Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sklep marki Albione mieści się m.in. w Fashion House Piaseczno. Z tego wynika, że strona podana przez Bartazza dotyczy właśnie tej marki. Strona nie wygląda zachęcająco, ale moim zdaniem warto się wybrać. Szczególnie sklep polecam szczupłym osobom, bo mieli w asortymencie garnitury taliowane w rozmiarach 46 (niektóre nawet 44).

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mój brat kupił w Albione swój garnitur ślubny, w outlecie w Piasecznie.

Generalnie pamiętam, że w tym konkretnym salonie podobała mi się obsługa, tzn 2 gości którzy sprzedawali, z czego jeden wydawał się znać na rzeczy, akurat on obsługiwał brata. Choć finalnie, jak patrzę na zdjęcia z wesela, to marynarka jest chyba zbyt obszerna w barkach i odstaje nieco kołnierzyk. Generalnie wydaje mi się, że produkty pokroju Vistuli czy Próchnika.

Opublikowano

Tutaj muszę się z kolegą zgodzić, koszula Albione to najlepsza z moich dotychczasowych. Uszyta ze świetnego materiału, bardzo delikatnego i jednocześnie łatwego do prasowania. Za 150 zł był to jeden z moich najlepszych zakupów.

Również mam kilka i polecam. Mam też parę innych rzeczy od nich i jest bardzo zadowolony. Z kroju, a przede wszystkim z materiałów użytych.

Opublikowano

Jakie to materiały?

Przede wszystkim impregnowana bawełna użyta w płaszczu przejściowym. Naturalna w dotyku. Odpycha wodę. A sam płaszcza ma ciekawą podszewkę - w kolorową kratę. Fajny akcent, rzadko spotykany w ubraniach jednak formalnych i na dodatek na poziomie Bytomia czy Vistuli.
Opublikowano

A jak jest z grubością materiału w tej koszuli Albione? Załóżcie ją Panowie i przyjrzyjcie się. Czy przypadkiem nie prześwituje i nie widać przez nią gołego ciała (mówię o białej)?

Materiał jest cienki. Nie mam od nich gładkich białych koszul. Biała w drobną kratę daje rady.
Opublikowano

A jak jest z grubością materiału w tej koszuli Albione? Załóżcie ją Panowie i przyjrzyjcie się. Czy przypadkiem nie prześwituje i nie widać przez nią gołego ciała (mówię o białej)?

Materiał jest cienki. Nie mam od nich gładkich białych koszul. Biała w drobną kratę daje rady.

Miałem do czynienia z białą koszulą od nich. Lekka i nawet przyjemna, choć nie mam pewności, czy to wysokiej jakości bawełna i czy nie została czymś posmarowana (żeby się dobrze prasowała :)). Natomiast niestety widać przez nią gołe ciało.

Opublikowano

Zdecydowanie polecam koszule Leoncio el Tropico Eleganto.

Również mam kilka i polecam. Mam też parę innych rzeczy od nich i jestem bardzo zadowolony. Z kroju, a przede wszystkim z materiałów użytych ;)

Opublikowano

Szczególnie sklep polecam szczupłym osobom, bo mieli w asortymencie garnitury taliowane w rozmiarach 46 (niektóre nawet 44).

Chyba mamy inne definicje szczupłości. Zawsze sądziłem, ze jestem raczej szczupły. Potrzebuję rozmiaru 106 albo 110... :-)

Opublikowano

Mam pytanie. Czy biala koszula z podwojnym mankietem zapinanym na spinki, z wykladanym kolnierzykiem oraz z pojedyncza plisa zakrywajaca cienkie guziki z masy perlowej powinnismy nosic tylko do smokingu, czy mozemy rowniez do ciemnego wieczorowego/wizytowego garnituru?

Opublikowano

Mam pytanie. Czy biala koszula z podwojnym mankietem zapinanym na spinki, z wykladanym kolnierzykiem oraz z pojedyncza plisa zakrywajaca cienkie guziki z masy perlowej powinnismy nosic tylko do smokingu, czy mozemy rowniez do ciemnego wieczorowego/wizytowego garnituru?

Przedstawiłeś cechy tej koszuli. Teraz pytanie, która z nich powoduje jej "wyłączność smokingową"? Biała? Podwójny mankiet? Wykładany kołnierzyk? Plisa? Cienkie guziki z masy perłowej? Moim zdaniem te cechy powodują jej "dopuszczalność smokingową", a nie "wyłączność" :)
Opublikowano

Plisy powoduja "smokingowosc" koszuli. Jedna plisa powodowala/powoduje moja watpliwosc i stad pytanie czy taka koszula jest rowniez odpowiednia do ciemnego garnituru wieczorowego/wizytowego?

Opublikowano

Listewka zasłaniająca guziki nie liczy się jako plisa. :) "Smokingowość" koszuli jest powodowana przez plisy ozdobne, których jest zazwyczaj więcej niż jedna i nie zasłaniają one guzików. ;) Innymi słowy, nie ma przeciwwskazań, aby tę koszulę stosować do garnituru wizytowego.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1