Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W TKmaxx trafiłem na koszulę Hawes & Curtis z kołnierzykiem 16 cali. Obwód mojej szyi to 40,5-41cm, a więc powinno być w sam raz. Trochę się zdziwiłem, kiedy między szyję a kołnierzyk zamiast palca mogłem spokojnie wsadzić całą dłoń ;) Czy ktoś ma porównanie rozmiarów kołnierzyków w koszulach H&C do CT i TM Lewin? Szykuję się do zakupów przez internet w tych sklepach i na początku nastawiałem się nawet na rozmiar 16,5.

Opublikowano

Wracając do H&C zaskoczyło mnie, że ich 16 to Lambertowa jakaś 50.

Jeśli jest to aż taka różnica, to sądzę, że doszło do pomyłki przy wszyciu metki z rozmiarem.

Miałem kiedyś koszulę H&C i nie przypominam sobie by rozmiarówka była niestandardowa.

Opublikowano

Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, kiedy w moich drzwiach staje kobieta i mówi, że chce coś uszyć! Klasyczna damska elegancja to temat, który w Polsce dopiero raczkuje. Nie żeby Paniom brakowało szyku i klasy. Po prostu sieciówki zalane są ubraniami najczęściej niskiej jakości, a to co szyje większość krawcowych w Polsce ciężko jest nazwać haute couture.

Dołączona grafika

Więcej na:

http://milerszyje.pl/ow-damska-koszula-bespoke.html

Opublikowano

Własnie minął miesiąc od zakupu 3 koszul w CT. Wysłane 24.01 i do dzisaj do Warszawy nie dotarły... Czekam na odpowiedź na wczorajszy mail reklamacyjny... Na domiar złego kupiona w grudniu koszula Dalvey podarła się (dosłownie)poniżej pachy. Zapewniam, że nie była przesadnie dopasowana ani ekspoatowana :). Wrecz przeciwnie. Jak pech to pech...

Opublikowano

Kilka modeli Lamberta z kolekcji jesień/zima 2012 miało już wszywki Getzner'a i Cotonificio Albini.

W nowej kolekcji nadal tym się nie chwalą, w opisie brak szczegółowych informacji o tkaninie. Na szczęście wszywki są ledwie (!) widoczne na zdjęciach.

Opublikowano

Wspominałem kiedyś, że Vistula i Bytom korzystają z renomowanych tkanin koszulowych, choć mało kto o tym wie.

W nowej kolekcji Vistuli przy wybranych modelach są już odpowiednie wszywki Thomas Mason, Cotonificio Albini:

Szkoda, że kolega nie dodał, że jak na razie, tylko te trzy koszule Lantiera na powyższym zdjęciu są z "renomowanych tkanin koszulowych" Oto one:

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323586-Koszula-COLLIN-Lantier.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323604-Koszula-SAN-DIEGO-Lantier.html

http://sklep.vistula.pl/product-pol-2323582-Koszula-COLLIN-BASIC-Lantier.html

Opublikowano

Wspominałem kiedyś, że Vistula i Bytom korzystają z renomowanych tkanin koszulowych, choć mało kto o tym wie.

W nowej kolekcji Vistuli przy wybranych modelach są już odpowiednie wszywki Thomas Mason, Cotonificio Albini:

Szkoda, że kolega nie dodał, że jak na razie, tylko te trzy koszule Lantiera na powyższym zdjęciu są z "renomowanych tkanin koszulowych"

Ja widzę 7 modeli.

Opublikowano

Nie wiem, czy komuś to uratuje życie ;), ale warto zwrócić uwagę na to, że listwa przy guzikach Harvie & Hudson jest o pół cm szersza od tej w TM Lewin i Lambert i wygląda to bardzo dobrze. Swoją drogą sama koszula +++.

A kieszeń jest praktycznie nie widoczna, tak pięknie jest spasowana.:) O ile w TM Lewin regular jest dla mnie jednym wielkim workiem i pasuje slim fit, o tyle w HH regular jest ok.

post-2604-13658924480763_thumb.jpg

Opublikowano

Czy ktoś wie czy jest to wykonalne/robił juz tak?

Kupiłem koszulę z wszytymi usztywniaczami kołnierza. Czy da się bez wiekszego problemu u krawca/krawcowej przerobić to na otwory, w które móglbym włożyc swoje własne usztywniacze?

Opublikowano

Szkoda, że kolega nie dodał, że jak na razie, tylko te trzy koszule Lantiera na powyższym zdjęciu są z "renomowanych tkanin koszulowych"

Ja widzę 7 modeli.

Wszystko jasne. Kolega napisał o "nowej kolekcji Vistuli", a ja zasugerowałem się zdjęciem na którym są koszule Lantier i wśród nich, z kolekcji Wiosna Lato 2013, szukałem "renomowanych tkanin koszulowych".

Proszę wkleić linki do pozostałych 4 modeli. Będziemy mieć przegląd.

Opublikowano

Jak jest z długością rękawa przy zakupie koszul TM Levin, chodzi mi o to, że są trzy opcje do wyboru i wyskakują jakieś 83 czy 87 cm. W Polsce jak kupuje koszule to kupuje z długością rękawa 65-66 cm. Proszę o podpowiedź ewentualnych użytkowników tych koszul jaką długość wybrać. I jeszcze jedno czy u nich slim to taki slim jak np. w Lambercie (nie zapinam się na brzuchu) czy jednak są trochę luźniejsze. Z tabeli rozmiarów wynika, że są chyba luźniejsze ale wolę dopytać. Z góry serdecznie dziekuję.

Opublikowano

Jak jest z długością rękawa przy zakupie koszul TM Levin, chodzi mi o to, że są trzy opcje do wyboru i wyskakują jakieś 83 czy 87 cm. W Polsce jak kupuje koszule to kupuje z długością rękawa 65-66 cm. Proszę o podpowiedź ewentualnych użytkowników tych koszul jaką długość wybrać.

Zmierz się, albo koszulę od środka karku i wyjdzie Ci właściwa liczba. http://www.tmlewin.co.uk/Size-Chart-Tab ... GB,pg.html