Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Czy koszule lniane w kolorze granatowym są prześwitujące?

Kupiłem w tym roku granatową koszulę lnianą z Mango i jest bardziej prześwitująca niż w innym kolorze kupiona rok temu. Poszedłem jeszcze wczoraj do Reserved zobaczyć taką: http://www.reserved.com/pl/pl/man/newseason-1/recommended/sale-2016-c-pl/mr802-59x/slim-fit-shirt i prześwituje tak samo jak ta z Mango lub bardziej. Czasami nawet pasek od spodni widać...

To normalne dla tego koloru w lnie, czy to dlatego, że z tym marek?

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć.

Od jakiegoś czasu chodził za mną pomysł stworzenia koszuli z dobrego materiału, w klasycznych kolorach, z fajnym kołnierzykiem i w dobrej cenie.

Niedawno przyszedł do mnie ze szwalni pierwszy prototyp.

Co myślicie o kroju i kołnierzyku?Myślałem o sprzedaży w preorderze w okolicach 150zł.

f35ac0fa6e4677afcd5c7c5737443b32.jpg5583b4826f103ce14326ab75464d6522.jpg6c7000d015676254cbec8fd6e93dd8f3.jpgd0b2990ebf81129dd981b40cf508a422.jpg1fd2c0fe304fddb20b6b35950b99ea8a.jpg188cd776557f9efa1ee83a56b2bf0755.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak dla mnie prezentuje się ładnie, chociaż parę technicznych informacji pokroju wysokość stójki i długość wyłogów by się przydało (wiem, że prototyp, ale miło wiedzieć, w co celujemy, a nie tylko truizmy ,,wysoka jakość", ,,klasyczne kolory" i ,,fajny kołnierzyk"), żeby mieć dokładniejszy pogląd, a nie tylko kierować się zdjęciem. Ale po samym zdjęciu - wstępnie jestem na tak.

Rzeczywiście patrząc teraz na zdjęcia stójka jest nieco za wysoka.

Chciałem uzyskać włoski styl kołnierza. Wyłogi mają 8,5-9 cm. Stójka ok 4 cm. Kołnierzyk nie ma wypełnienia. Wszyte są kieszonki na fiszbiny.

Jeżeli chodzi o tkaninę, to jestem bardzo mile zaskoczony. Mam parę koszul w zakresie cenowym, w który celuję i żadna nie prasowała się tak dobrze po praniu.

W następnym prototypie obniżę trochę stójkę i zobaczymy jak wyjdzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

5 minut temu, Cmon napisał:

W nawiązaniu do wcześniejszego mojego posta o prześwitującej granatowej koszuli lnianej z Mango załączam zdjęcie jak to wygląda. Czy to jest nienormalne czy to po prostu cienka koszula na lato i w tym kolorze tak to widać?

koszula_lniana.jpg

Po prostu niska gramatura lnu, a co za tym idzie cienki materiał - więc prześwituje. Na granacie widać to bardziej niż na jasnych kolorach ze względu na większy kontrast z tłem.

Pytanie do koszulowych ekspertów - czy są jakieś konkretne modele Lambertów, na które warto polować? Albo jakieś szczególnie dobre materiały z których je szyją? Nie znam się na koszulach, na forum nie znalazłem jakiejś obszerniejszej recenzji. Akurat rozmiarówkę wólczakowo/lambertową mam przetestowaną stąd moje pytanie. Czasem można kupić Lamberty w naprawdę dobrej cenie. 

Mam dużo koszul Lamberta. Generalnie uważam je za dobry produkt, szczególnie gdy kupiony w jakiejś promocyjnej cenie. Na, już pewnie, kilkadziesiąt koszul trafiły się może 2 lub 3, które trudno się prasowały. Warto zwrócić szczególną uwagę na koszule, które mają wszytą metkę producenta tkaniny np. Getzner, Contofico Albini itp. Drugim kryterium może być cena wyjściowa. Uważam, że warto polować na te kosztujące 350 zł.

• Oceniam pozytywnie 1

49 minut temu, Aron napisał:

. Warto zwrócić szczególną uwagę na koszule, które mają wszytą metkę producenta tkaniny np. Getzner, Contofico Albini

Tak jakoś podświadomie czułem. A masz jakieś  opinie na temat materiałów od tych producentów?Bo przyznam szczerze te nazwy mi nic nie mówią i nie wiem czy to faktycznie wysoka jakość czy też może "fajna nazwa żeby lepiej się sprzedawało". 

28 minut temu, Jamjest napisał:

Tak jakoś podświadomie czułem. A masz jakieś  opinie na temat materiałów od tych producentów?Bo przyznam szczerze te nazwy mi nic nie mówią i nie wiem czy to faktycznie wysoka jakość czy też może "fajna nazwa żeby lepiej się sprzedawało". 

Dla mnie podstawowym kryterium oceny koszuli jest to, czy łatwo się ją prasuje. Moje koszule z materiałów od oznaczonych producentów prasują się bezproblemowo. Oczywiście nie oznacza to, że materiały o nieoznaczonym pochodzeniu są złe, czy że źle się prasują. Nie jestem też wielkim znawcą tkanin, ale oceniam na podstawie doświadczeń. Producenci bawełny, z której korzysta Lambert pojawiają się też w Osovski, Suitsupply i pewnie wielu innych sklepach, których nie znam.

Dla mnie głównym kryterium jest przewiewność i ogólna "przyjemność" z noszenia koszuli wykonanej z danego materiału. Mam chyba wrażliwą skórę, bo niektóre materiały odbieram jako wyraźnie nieprzyjemne. Gniotliwość/łatwość prasowania na drugim miejscu.

• Oceniam pozytywnie 4

Teraz, mosze napisał:

Dla mnie głównym kryterium jest przewiewność i ogólna "przyjemność" z noszenia koszuli wykonanej z danego materiału. Mam chyba wrażliwą skórę, bo niektóre materiały odbieram jako wyraźnie nieprzyjemne. Gniotliwość/łatwość prasowania na drugim miejscu.

Mam tak samo, przewiewność i to jaki materiał jest w dotyku to dla mnie kluczowe sprawy w przypadku tkaniny koszulowej. Niespecjalnie przeszkadza mi, kiedy koszula się trochę pognie w czasie dnia.

4 godziny temu, mosze napisał:

Dla mnie głównym kryterium jest przewiewność

O, to do mnie przemawia. To teraz pytanie - które lamberty są najbardziej przewiewne?

Mam lamberty z wełny egipskiej two ply - można o nich mówić wiele, ale z pewnością nie są przewiewne.