Skocz do zawartości

Skarpety (skarpetki), podkolanówki - dyskusje i porady

Parmigiano

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, papiez_ napisał:

Makie jakieś źródło solidnych, wełnianych, grubych skarpet? 

Tylko Darn Tough!

Próbowałem wielu innych - w tym wspomniane Smartwoole i Icebreakery - żadne się nie umywają.

Niestety ich cena w Europie to jakaś porażka, jeśli imasz kogoś w Stanach, to niech ci kupi w gobros.com , są tam w naprawdę rozsądnych cenach (po rabacie - zawsze jakiś mają - to 17-20 USD za parę).

• 5 months later...

Pierwsza edycja Patine nie była szczególnie udana, dodatkowo po praniu się skurczyły.

Natomiast te nowsze są bardzo dobre, zarówno skarpetki, jak i podkolanówki. W przypadku podkolanówek w ostatni czwartek zrobiłem na nogach 11 km po mieście, ani razu się nie zsunęły, a to jest dla mnie kluczowa determinanta oceny podkolanówek. Skarpetki też się dobrze trzymają na łydce.

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
2 godziny temu, bac napisał:

Jaki kolor skarpetek założyć do brązowych pantofli i granatowego garnituru? Pierwszy raz będę zakładał brązowe pantofle i nie wiem jaki kolor. Macie jakieś sprawdzone produkty?  

Są trzy szkoły. Dwie są klasyczne, i odpowiednie do zestawów bardziej formalnych, ostatnia jest nazwijmy to, awangardowa, do zestawów casualowych.

1. Pod kolor spodni - czyli granatowe.

2. Pod kolor butów - czyli brązowe.

I ostatnia

3. Dowolne, byle nie białe.

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1

Jeśli ktoś podobnie jak ja ma problem ze znalezieniem skarpet tzw. mid-calf, które byłyby na tyle długie, żeby podczas siedzenia uniesione nogawki nie odsłaniały łydek i nie kurczyły się znacząco po praniu to polecam:

https://www.skolyx.se/en/socks/1180-ribbed-cotton-socks.html

Zdjęcie poglądowe:

IMG_20220717_202143.thumb.jpg.433a842f8ccb8fa26feb549765aa4b2a.jpg

Przy okazji pozwolę sobie wywołać @saphir.pl - fajnie byłoby kupić u Was takie skarpety. Wiem, że w sprzedaży jest już ulepszony model sygnowanych przez Was skarpet, ale kolorystyka jest moim zdaniem zbyt szalona. Prążkowane dwukolorowe skarpety mogą być ładne, ale w przypadku Waszych kontrast pomiędzy oboma kolorami jest zbyt duży. Bliżej tu do Pitti niż stonowanej klasyki. ;)

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...
  • 5 months later...
Strona sklepu Viccel mówi, że już nie działają  
https://www.viccelshop.com/

Ale polecają jakąś inną firmę gdzie skarpety wyglądają podobnie
https://celchuk.com/

Ktoś kojarzy co tam się stało?

Polecasz jakieś modele?
Szukam generalnie na zimę cieplejszych i dłuższych.
Nie widzę aktualnych kosztów transportu

Noszę ich podkolanówki w różnych stylach i kolorach. Polecam i mam kilkadziesiąt par :), aczkolwiek:

1. Są bardzo wrażliwe na temperaturę prania, niby można prać w 40 stopniach, ale w praktyce w tej temperaturze skracają się po 2-3 praniach, więc piorę w 20-30.
2. Poza tym przecierają się, ale to pewnie taki efekt komfortowego i dość cienkiego materiału - np. Pedemeia u mnie wytrzymywała krócej.

• Like 1

3 godziny temu, kanapa napisał:

Szukam generalnie na zimę cieplejszych i dłuższych.

Spróbuj takich: https://www.calzedonia.com/pl/product/długie_prążkowane_skarpety_męskie_z_wełną_i_kaszmirem-UL0024.html?dwvar_UL0024_Z_COL_CALZ_EC1=042 

Mam od paru sezonów kilka par, bardzo wytrzymałe jak na ten materiał, nie mechacą się, zachowują fason i rozmiar, nie przecierają. 

• Like 1

• 1 year later...
  • 3 weeks later...