Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trafiłem dzisiaj w sieci na ciekawy raport UOKiK dot. produktów włókienniczych sprzedawanych w polskich sklepach. Szczególnie interesujące są wyniki kontroli składu surowcowego. Porównywano skład deklarowany na metce, a rzeczywisty uzyskany w badaniach laboratoryjnych.

Poniżej jedna z tabel, a pełny raport tutaj (Raport - Produkty włókiennicze - 2010):

http://www.uokik.gov.pl/raporty_z_kontr ... dlowej.php

post-58-13658923254756_thumb.jpg

Opublikowano

Massimo Dutti - kolekcja NYC

http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/ ... TION%2BMEN

Ciekawa kolekcja. Ceny wyższe niż standardowo.

Ciekawi mnie rozwiązanie w marynarce dwustronnej :shock: Czy jest zapinana raz na jedną raz na drugą stronę ? :roll:

Może być raz męska a raz damska ;) Równie dobrze może mieć na obu połach dziurki i takie guziki:

Dołączona grafika

Cały czas zastanawiam się jednak po co? A być może dwustronność oznacza jeszcze coś innego. Bo np. szlice też będą dziwne.

Myślę że na zdjęciu jest jeden z kompletów guzików. Marynarka może mieć dwie klubowe (tu można jeszcze dodać w kolorze srebra, złota i białe) lub stonowane (klasycznie w kolorze zbliżonym do tkaniny).

Opublikowano

Tweed to chyba jest na tyle charakterystyczny wizualnie że trudno mieć do niego o to pretensje :)

Przyznam się że jeszcze przed lekturą tego co wkleił mr.vintage często zastanawiałem się dotykając wełnianych ( albo mieszanek wełny ) tkanin ile w nich rzeczywiście wełny

Opublikowano

Tweed to chyba jest na tyle charakterystyczny wizualnie że trudno mieć do niego o to pretensje :)

Przyznam się że jeszcze przed lekturą tego co wkleił mr.vintage często zastanawiałem się dotykając wełnianych ( albo mieszanek wełny ) tkanin ile w nich rzeczywiście wełny

Sa tweedy "delikatne" i bardzo gryzące. Nie do końca wiem czemu służyło Twoje pytanie?

Opublikowano

W naszym kraju fałszowanie ważnych informacji o produkcie obarczone jest małym ryzykiem.W najgorszym wypadku dostanie się kare w wysokości kilkuset złotych.W innych branżach wygląda to tak samo albo nawet gorzej.Jednak nikt nie tworzy takich kłamstw jak sektor wędliniarski,smacznego ;)

Opublikowano

Panowie, Kolega Byrk swoim pytaniem w KPKO zachęcił mnie do znalezienia dla niego ciekawej propozycji szala w sieciówkach dostępnych w mniejszych miastach... Przeglądając net, wszedłem na www Zary. W szalach oczywiście króluje wiskoza i poli... Aż tu patrzę, kaszmir!

Jak się okazało, skład 100% wiskoza... Już się przymierzałem, żeby dodać fotkę w temacie "humor", ale dla pewności przejrzałem pozostałe szale/apaszki. Jeden błąd w opisie, to najprawdopodobniej wpadka, ale kilka? :roll:

Poniżej przedstawiam bardzo ciekawe propozycje Zary z KASZMIRY.

post-2604-13658923320844_thumb.jpg

post-2604-13658923321289_thumb.jpg

post-2604-13658923321718_thumb.jpg

Opublikowano

Przecież wiadomo że kaszmir jest z wiskozy :lol:

Przypomniała mi się krótka rozmowa którą przeprowadziłem z panią w pasmanterii:

- Czy ma Pani jedwabne nici do obszywania dziurek?

- Tak.

- To poproszę.

- Proszę.

- Ale to nie jest nić jedwabna.

- Jest.

- Nie.

- To proszę spojrzeć jak się błyszczy.

- To proszę przeczytać - 100% poliester.

- Ale nici jedwabne są z poliestru!

- Nie. Są z jedwabiu :) .

- To takich nie mam.

- W takim razie dziękuję.

Opublikowano

Witam, mój pierwszy post. :)

Temat z ZARA ciekawy, wysłałem link do zdjęć Piotrowi Miączyńskiemu który prowadzi blog "towar niezgodny z umową".

Może się zainteresuje tematem i dowie od przedstawiciela ZARA co mieli na myśli. :)

Opublikowano

Jest szansa, że masz rację, jednak stosowanie dużych liter powoduje, że na odległość nie da się tego stwierdzić, więc jest to wprowadzanie klienta w błąd.

Swoją drogą była kiedyś sprawa z Pasztetem z zająca. Okazało się, że nie ma w pasztecie żadnego zająca, więc producent znalazł jakiegoś faceta o nazwisku Zając, zapłacili mu jakieś grosze za możliwość użycia nazwiska i przemianowali produkt na Pasztet Zająca.

Opublikowano

pies pogrzebany jest w opisie 'na zewnatrz'.

prawdopodobnie wewnatrz produktu znajduje sie kilka nici 100% kaszmiru, a reszta produktu, 'zewnetrzna' warstwa jest juz z roznych odmian plastiku ;)

Chyba juz pisalem na forum, tak odnoszac sie do samego tematu, jaka mnie mila rozmowa kiedys spotkala w sklepie z 'moda meska'. Poprosilem pania o pokazanie mi granatowego garnituru. Zostalem zaprowadzony do odpowiedniego wieszaka, pani wskazuje kilka sztuk odziezy. Zerkam na metke, cena raczej wygorowana, wiec zerkam na sklad, liczac ze dla odmiany w parze z cena znajde przyzwoity material. Coz... mieszanka wiskozy i poliestru tudziez innych plastikow...

na moje pytanie, czy nie maja 'czegos z welny' uslyszalem zwrot, ktory chyba do konca zycia zapamietam:"wełna? ale to sie gniecie..." :D

Opublikowano

Swoją drogą była kiedyś sprawa z Pasztetem z zająca. Okazało się, że nie ma w pasztecie żadnego zająca, więc producent znalazł jakiegoś faceta o nazwisku Zając, zapłacili mu jakieś grosze za możliwość użycia nazwiska i przemianowali produkt na Pasztet Zająca.

Powinni zrobić "Pasztet Zajęczy" i przy ściśnięciu przez klienta pasztet powinien zajęczeć jak gumowa zabawka...ups!

Opublikowano

Czy to nie jest przestępstwem, jako, nie wiem, wprowadzanie klienta w błąd? Inny przykład z tej samej beczki. Przeprowadzam się i kompletuje wyposażenie nowego mieszkania, więc często przeglądam allegro. Szukałem lnianej ściereczki:

"ŚCIERKA lniana 45x70cm ręcznik kuchenny NAJTANIEJ"

Po dokładnym przeczytaniu aukcji

"Tkanina:

- 100% Bawełna"

Nawet zgłosiłem tę aukcję, ale allegro oczywiście olało sprawę...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

http://wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,127 ... ntrow.html

"Powstające jak grzyby po deszczu galerie handlowe kojarzą się głównie z zagranicznymi markami. Jednak ostatnio coraz więcej w nich także firm z Polski. Te, które zdecydowały się na tę formą handlu, nie narzekają na zyski nawet w kryzysie."

"Sklepy usytuowane w większości galerii handlowych w Polsce napędzają też zyski firmie, która produkuje odzież i sprzedaje ubrania - LPP. Gdańska spółka jest właścicielem popularnych w Polsce marek: Reserved, Cropp, House i Mohito. Spółka prowadzi ponad 600 sklepów w Polsce."

Opublikowano

Z dzisiejszej (przypadkowej:) ) wizyty w salonie vistuli (o których można by napisać dobrą książkę pełną humoru i anegdot...)- rzuciwszy okiem na ich swetry zapytałem, czy mają w swojej ofercie również takie, które są produkowane z wełny. Sprzedawca stwierdził, że 'w ich sklepie naturalnie wszystkie swetry produkowane są z wysokiej jakości wełny'. Gdy zwróciłem mu uwagę na stosunek wełny do akrylu 1:4 odparł, że to 'wełna z domieszkami' :)