Skocz do zawartości

Z mediów - co powiedziano w tematach nas interesujących

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda. W zachodnioniemieckich landach średnia jest prawie dwa razy wyższa niż te 10k PLN...

Właśnie uderzająca jest dysproporcja między poziomem zarobków uważanych za wysokie, a cenami dóbr uważanymi za luksusowe. Może jestem zbyt konserwatywny, ale dla mnie kupowanie garniuru za więcej niż 1/4 pensji netto to wielka rozrzutność...

• Oceniam pozytywnie 5

Gdzieś na forum powinien być raport z zeszłego roku. Poniżej bieżący. Na str 32 odzież i dodatki

Jak widać najbogatsi nie dobijają wydatkami na buty do ceny TJ, o Kielmanie nie wspominając.

Patrząc jeszcze z innej perspektywy co drugi forumowicz jest Krezusem ;)

A komentarz Łukasza Jemioła to to chyba po znajomości trafił do tego opracowania (?)

pl-Raport-KPMG-Rynek-dobr-luksusowych-w-Polsce-Edycja-2016.pdf

13 godzin temu, damiance napisał:

i z tego dobrobytu (10k) trzeba jeszcze ciachnąć >30% na bezpośrednie daniny :(

a restauracje to mamy chyba wciąż relatywnie drogie.

40%, Twoja realna pensja to koszt jaki ponosi pracodawca (bo mu wisi czy cześć odda Tobie czy państwu) więc kiedy pracodawca ma na stanowisko 2400zl, to zatrudnia na 2000zl brutto, do ręki daje 1460zl

Problem z tym raportem jest taki, że zupełnie inna sytuację na członek zarządu co ma taką samą pensje podstawowa, ale ma jeszcze udziały, dywidendę, samochód firmowy, komórkę, koszty "reprezentacji" no i nawet żonę gdzieś wsadzona na jakieś stanowisko w biurze zarządu. 

• Oceniam pozytywnie 1

14 godzin temu, swordfishtrombone napisał:

Prawda. W zachodnioniemieckich landach średnia jest prawie dwa razy wyższa niż te 10k PLN...

Właśnie uderzająca jest dysproporcja między poziomem zarobków uważanych za wysokie, a cenami dóbr uważanymi za luksusowe. Może jestem zbyt konserwatywny, ale dla mnie kupowanie garniuru za więcej niż 1/4 pensji netto to wielka rozrzutność...

To za jaką kwotę proponujesz kupować garnitur człowiekowi takiemu jak ja, od razu po studiach, gdzie 25% pensji netto nie jest nazbyt wysoką kwotą.

Powinienem nieco zniuansować to stwierdzenie, istotnie. Oczywiście jeśli garnituru (a nawet trzech) potrzebujemy do pracy, musimy nierzadko wydać więcej niż ćwierć pensji. Taki zakup ma zupełnie inny sens ekonomiczny, bo w zasadzie można go potraktować jako koszt uzyskania przychodu (nie mówię tego z punktu widzenia prawa podatkowego, bo o polskim prawie podatkowym nie wiem nic). Jest więc to w pewnym sensie inwestycja.

Tutaj jest mowa o zakpach luksusowych, więc z definicji zbytkownych, dla przyjemności (dziesiąta marynarka, ósmy garnitur, siódma para butów GYW, trzecia gitara, w zasadzie nawet drugi zegarek). Dla mnie regularne wydawanie więcej niż 25%miesięcznego dochodu na tego typu rzeczy to rozrzutność (chyba, że oszczędzamy kilka miesięcy na większy zakup). Ale to tylko moje odczucie.

Ciekawe jest też to, że o ile przy butach męskich za 1000-1300 PLN możemy być w miarę pewnie przyzwoitej jakości (szycie zamiast klejenia), o tyle garnitur za 3500 to może być wszystko; wysokiej jakości RTW (SS Jort za 700 czy 800 EUR), kiepskie RTW (pewnie jakiś droższy Boss), kiepskie MTM albo przyzwoity bespoke (w PL można chyba za 3500 uszyć full canvas?).

Ile taki garnitur kosztuje? 

Szyty na miarę ok. siedmiu tysięcy. Przyznam, że kupuję co najmniej cztery rocznie: dwa na sezon jesienno-zimowy i dwa na wiosenno-jesienny. 

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3299904,jerzy-mazgaj-opowiem-wam-co-to-jest-luksus-wywiad,3,id,t,sa.html

Pan Mazgaj jest dobrym przykładem. Bardzo lubi pouczać, czym jest luksus, uwielbia również rozprawiać o swojej miłości do drogich butów i garniturów.

A tak to wygląda w rzeczywistości. He, he.

AR-160809113.jpg&MaxW=980&imageversion=M

635155381885022339.jpeg

634427977589500000.jpg

• Oceniam pozytywnie 3

3 godziny temu, R50 napisał:

http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3299904,jerzy-mazgaj-opowiem-wam-co-to-jest-luksus-wywiad,3,id,t,sa.html

Pan Mazgaj jest dobrym przykładem. Bardzo lubi pouczać, czym jest luksus, uwielbia również rozprawiać o swojej miłości do drogich butów i garniturów.

Niestety klasy ten pan zdecydowanie nie ma http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/wlasciciel-almy-do-wyrzuconej-z-pracy-tez-mam-ciezko/j2qthc5 (przepraszam za jakość źródła, niemniej akurat tutaj jest wiarygodne)

• Oceniam pozytywnie 1

9 godzin temu, Caporegime napisał:

Problem z tym raportem jest taki, że zupełnie inna sytuację na członek zarządu co ma taką samą pensje podstawowa, ale ma jeszcze udziały, dywidendę, samochód firmowy, komórkę, koszty "reprezentacji" no i nawet żonę gdzieś wsadzona na jakieś stanowisko w biurze zarządu. 

To nie jest problem tego raportu, bo w jego przypadku dane nie pochodzą z umów, list płac, czy wywiadów, tylko z US i obejmują całość zarobków brutto. 

• Oceniam pozytywnie 2

Ja również dołączam się do gratulacji. Irku obserwuję twoje stylizacje od dawna i moim skromnym zdaniem w tym gronie powinieneś być na pierwszym miejscu. W sumie jednak to i tak b. miłe zaskoczenie bo pozostali laureaci to  ludzie bardzo znani  (w zasadzie kategoria celebryci), więc w kategorii ludzi "normalnych"  i tak jesteś na pierwszym miejscu :)   

• Oceniam pozytywnie 2

3 minuty temu, artisan napisał:

Ja również dołączam się do gratulacji. Irku obserwuję twoje stylizacje od dawna i moim skromnym zdaniem w tym gronie powinieneś być na pierwszym miejscu. W sumie jednak to i tak b. miłe zaskoczenie bo pozostali laureaci to  ludzie bardzo znani  (w zasadzie kategoria celebryci), więc w kategorii ludzi "normalnych"  i tak jesteś na pierwszym miejscu :)   

Milo mi i dziękuję bardzo.Również bylem mocno zdziwiony pozycja którą zająłem w tak znanym gronie. Patrząc na tak liczne grono jurorów to duże zaskoczenie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• Oceniam pozytywnie 1