mayor Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 15 godzin temu, Czarrek napisał: Podejrzewam że kolega @jaskokoz prosił o to jedno zdjęcie., Jeżeli chodzi o dalsze komentarze to moim zdaniem wszystko na temat tej koszuli zostało już powiedziane, ale jak to mówił Sofronow :"Mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało" skoro chcesz żeby "ta koszula" była tematem przewodnim tego forum to wystarczy założyć nowy wątek zamiast zaśmiecać ten durnymi wywodami filozoficznymi ,Edit/ Bez odbioru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 Ma Pan racje. Ale niestety musze Pana dodać do listy ignorowanych przeze mnie osób . A właściwie to chcę się pożegnać ze wszystkimi forumowiczami. , bo chyba tu nie pasuję. Życzę Forumowiczom Wszystkiego Co najlepsze w Życiu . Hey 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 27 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 A tak dobrze szło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 Zna ktoś taki sposób wszycia rękawów o którym tutaj mowa? https://emanuelberg.com/pl/wyprzedaz/mezczyzna/kategorie/koszule.html/prince-of-wales-bialo-szara-koszula-w-kratke.html Czy wpływa to jakoś na komfort użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 To jest źle opisane., Moim zdaniem ktoś kto redagował ten opis nie miał pojęcia o krawiectwie i poszedł na łatwiznę znalazł czyjś tekst i przetłumaczył przez google translator., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 12 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2021 Cześć wszystkim, mam pytanie. Ostatnimi czasy kupiłem w Poszetce 2 takie same koszule z neapolitańskim wszyciem rękawa (nie wiem czy ten fakt ma znaczenie, ale na wszelki wypadek go podaję). Po pierwszym praniu zauważyłem, że na karczku w okolicach wszycia prawego rękawa materiał mało estetycznie się marszczy. Co ciekawe, w obydwu koszulach jest podobnie, choć "intensywność" marszczenia jest różna. Na 2gim ramieniu taki feler się nie ujawnił. Nie wydaje mi się, żeby była to kwestia niewłaściwego prania czy prasowania bo po pierwsze działam zgodnie z zaleceniami producenta, a po drugie problem występuje tylko po jednej stronie. Powiedzcie proszę, czy wiecie z czego to może wynikać? Czy takie pofałdowanie może z czasem się powiększyć? Jeśli tak, to czy jest to podstawa do reklamacji? W załączeniu przesyłam zdjęcia obu felernych ramion + dla porównania 2gie ramie w jednej z koszul na którym problem nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 A te koszule nie maja różnej ilości prań za sobą? Moim zdaniem nieco się skurczyły po praniu. Pytanie czy tych fałd nie da się opanować żelazkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 1 godzinę temu, tryhp3 napisał: A te koszule nie maja różnej ilości prań za sobą? Moim zdaniem nieco się skurczyły po praniu. Pytanie czy tych fałd nie da się opanować żelazkiem? Nie - obie były założone 1 raz i dwukrotnie wyprane. Niestety, powyższe zdjęcia są już po dokładnym wyprasowaniu tych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 Nie wydaje mi się, żeby to miało się powiększać, ani również, żeby była to podstawa do reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2021 Gdzie w PL kupię dobrej jakości białą koszulę na spinki w rozmiarze 188/194 (na zachodzie chyba rękaw extra long)? Polecane tutaj marki np. Berg, Miler, Osovski, Poszetka, Elegancki Pan, Zack Roman raczej mają standardowy rękaw. Wyjątkiem jest Osovski, ale tam taka koszula kosztuje 400 zł (jako jedyna nie łapie się na obecną promocję -30%..., podobnie tego typu koszule są też powyłączane z promocji w markach obecnych w galeriach) a pewnie za tyle można już szukać szycia koszuli u krawca. Z tego co wyszperałem w marce Olymp mógłbym coś jeszcze znaleźć. Pytanie jakie marki jeszcze sprawdzić? EDIT: już się łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 14 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2021 Jeszcze pytanie o tkaniny. Ile realnie może być droższa tkanina na Lambercie (z TESSITURA MONTI czy Getzner - czasem się takie trafiają) niż na podstawowej Wólczance? Pod wpływem tego forum przeglądnąłem szafę i z tego co widzę na ostatniej większej wyprzedaży kupiłem dwie Wólczanki za 50 zł i Lamberta (TESSITURA MONTI) za 70 zł. I pytanie czy 20 zł to jest realna różnica w kosztach produkcji (jeśli chodzi o materiał)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2021 A jak zrobią większą wyprzedaż i jedną kupisz za 30 a drugą za 20 to "realna różnica w kosztach produkcji" będzie 10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 14 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2021 Mój szacunek jest pi razy drzwi. Pytam z ciekowości, kogoś kto się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2021 Jestem przekonany że kolega @mayorudzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Gdzieś w tym wątku była opinia, że nie ma różnicy między Lambertami a markami które są tutaj cenione. Zrobiłem zamówienie w Osovski i różnica jednak jest wyraźna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szantung Napisano 17 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 Ale jest bardzo wyraźna, wyraźnie wyraźna czy minimalnie wyraźna? Myślę że warto to doprecyzować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 18 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2021 Mam w szafie nie dawno kupionego Lamberta z Tessitura Monti i zwykłą Wólczankę. Tutaj różnica jest widoczna w materiale. Lambert jest bardziej mięsisty i delikatny. W porównaniu Lamberta z Osovskim ten drugi jest bardziej mięsisty, sprawia wrażenie jeszcze wyższej jakości. Nigdzie nie wystają nitki gdzie w Lambertach to raczej norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Ostatnio w Wólczance mierzyłem Lamberta (tkanina Getzner - wydawała się świetna w pierwszym odczuciu) powstrzymałem się od zakupu bo zniechęciła mnie nieco cena 299 zł więc postanowiłem wstrzymać się z zakupem. Chciałem kupić w kontekście ślubu i muchy. Do tej ostatniej ma być kołnierz typu: kent, łamany (smoking) lub półwłoski. Jednak na stronie ta koszula ma kołnierz określony jako włoski (według standardów Wólczanki taki jest - pół włoski u nich ma mniejszy rozstaw) ale ma ona krytą plisę jak do muchy. Poniżej zdjęcia z muchą. Nie wiem co o niej sądzić bo muchy jeszcze nigdy nie zakładałem... Pytanie czy jest przekombinowana (kołnierz włoski + plisa) czy nadaje się do muchy? Wólczanka (wolczanka.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Koszula jest smokingowa do muchy, ale mucha ze zdjęcia jest do kosza. A mucha nawet prawdziwa do kołnierza o rozwarciu 180 stopni wyglądałaby komicznie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 12 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2022 Dzięki, właśnie znalazłem przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 Cytat Jeśli chodzi o tkaninę, to polecam twille (najłatwiej je poznać po diagonalnym splocie), których faktura jest zazwyczaj bardziej elegancka niż popeliny z której szyje się większość koszul garniturowych, a poza tym nie gniecie się tak szybko (to ważne, bo na weselu zazwyczaj w pewnym momencie zdejmuje się marynarkę). Diagonalny splot tej tkaniny wprowadza subtelne urozmaicenie faktur. Dobrym wyborem będą także koszule z royal oxfordu (niesłusznie uważane za zbyt nieformalne na ślub), a także tkaniny o ciekawej mikrofakturze. W ofercie Lantiera znaleźliśmy piękną koszulę z taką jakby mikrokrateczką (tu link), która świetnie wyglądała z każdym mierzonym garniturem, niestety dostępna jest tylko w wersji z tradycyjnym mankietem, więc wybór padł na drobny twill z podwójnymi mankietami i kołnierzem włoskim (tu link). źródło Garnitur ślubny w 48 godzin | Mr Vintage - rzeczowo o modzie męskiej - Porady i Blog - @mr.vintage Co myślicie i royal oxfordzie czy innych wzorach w kontekście ślubu? Większość Blogerów raczej zaleca dobry twill (czyli bezpieczny wybór) a royal oxford czy inne sploty koszykowe zaleca na mniej formalne okazje. Przykłady z Lamberta: Wólczanka (wolczanka.pl) Wólczanka (wolczanka.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 Żadnego z w/w krawatów nie założyłbym za własny ślub, #1 - za mało elegancki, #2 - jasny (???) krawat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 @mosze ale nie wspominałem o krawacie - zdjęcia dodane przecież w zupełnie innym kontekście (jesteśmy w temacie koszulowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 A, koszule ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 16 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2022 W dniu 13.01.2022 o 17:03, tryhp3 napisał: Co myślicie i royal oxfordzie czy innych wzorach Nie rozpatrywałbym go w kwesti wzoru, a sam w sobie jeat moim zdaniem świetny i bardzo oficjalny. No i przyjemniejszy w letniej porze niż gęste twille, lepiej oddycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi