Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Równie dobrze można ogłosić, że jest konsensus - zupa perłowa albo rower perłowy. Są to równie sensowne propozycje, jak nieistniejące w języku polskim zestawienie 'macierz perłowa'.

Jeśli techniki zastosowane przy szyciu koszul będą równie solidnie oparte na istniejącej już wiedzy jak terminologia, to caveat emptor.

A idąc za ciosem, proponuję kolejny konsensuns: spalla camicia = szpada komiczna. Analogia szpady do rękawa jest chyba oczywista, więc uważam, że to bardzo dobra propozycja.

A zatem jest konsensus - macierz perłowa. Mi odpowiada.

Opublikowano

Mam jednych i drugich łącznie ok. 15 szt. i generalnie jestem zadowolony.

Jednak bardziej preferuję CT, jeśli chodzi o dopasowanie do mojej sylwetki (jako koszule RTW).

Myślę, że to bardzo indywidualne.

Opublikowano

Witam. Takie pytanie z mojej strony. Które koszule są lepsze ? Charles Tyrwhitt czy TM Lewin ? Cenowo stoją podobnie (nawet promocje mają te same) a jakościowo ?

viewtopic.php?f=2&t=3101&hilit=tmlewin

Ja niespecjalnie polubiłem się z moją jedyną koszulą TM Lewin. Wolę CT, a ostatnio koszule Arrow. W TK Maxx jest duży wybór po 99 zł.

Opublikowano

"To, co mogłoby poprawić sytuację, to ostatnio modne hasło patriotyzmu zakupowego. " Jak ma wystąpić patriotyzm zakupowy jak choćby nazwy marek od razu sugerują, że kupuje się produkt nie z Polski. I byłoby wszystko w tym porządku gdyby nie fakt, że poza nazwą nic ich z tymi rynkami nie łączy.

Opublikowano

generalnie tak :mrgreen: ,

ale przy okazji poznajemy opinie różnych dyskutantów:

-w Neapolu działają liczne rodzinne pracownie krawieckie, zupełnie nie rozreklamowane, a są zdolne (przynajmniej niektóre) do wyprodukowania ubrań o bardzo wysokim standardzie,

-nie ma jednorodnego stylu 'neapolitańskiego' - są różne style różnych rzemieślników, a wielu z nich nie jest najwyższych lotów,

-duża ilość ręcznie wykończonych elementów koszuli niekoniecznie świadczy o jej wysokiej jakośći - ważniejszy wydaje się zadowalający krój i dopasowanie,

-mafoofan zrezygnował z Matuozzo bo uznał, że z jakością u nich różnie bywa i nie zawsze produkt jest wart ceny,

-lepiej jest mieć dobrego krawca blisko miejsca zamieszkania niż doskonałego krawca, którego widuje się raz do roku, umożliwia to lepszą współpracę i w efekcie pozwala lepiej dopracować szczegóły ubioru,

Opublikowano

Panowie, poszukuję białej koszuli button down, z grubej mięsistej bawełny (coś jak ma w ofercie np. RL, Brooks Brothers) - chciałbym zakupić stacjonarnie w sklepie, cena do 200zł - macie jakieś pomysły? Patrzyłem w Wólczance, ale już nie mają takich modeli..

Opublikowano

Panowie, poszukuję białej koszuli button down, z grubej mięsistej bawełny (coś jak ma w ofercie np. RL, Brooks Brothers) - chciałbym zakupić stacjonarnie w sklepie, cena do 200zł - macie jakieś pomysły? Patrzyłem w Wólczance, ale już nie mają takich modeli..

Cubus ma bawełnę oxford:

http://cubus.com/pl/Mczyzna/Kolekcja/Ko ... /71214203/

W zeszłym roku kupiłem kupiłem 3 sztuki na wyprzedaży po 50 zł/szt i jak na taką cenę, to nie wypadają najgorzej. Tutaj biały egzemplarz:

Dołączona grafika

Białe koszule z grubszego oxfordu były także w jesiennej kolekcji Christian Berg.

Opublikowano

1.Ma ktoś może jakieś koszule z mt z miękkimi kołnierzykami? Może coś o nich napisać?

2.Mam te z półsztywnym i denerwuje mnie zawijanie się końcówek kołnierzyka, da się coś z tym zrobić (stalowe fiszbiny nic nie pomagają)