+Immune+ Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Ok. A jak rozpoznać odpowiedni materiał? Tak na szybko znalazłem dwa ciekawe wzory: http://allegro.pl/turkus-morski-cieniut ... 49358.html http://allegro.pl/welna-jedwab-kaszmir- ... 69943.html Po cenie. Czysty kaszmir (prawdziwe włókno normalnej grubości) kosztuje tyle co wszystkie aukcje tych sprzedawców razem wzięte. Na Twoim miejscu nie kupowałbym materiału na spodnie przez Allegro, o ile nie masz wystarczającej wiedzy w temacie. Przejdź się do sklepu z tkaninami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Masz oczywiście racje - te materiały jakościowo będą w najlepszym razie przeciętne. W normalnych okolicznościach poszukałbym czegoś lepszego, ale te spodnie mają mieć charakter testowo-eksperymentalny - trafiłem przypadkiem (przy okazji jakiś poprawek) w Zielonej Górze na zakład krawiecki, który byłby skłonny cyt. "spróbować czy potrafią uszyć spodnie" za jakieś śmieszne pieniądze (poniżej 100 zł) pod warunkiem, że dostarczę im materiały. Mógłbym im co prawda po prostu rzucić jakiś syntetyk za grosze, ale z drugiej strony może im wyjdzie coś sensownego (zwłaszcza, że mają w z zasadzie jedynie odwzorować moje stare spodnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Immune ma rację, przejdź się do sklepu z tkaninami. Większość wełnianych tkanin sprzedawanych na allegro to materiały na kobiece garsonki itp. Zwykle są dość luźno tkane, lejące i nie nadają się na spodnie. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Przeciętne to mogą być materiały z Bielska. Te nawet nie są "skojarzone" z modą meską. Jeżeli chcesz sobie uszyć spodnie z materiału na garsonkę, kaftan lub jakiś flauszowy płaszcz to spróbuj. Nie rozumiem jednak dlaczego chcesz wydać 100 złotych na coś czego nie będzie można później założyć, choć z wyglądu będzie przypominało formą spodnie. Może koledzy coś doradzą, ja nie potrafię doradzić w temacie typu "jak zastąpić wełnę/bawełnę w spodniach żeby mieć wełniane/bawełniane spodnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Immune ma rację, przejdź się do sklepu z tkaninami. Większość wełnianych tkanin sprzedawanych na allegro to materiały na kobiece garsonki itp. Zwykle są dość luźno tkane, lejące i nie nadają się na spodnie. Piszę to na podstawie własnych doświadczeń. O to właśnie mi chodziło. O jakości takich tkanin za 20-30 zł nie ma co dyskutować - interesowała mnie jedynie kwestia przydatności danego materiału na spodnie (ze względu na gęstość splotu itp.) - skoro się nie nadają to poszukam w mieście jakiegoś sklepu z tkaninami. A to zamówienie traktuje jako coś w stylu trial shirt z moderntailor. (z czasów kiedy jeszcze używali w nich tanich bawełenek typu single-ply). Zwykle w przypadku spodni z wieszaka na same poprawki wydaje 50-60 zł - dorzucenie 40 zł żeby zobaczyć co im wyjdzie to w zasadzie żaden wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Kup len albo bawełnę - cena znacznie niższa niż 100% wełna, a próbne spodnie będą się nadawały do noszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 A to jest bardzo dobra myśl - lniane spodnie na lato zawsze się przydadzą. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Tani płacisz, dwa razy płacisz. +++ Za każdym razem, kiedy skuszę się na jakiś tani zakup, to potem jest plucie w brodę i narzekanie. Ale za radą forum i Roetzla już nigdy nie pożałuję pieniędzy na buty White Haven: też proponuję bawełnę, na nieformalne spodnie w sam raz, a i cena mniejsza. Na szybko znalazłem taką stronę: http://www.zso.tarnow.pl/tkaniny/tk13.html - może przyda się w poszukiwaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 W sklepach z tkaninami można wygrzebać tkaniny średniej (ale też nie słabej) jakości w cenie 80-100 zł ( poza Warszawą pewnie jeszcze mniej ), szczególnie końcówki typu ostatnie 1,4 metra. A spodnie z takiego materiału już się do czegoś mogą przydać, np. na bardzo deszczową pogodę, kiedy szkoda lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 Ze swojej strony dodam, że materiały sprzedawane w sklepie detalicznie po +/- 120 PLN/mb mój krawiec miał z hurtowni po 18 PLN*. Polecam odwiedzić hurtownie tkanin w okolicy zamieszkania (tyle że nie zawsze chcą sprzedawać w detalu). *Bielsko o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 A w hurtowni sprzedadzą 1,2 metra czy całą belę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek Napisano 14 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2011 A w hurtowni sprzedadzą 1,2 metra czy całą belę?Właśnie dlatego przy małym zakupie nie zawsze są chętni do współpracy, u mnie jak dotąd 50/50 w jednej się udało, w drugiej (tej tańszej) nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 szukam szalika o średnio grubym splocie w kolorze jak sweter na zdjęciu (edit: po przemyśleniu - kolor może być też trochę intensywniej zielony ). Ktoś coś widział w sklepach stacjonarnych albo w necie? Dziś w TKMaxx jeden widziałem, bardzo mi się podoba, ale 230 złotych (choć ma dodatek kaszmiru, nie pamiętam jaki) wydaje się sporą kwotą. Chyba że się mylę, może to rozsądne pieniądze, zwłaszcza biorąc pod uwagę kaszmir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 W P&C w Arkadii mają teraz fajne, mięsiste, ale nie grube, szaliki wełniane za około 90 zł. Nie żebym się ciągle powtarzał z tym P&C, ale jakoś tak ciągle w poszukiwaniu różnych dupereli, swetrów itp. zawsze ostatecznie tam ląduje, znajdując fajne, klasyczne rzeczy w dość rozsądnej cenie (w porównaniu do zdzierstwa w innych "galeryjnych" sklepach, można wręcz rzec, że niskiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 W P&C w Arkadii mają teraz fajne, mięsiste, ale nie grube, szaliki wełniane za około 90 zł. Nie żebym się ciągle powtarzał z tym P&C, ale jakoś tak ciągle w poszukiwaniu różnych dupereli, swetrów itp. zawsze ostatecznie tam ląduje, znajdując fajne, klasyczne rzeczy w dość rozsądnej cenie (w porównaniu do zdzierstwa w innych "galeryjnych" sklepach, można wręcz rzec, że niskiej) To zupełnie jak ja z tym lądowaniem w P&C. Też polecam jak Capo. 230 zł to dużo, ale jeśli Ci się podoba to warto. Jeśli wiesz, że będzie go wiązał sobie. No, i jeśli nie gubisz szalików. To wtedy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 dzięki Capo, zapomniałem zupełnie o Peek'u, rzadko tam zaglądam, bo mam nie po drodze a gubię tylko parasole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Moze to były szaliki Johnstons of Elgin? Pojawiaja sie czasem w tkmaxx i sa tam w niezlej cenie http://www.johnstonscashmere.com/index. ... arves.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Kaszmir sladowo czy w wiekszych ilosciach? zreszta to w sumie nieistotne, bo przy takiej kwocie kaszmir bedzie pewnie niskiej jakosci. Reszta to welna owcza? Trudno powiedziec, czy 230zl to duzo, bo zalezy na ile taki szalik starczy, czy sie bedzie mocno 'kulkowal' itd. ale sugeruje isc za rada kolegi frankenstein'a i poprostu zrobic sobie prezent swiateczny:) Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Powiedziałbym, że jak na wspomniany sklep to dużo. Będąc w połowie października służbowo w Krakowie, kupiłem w tamtejszym TKMaxx szalik w kolorze camel sygnowany Fraas w cenie 40zł. Na metce stało 100% kashmir; wiem, że to nie mógł być surowiec wysokiej jakości, ale szalik miałem na sobie do tej pory 8-10 razy, prać nie próbowałem, nie pilinguje się w ogóle, wygląda jak nowy, lekko czyszczony szczotką Kent Cashmere Care. Wychwalane na zagranicznych forach szaliki Aquascutum są w łódzkim TK za bodaj 169zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 jutro spojrzę dokładniej, dzisiaj szukałem skarpetek, ale nic nie znalazłem (notabene skarpetki Baumler - na metce dumne wielkie "merino wool" a skład m. in. 55% acrylic i 25% merino) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 Jak działa zamawianie na stronie CT? Muszę wpisać numery z karty i jak to się odbywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 Add to basket, checkout, jeszcze raz checkout, wpisujesz email, podajesz adres dostawy wybierając kraj, w bezpiecznym połączeniu wpisujesz numer karty, datę ważności, trzycyfrowy kod z paska magnetycznego na odwrocie i już. Jeżeli dostaniesz komunikat że transakcja nie powiodła się (a dane wpisałeś poprawnie), zadzwoń na infolinię swojego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 Rozumiem. Wiem jak wpisać wszystko, tylko zastanawiałem się jak oni to pobierają. Dzięki za szczegółowy opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 Tyrwhitt siedzi z otwartą przeglądarką i jakoś tam to pobiera... w tym momencie nie kupuj. O 17:00 on pija tea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2011 Jeśli chodzi o pobieranie pieniędzy, jest oczywiście spread plus, o ile się nie mylę, Visa pobiera 2% prowizji; generalnie mnie zawsze z rachunku schodzi więcej, niż optymistycznie zakładałem. Ale jeśli chodzi o CT, customer service mają świetny. @h8r3d, jeśli tego nie wiesz, w razie czego towar możesz zwrócić nawet używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi