwyczaj jednak po dłuższym czasie deformuje piętę w butach. Wiem z doświadczenia. Potwierdzam Twoje obserwację w temacie deformacji pięty w butach. Nawet jeśli prawidła są w prawidłowym rozmiarze to efekt zmian jest dostrzegalny. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stonish Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Jak odpowiednio wyregulować prawidła? U mnie w lewym bucie prawidło jest bardziej ściśnięte niż w prawym więc chce, żeby równo pchały dla obu i będę to poprawiał, ale przy okazji naszła mnie myśl że poszukam jak w zasadzie powinny być prawidła ustawione. Informacji nie znalazłem. Tylko tyle, że można pokręcić śrubką, aby dostosować do szerokości obuwia - pytanie tylko jaka szerokość/długość prawidła w stosunku do obuwia jest odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Po tym zdjęciu wnioskuje, że prawidła są niesymetryczne względem siebie. Część "piętowa" w lewym jest dłuższa stąd wizualna różnica w długości wypychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stonish Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 5 minutes ago, Bartek 00 said: Po tym zdjęciu wnioskuje, że prawidła są niesymetryczne względem siebie. Część "piętowa" w lewym jest dłuższa stąd wizualna różnica w długości wypychania. Sprawdziłem, prawidła są takie same. Buty to Berwick 3637 jeśli może mieć to związek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 @Stonish Jak chcesz mieć przetrzeń w środku prawidła równą co do milimetra, to włóż tam coś np. śrubokręt i rozpychając ustaw tak jak ci pasuje. Jeśli są to nowe buty, wtedy prawidła mogą być za małe. Widzę, że sprężyna jest mocno rozciągnięta, a buty jeszcze parę milimetrów się rozejdą. Jeśli już mają kilkanaście wyjść za sobą to są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stonish Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 9 hours ago, flozbi said: @Stonish Jak chcesz mieć przetrzeń w środku prawidła równą co do milimetra, to włóż tam coś np. śrubokręt i rozpychając ustaw tak jak ci pasuje. Jeśli są to nowe buty, wtedy prawidła mogą być za małe. Widzę, że sprężyna jest mocno rozciągnięta, a buty jeszcze parę milimetrów się rozejdą. Jeśli już mają kilkanaście wyjść za sobą to są ok. Tu nie chodzi o ustawianie co do milimetra, jestem nowy w temacie, ale skoro jedno prawidło rozpycha bardziej od drugiego to wydaje mi się to jako podstawowa rzecz do poprawienia. Jak widać nie jest to coś "ważnego" bo mało o tym informacji więc chyba po prostu poprawie prawidło tyle o ile. Dzięki mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szelka911 Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 Witam planuję kupić prawidła:http://allegro.pl/prawidla-do-butow-cedrowe-drewniane-38-39-massido-i6395614546.html I tutaj moje pytanie czy do butów TED BAKER PELTON rozmiar 7 UK, 41 EU te będą odpowiednie? Czy może lepiej wybrać rozmiar 40-41? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 23 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2017 5 minut temu, szelka911 napisał: Witam planuję kupić prawidła:http://allegro.pl/prawidla-do-butow-cedrowe-drewniane-38-39-massido-i6395614546.html I tutaj moje pytanie czy do butów TED BAKER PELTON rozmiar 7 UK, 41 EU te będą odpowiednie? Czy może lepiej wybrać rozmiar 40-41? Problem ogólnie z doborem prawideł jest taki, że potrzebna długość zależy w dużym stopniu od ich szerokości czy inaczej szerokości buta (jak głęboko prawidło wejdzie nam do buta). W zasadzie jak ktoś akurat nie ma identycznego buta i tych samych prawideł nie będzie wstanie Ci odpowiedzieć. Do jednych butów potrzebuje większy rozmiar do innych węższy. Druga sprawa, że te prawidła często nie trzymają rozmiarów (co innego na pudełku a co innego jak się je pomierzy). Ja ostatnio 3 razy odsyłałem aż dobrałem dobre. Niemniej jeśli mam coś doradzać to raczej brałbym numer mniejszy niż numer buta bo one generalnie są szerokie. Niemniej nie gwarantuję że trafisz za pierwszym razem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 24 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2017 To jeszcze zamieszczę poglądowe zdjęcia 3 prawideł Loake, Saphir i Massido dla porównania. Wszystkie są na ten sam rozmiar 42 (8) a widać jak duże są między nimi różnice). Loake są długie ale smukłe za to Massido bardzo szerokie zwłaszcza w pięcie stąd wchodzą mi tylko do trzewików (do innych gdzie mam pozostałe prawidła nie jestem wstanie ich wcisnąć no chyba że bardzo na siłe ale boje się że za bardzo rozciągnęłyby buty). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 9 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2017 (edytowane) Prawidła w Bexley za 15 Euro: http://www.bexley.com/Bexley/en/r/shoecare_accessories?blocReferrer=19940 Edytowane 13 Marzec 2017 przez Siata Zly link 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 13 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2017 Dnia 9 marca 2017 o 16:59, Siata napisał: Prawidła w Bexley za 15 Euro: Zmień ten link bo kieruje do twojego konta. Dorzuciłem ci 2 sztuki 😊 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 13 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2017 23 minuty temu, Profumo napisał: Zmień ten link bo kieruje do twojego konta. Dorzuciłem ci 2 sztuki 😊 Dobrze, że nie 4 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 13 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2017 Tańsze zamienniki do yanuszy? Ktoś, coś? http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-TOLEDO-GOLD-ROZM.-47/5905 Te ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2017 43 minuty temu, Monkiusz napisał: Tańsze zamienniki do yanuszy? Ktoś, coś? http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-TOLEDO-GOLD-ROZM.-47/5905 Te ktoś próbował? Moja żona ma dwie pary. Wedle jej opinii są dobre, poza tym, że nie trzymają rozmiarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 15 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2017 Ech chyba znów skończy się zamówieniem z Niemiec. Był też gdzieś ponoć temat o bexleyach (wspomniany w tym wątku), ale nie mogę odszukać (o ich prawdidłach znaczy się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 16 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2017 To chyba ten wątek właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zolw Napisano 22 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2017 Witam Kolegów, jestem tu nowy i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Od dwóch dni czytam wątek o prawidłach gdyż chciałbym kupić kilka do swoich butów tak więc czytam i czytam i nic... jestem zdecydowany na pełne prawidła ale teraz jakie wybrać. Zastanawiam się czy zasadnym jest zakup prawideł za 160zł skoro są na allegro za 49,50zł http://allegro.pl/prawidla-drewniane-cedrowe-do-butow-36-47-i6604660512.html, lub od tych z olx https://www.olx.pl/oferta/prawidla-drewniane-cedrowe-nowosc-najwyzszej-jakosci-36-47-CID87-ID42UYN.html#6de8b24667 Czym one się różnią ? są z innego gatunku cedru ? czy to jest na zasadzie, że droższe = lepsze ? lub po prostu chodzi o markę ? czy w użytkowaniu zauważę różnicę pomiędzy tymi za 49,50zł a tymi za 160zł ? Czy ma ktoś z Was porównanie pomiędzy tymi "tanimi" a drogimi prawidłami i jest w stanie udzielić mi rzetelnej odpowiedzi? Bo ja już kompletnie zbaraniałem i nie wiem co mam kupić, i nie wiem czy warto jest dopłacić i kupić droższe czy to jest tylko kwestia marki/ceny. Kolega SIATA pisze o promocji na prawidła Bexley i już nawet miałem je w koszyku ale naszły mnie wątpliwości czy nie lepiej kupić tańsze... Pomocy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 22 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2017 9 minut temu, Zolw napisał: Witam Kolegów, jestem tu nowy i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Od dwóch dni czytam wątek o prawidłach gdyż chciałbym kupić kilka do swoich butów tak więc czytam i czytam i nic... jestem zdecydowany na pełne prawidła ale teraz jakie wybrać. Zastanawiam się czy zasadnym jest zakup prawideł za 160zł skoro są na allegro za 49,50zł http://allegro.pl/prawidla-drewniane-cedrowe-do-butow-36-47-i6604660512.html, lub od tych z olx https://www.olx.pl/oferta/prawidla-drewniane-cedrowe-nowosc-najwyzszej-jakosci-36-47-CID87-ID42UYN.html#6de8b24667 Czym one się różnią ? są z innego gatunku cedru ? czy to jest na zasadzie, że droższe = lepsze ? lub po prostu chodzi o markę ? czy w użytkowaniu zauważę różnicę pomiędzy tymi za 49,50zł a tymi za 160zł ? Czy ma ktoś z Was porównanie pomiędzy tymi "tanimi" a drogimi prawidłami i jest w stanie udzielić mi rzetelnej odpowiedzi? Bo ja już kompletnie zbaraniałem i nie wiem co mam kupić, i nie wiem czy warto jest dopłacić i kupić droższe czy to jest tylko kwestia marki/ceny. Kolega SIATA pisze o promocji na prawidła Bexley i już nawet miałem je w koszyku ale naszły mnie wątpliwości czy nie lepiej kupić tańsze... Pomocy :/ Ze swojego doświadczenia (mam prawidła zarówno te markowe po 200 jak i te z allegro po 40) wynika że jedyna różnica to kształt prawideł (co nie znaczy że te drogie lepiej pasują ... to zawsze zależy od buta/kopyta). Z tymi tanimi jest jeden problem, najczęściej są szerokie i często nie trzymają rozmiarówki, co czasami wymaga kilkukrotnego odsyłania prawideł aż dobierze się rozmiar do swoich butów. Innych różnic ja osobiście nie widzę. Wcześniej zamawiałem te http://allegro.pl/prawidla-do-butow-cedrowe-drewniane-40-41-massido-i6443242062.html i są dość szerokie i w sumie chętnie je oddam komuś (zdjęcie kilka wpisów wyżej) bo jedynie do sztybletów mi pasują a i to mam wrażenie że za bardzo mi je rozbijają, a ostatnio te http://allegro.pl/drewniane-cedrowe-prawidla-do-butow-41-42-i6715326825.html i z tych jestem bardzo zadowolony (są o wiele węższe). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zolw Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 Dziękuję za odpowiedź. Nie ma czegoś takiego, że te droższe pachną cedrem a te tanie już nie bardzo? Więc na próbę nabędę te tańsze. Oczywiście kolejny dylemat mianowicie rozmiar prawideł but ma 40 i po przeczytaniu wpisów wyżej chyba kupię 39 z racji nie trzymania rozmiarówki o której dużo osób pisze. Myślisz, że będzie ok czy brać 40? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 47 minut temu, Zolw napisał: Dziękuję za odpowiedź. Nie ma czegoś takiego, że te droższe pachną cedrem a te tanie już nie bardzo? To nie jest prawdziwy cedr, w dodatku zapach jest (z tego, co wiem) "dodawany" i po jakimś czasie się ulatnia (to już piszę z doświadczenia). 47 minut temu, Zolw napisał: chyba kupię 39 z racji nie trzymania rozmiarówki o której dużo osób pisze. Myślisz, że będzie ok czy brać 40? :/ Niestety, to trzeba sprawdzić. Prawidła muszą przede wszystkim pasować - dobrze wypełniać but. Nie ma to oczywiście związku z ceną, no może poza tym, że tańsze mogą być niższe, co jest niekorzystne - gorzej wypełniają but. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zolw Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 Łatwiej chyba kupić samochód 39 minut temu, mosze napisał: To nie jest prawdziwy cedr, w dodatku zapach jest (z tego, co wiem) "dodawany" i po jakimś czasie się ulatnia (to już piszę z doświadczenia). To co to za drewno? 😳 To ja już kompletnie zbaraniałem... chyba w tym wszystkim chodzi właśnie o to żeby był to cedr ze względu na swoje właściwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 4 minuty temu, Zolw napisał: To co to za drewno? Żywotnik Olbrzymi, nazywany red cedar. Chwyt marketingowy. Żywotnik to cyprysowate, prawdziwe cedry to sosnowate. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 14 minut temu, Zolw napisał: Łatwiej chyba kupić samochód To co to za drewno? 😳 To ja już kompletnie zbaraniałem... chyba w tym wszystkim chodzi właśnie o to żeby był to cedr ze względu na swoje właściwości... Chodzi przede wszystkim o to, żeby prawidła dobrze wypełniały but i utrzymywały jego kształt. Super hiper właściwości cedru to przede wszystkim marketing. Prawidła wcale nie muszą być "cedrowe". Wiele firm produkujących buty z wyższej półki dodaje do swoich butów prawidła wykonane z innych gatunków drewna. Na przykład Crockett & Jones i John Lobb Paris robią prawidła z drewna lipowego, Vass z olchowego. John Lobb bespoke robi na ogół prawidła z mahoniu, ale zdarzają się też prawidła z drewna egzotycznego (Obeche - https://en.wikipedia.org/wiki/Triplochiton_scleroxylon). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zolw Napisano 23 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2017 Dziękuję za poszeżenie mojej wiedzy na ten temat 😉 Muszę sobie poczytać coś więcej. A z Waszego doświadczenia są jakieś różnice w użytkowaniu prawideł wykonanych różnego drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi