Skocz do zawartości

Liczba i rozmieszczenie guzików na rękawach marynarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem 4 jest to optymalna liczba guzikow na rekawach marynarki wspolczesnego garnituru, 5 guzikow jedynie w wypadku jesli cos bylo poprawiane przy dlugosci rekawow, 1-2-lub trzy guziki wygladaja dobrze jedynie w przypadku plaszcza (overcoat) lub marynarek typu odd jacket,ale juz blazer powinien miec 4 guziki. Jesli chodzi o rozmieszczenie guzikow, mysle ze wszelkie kombinacje typu niesymetryczne rozmieszczenie czy duzy dystans miedzy guzikami wyglada co najmniej niewspolczesnie i lepiej wybrac cos z opcji-( Plain,or overlapping button) w wypadku guzikow przyszytych na stale, lub w wypadku working buttonholes kombinacji powyzszych opcji z roznym ksztaltem dziurek -(straight ,or keyholes),oraz polozenia dziurek wzgledem krawedzi rekawa( plain or slanted).Ostatnio czesto klienci zamawiaja ostatnia dziurke (na dole rekawa) obszyta kontrastowa nitka ,z reguly w kolorze podszewki, co wyglada dobrze w wypadku garniturow z materialow solid,

tak bez "dobry wieczór"? :? może być po obcemu, coś tam rozumiemy piąte przez dziesiąte :P

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem 4 jest to optymalna liczba guzikow na rekawach marynarki wspolczesnego garnituru, 5 guzikow jedynie w wypadku jesli cos bylo poprawiane przy dlugosci rekawow, 1-2-lub trzy guziki wygladaja dobrze jedynie w przypadku plaszcza (overcoat) lub marynarek typu odd jacket,ale juz blazer powinien miec 4 guziki. Jesli chodzi o rozmieszczenie guzikow, mysle ze wszelkie kombinacje typu niesymetryczne rozmieszczenie czy duzy dystans miedzy guzikami wyglada co najmniej niewspolczesnie i lepiej wybrac cos z opcji-( Plain,or overlapping button) w wypadku guzikow przyszytych na stale, lub w wypadku working buttonholes kombinacji powyzszych opcji z roznym ksztaltem dziurek -(straight ,or keyholes),oraz polozenia dziurek wzgledem krawedzi rekawa( plain or slanted).Ostatnio czesto klienci zamawiaja ostatnia dziurke (na dole rekawa) obszyta kontrastowa nitka ,z reguly w kolorze podszewki, co wyglada dobrze w wypadku garniturow z materialow solid,

tak bez "dobry wieczór"? :? może być po obcemu, coś tam rozumiemy piąte przez dziesiąte :P

ten styl narracji brzmi znajomo i budzi pewne skojarzenia

Opublikowano

[

ten styl narracji brzmi znajomo i budzi pewne skojarzenia

Najmocniej przepraszam ,ze bez "dobry wieczor" ale u mnie dopiero teraz sie zaczyna sciemniac , tak ze teraz "dobry wieczor ' jest na miejscu.I sorry za to ,ze "po obcemu" , pewnie jestem ignorantem ale wiekszosci slownictwa dotyczacego mody czy krawiectwa meskiego po prostu nie znam w Jezyku polskim.

Opublikowano

Według mnie niesymetryczne rozmieszczenie guzików czy ich duże "rozstrzelenie" wyglądają o niebo lepiej niż kontrastowe obszycia dziurek. :)

Pozdrawiam, Dr

Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje.ja to pisalem w kontekscie wspolczesnego garnituru i przez pryzmat konserwatywnego NY, na pewno te preferencje sa inne w Vegas ,na Florydzie czy w LA.Jesli chodzi o kontrastowe obszycia dziurek to zgadzam sie, ja osobiscie bym tego dla siebie nie zamowil,ale pisze w odniesieniu do reprezentatywnej grupy przedstawicieli plci brzydkiej. Dodam tez, ze zawodowo zajmuje sie spelnianiem marzen moich klientow o modnym, seksownym i profesjonalnym ubiorze ( pracuje jako sales&fashion consultant w branzy bespoke suits& shirts w NY) PS .Pozdrawiam Ostrowiec(super basen na Rawszczyznie ,w NY ciezko znalezc tak dobry obiekt nawet najnowszy FMCP Aqatic Center nie dorasta ostrowieckiej rawce do piet :!::!: ) mayor
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak blisko mogą być guziki od końca rękawa, żeby to jeszcze nie wyglądało pokracznie? Mam do skrócenia rękawy z working buttons, a nie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. Aktualnie ostatnia dziurka jest nieco ponad 4 cm od krawędzi rękawa, a chciałbym skrócić o ok. 2 cm, może mniej.

Opublikowano

Jak blisko mogą być guziki od końca rękawa, żeby to jeszcze nie wyglądało pokracznie? Mam do skrócenia rękawy z working buttons, a nie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. Aktualnie ostatnia dziurka jest nieco ponad 4 cm od krawędzi rękawa, a chciałbym skrócić o ok. 2 cm, może mniej.

Uważam, że dla optycznej równowagi 2cm jest ok, czyli odległość guzika z lekkim marginesem.
Opublikowano

Jnie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga.

dwa razy to zlecałem, raz u budżetowego krawca na prowincji, raz u p. Mazura, rezultat zawsze był OK, a koszt nieprzesadny, więc jakby co warto zaryzykować

Opublikowano

Myślę, że 2 cm od krawędzi do guzika (nie dziurki) wystarczą. Jeśli chcesz skrócić bardziej, to już zależy od modelu (materiał, guziki itp.) - trzeba się przyjrzeć i ocenić. Skrócenia rękawa od góry nie ćwiczyłem.

Jeszcze jedna sprawa - rękaw marynarki się gniecie i sam nieco skraca - ile, to zależy od materiału. Dlatego, w razie wątpliwości, poczekałbym z ostateczną decyzją - 0.5 cm różnicy to może być granica pomiędzy wyglądem "ok" i "nie-ok".

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Tytuł wątku jest nieprawidłowo sformułowany: rękawy marynarek (poza wyjątkami, takimi jak bombajki, czy smokingi - ale to już takie po pradziadkach) nie mają mankietów.

Włosi nie mieli upodobania do niemieckiego stresemanna, czy angielskiego black lounge, tudzież amerykańskiego strollera. Za dzienny strój wizytowy służył im w okresie powojennym garnitur jednorzędowy z klapami w szpic i po cztery guziki, obszyte materiałem, na mankietach. Odsyłam do zdjęcia nr 6 i nr 7 pod tym linkiem:

http://www.cutterandtailor.com/forum/in ... topic=1194