lisciofcb Napisano 3 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2013 A co sądzicie o koszulach z firmy Bytom np two-ply? Bo akurat te koszule, wg mnie mają nieco dłuższe rękawy niż propozycje z Wołczanki/Lamberta, co jest dla mnie bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 3 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2013 Zależy od użytej tkaniny. Kilka podstawowych cech danego materiału możesz samemu sprawdzić nie wychodząc ze sklepu. Np.: spróbuj zgnieść kawałek koszuli w rękach - każda bawełna się gniecie, ale te lepsze materiały są bardziej sprężyste i zmarszczki są mało widoczne. Albo spróbuj odetchnąć przez tkaninę (tu w przypadku czystej bawełny główną rolę odgrywa użyty splot) - gęsto tkane koszule będą miały zazwyczaj dużo gorszą oddychalność (będziesz się w nich bardziej pocił) od tych luźno tkanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Panowie, pytanie od rozpoczynającego przygodę z eleganckim ubiorem laika: jak prasować mankiety zapinane na spinki? Chodzi mi o to, czy na koniec zginamy mankiet na pół (tak, jak do zapinania spinek) i zaprasowujemy krawędź mankietu, czy też jest to niewskazane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Panowie, pytanie od rozpoczynającego przygodę z eleganckim ubiorem laika: jak prasować mankiety zapinane na spinki? Chodzi mi o to, czy na koniec zginamy mankiet na pół (tak, jak do zapinania spinek) i zaprasowujemy krawędź mankietu, czy też jest to niewskazane? Moim zdaniem zdecydowanie ładniejszy i bardziej elegancki, jest tzw. wałek (lub walec, jak mówią niektórzy krawcy). Zaprasowujesz rozłożony mankiet na płasko, a następnie od razu po prasowaniu zapinasz na wybrany model spinek. Koszulę można też przechowywać w takiej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Moje uszanowanie, Chciałbym poprosić o rekomendację fasonu/marki/rodzaju/materiału koszuli, która dobrze prezentowałaby się "solo". Mam na myśli - bez marynarki. Jestem muzykiem solistą i z racji kładzenia wręcz maniakalnego nacisku na maksymalną możliwą swobodę "aparatu" - unikam jak ognia więcej niż jednej warstwy na sobie (zazdroszcząc jednocześnie płci pięknej mogącej pozwolić sobie na odsłonięte całe ramiona). Na przykład pod poniższym linkiem kolega prezentuje ciekawe rozwiązanie, acz niezbyt podoba mi się kołnierzyk i fakt, że przy pewnym świetle koszula wygląda na mokrą. A gdzie takie cuda można kupić? http://www.rtbf.be/video/detail_finale-concours-reine-elisabeth-2013-mateusz-borowiak?id=1828474 Ukłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 W zasadzie to nie wiem o co pytasz? Można chodzić bez marynarki i nie trzeba mieć do tego specjalnej koszuli. Koszule można uszyć w wielu miejscach dowiesz się o nich również w tym wątku. Możnesz odwiedzić jedno z takich miejsc i zapewne porozmawiać o tym co zrobić by była swobodniejsza (np. poprzez 'skrzela', zakładki) A pod załączonym linkiem koszula wygląda jak satynowa piżama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Sean Kennard jakoś poradził sobie z dwiema warstwami i muszką. Jeżeli dobrze zrozumiałem i grasz na fortepianie to nie wiem czy dobrym pomysłem jest pytać się na tym forum o dobór odpowiedniego stroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Uprzejmie dziękuję za respons. Każdy muzyk ma swój "imidż", swoje widzimisie i przyzwyczajenia. Część występuje we frakach, są garnitury, golfy, koszulki z długim rękawem, koszule, nawet skóry. Nie pytam się o dobór stroju, bo moim wyborem jest czarna koszula (i czarne spodnie). Chodzi mi o szeroko pojętą "konsultację" - jaka opcja koszulowa wg szanownego gremium wygląda korzystnie w takiej konfiguracji? (Np. czy wg norm klasycznej elegancji rekomendowanym jest przy takim noszeniu koszuli, aby guziki były zakryte listwą?) Ukłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Obawiam sie ze 'szanownemu gremium' czarna koszula moze sie nie spodobac niezależnie od fasonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Ale jeśli odłożymy na bok nasze uprzedzenia i potraktujemy to jako sceniczne 'ęplua' to wtedy opcji personalizacji jest całkiem sporo: - listwa zakrywająca guziki - guziki z oczkiem - guziki jubilerskie Dalej można się bawić kołnierzem, mankietami, pliskami czy innymi bajerami. Zaznaczam, że nie ma to wiele wspólnego z klasyczną męską elegancją ale też w przypadku stroju scenicznego mieć nie musi. Jeśli jednak ma mieć to powinieneś jeszcze raz przemyśleć swoje wybory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Ja czasem noszę czarną koszulę, ale tylko dlatego że nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Nie wiemy też jaką muzykę gra "kolega", może gra country i chce wyglądać jak Johny Cash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 7 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Czy ktoś brał z CT koszule casualowe slim fit z oznaczeniem rozmiarowym M, L itp. ? (np.: taką http://www.ctshirts.co.uk/Lemon-_and-sky-check-slim-fit-non--iron-shirt?q=gbpdefault|non-iron-slim-button-down|CD079LBE|||||||||||||) Tabelka na ich stronie nie podaje ile te koszule mają szerokości w klatce (podali jedynie szerokość klatki na którą zdaniem sklepu pasują ) i talii. Potrzebowałbym tych wymiarów dla rozmiarów M i L. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 7 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2013 Hmm fakt - w takim razie wybór i prośba o wymiary zawęża się do rozmiaru L. O ile dobrze mierzę to mam mniej więcej takie same rękawy w swoich koszulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 7 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2013 To ja chyba jakiś niewymiarowy jestem (mam 176 cm wzrostu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Czy można "zwęzić" mankiety koszuli, tak żeby nie zburzyć jej konstrukcji? Dodam, że mam tu na myśli wersję na 2 guziki pionowo. Wczoraj kupiłem 2 całkiem fajne Lamberty - generalnie leżą dobrze (zarówno egzemplarz slim jak i classic) ale szerokość mankietów to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Czy można "zwęzić" mankiety koszuli, tak żeby nie zburzyć jej konstrukcji? Dodam, że mam tu na myśli wersję na 2 guziki pionowo. Wczoraj kupiłem 2 całkiem fajne Lamberty - generalnie leżą dobrze (zarówno egzemplarz slim jak i classic) ale szerokość mankietów to porażka. może przesunięcie guzików coś pomoże? zwęzić mankietów podobnie jak listwy kołnierzyka raczej się nie da ( wg mojej wiedzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Czy można "zwęzić" mankiety koszuli, tak żeby nie zburzyć jej konstrukcji? Dodam, że mam tu na myśli wersję na 2 guziki pionowo. Wczoraj kupiłem 2 całkiem fajne Lamberty - generalnie leżą dobrze (zarówno egzemplarz slim jak i classic) ale szerokość mankietów to porażka. Mnie bardziej zastanawia, że na jednej osobie dobrze mogą leżeć koszule klasyczne i slim Sam mam takie i takie, ale w klasyki muszę przejść bo w slim fity to już niestety nie ma szans się wbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Mnie bardziej zastanawia, że na jednej osobie dobrze mogą leżeć koszule klasyczne i slim Jedni szyją tak a drudzy inaczej. W popularnych na forum sklepach (SRC, CT, H&H) kupuję classic fit. Niedawno mierzyłem Brooks Brothers i ku memu zaskoczeniu i nieskrywanej radości slim fit leżał jak ulał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Znam to uczucie. Bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 11 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2013 Bardziej chodzi mi o fakt, że koszule danej marki, bo to, co dla jednej firmy jest slimem, dla drugiej może być regularem, a jednak między slimem a regularem np Wółczanki różnica jednak jest i aż niemożliwym wg mnie jest fakt, żeby na jednej sylwetce i to i to leżało dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fey Napisano 12 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2013 Czy jest jakaś biała koszula spod której nie będzie prześwitywał podkoszulek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2013 Czy jest jakaś biała koszula spod której nie będzie prześwitywał podkoszulek? Na przykład splot typu Oxford. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 12 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2013 Także twill i jodełka. Zwykle bawełna o takich splotach jest grubsza i nie prześwituje jak popelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 12 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2013 Mam białe koszule w splotach oxford, twill i jodełka i spod wszytkich prześwitują, nawet bardzo lekkie jedwabne białe podkoszulki, przy czym spod jodełki jeszcze najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi