Skocz do zawartości

Przeróbki: spodnie, marynarki, itd.

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, trzeba przymierzyć. Ja największą wagę przykładam do ładnej linii ramion - bez przymiarki nie da się niczego przewidzieć.

Zwężenie nogawek spodni nie będzie żadnym problemem, natomiast skrócenie rękawów z przeciętymi dziurkami (od góry) już tak. Znany i fachowy krawiec na pewno weźmie sporo za taką przeróbkę. Na szczęście SS podaje długości i tutaj można dość dokładnie określić, czy będzie dobrze, a skrócenie o 1-1.5 cm na pewno będzie możliwe.b

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...

No właśnie - ewidentnie widać, że rękaw marynarki jest wypychany przez ramię i rękę kolegi.

Ewidentnie widać że marynarka jest za wąska w ramionach. Dlatego rękawy tak opinają się na barkach. Fałda, którą zaznaczył Monesieur Michał, nie powstała dlatego że gdzieś jest za luźno, tylko dlatego, że jest za ciasno.

Ja bym jeszcze popróbował z SuitSupply. Wydaje mi się że jest duża szansa na znalezienie czegoś co nie będzie wymagało wielkich poprawek. Pamiętaj że najważniejszy wymiar to klatka-ramiona. Po sylwetce zgaduję, że ćwiczysz więc pewnie różnica między obwodem w klatce a talią jest u Ciebie większa niż przeciętnie. W takim wypadku musisz liczyć się z tym że marynarka leżąca dobrze w klatce i na ramionach będzie wymagała lekkiego taliowania. 

Jakoś nie wierzę w MTM z rodzimej sieciówki.

• Oceniam pozytywnie 1

Dzisiaj przyjechał do mnie York z SS, rozmiar 44. Powiedzcie mi jak się Wam widzi jego dopasowanie i co mógłbym poprawić. Jak dla mnie oczywiste poprawki to taliowanie marynarki, lekkie skrócenie jej rękawów oraz skrócenie spodni. Zastanawia mnie też dopasowanie w ramionach - nie układa się tam perfekcyjnie. Można coś z tym zrobić? Btw. wydaje mi się ,że z firmą SS zostanę na dłużej :-) Wybaczcie jakość zdjęć, mimo ,że aparat przedni to światło jest sztuczne i fotograf niezbyt solidny. Miałem też zdjęcia tyłu, ale teraz ich u siebie na karcie nie widzę - widocznie "fotograf" coś namieszał. Garnitur będzie zakładany z koszulą na spinki z kołnierzykiem cutaway oraz lotnikami, w tej chwili jeszcze do mnie nie dotarły, stąd bardziej casual'owe zestawienie. Mam zamiar zrobić poprawki u Janusza Kruszewskiego.

http://zapodaj.net/ed0b04715a7af.jpg.html

http://zapodaj.net/42f5983a8549f.jpg.html

Czy jest możliwe poluzowanie 1-2 cm marynarki w talii? Nie była ona w żaden sposób taliowana, ani nie miała żadnych poprawek krawieckich w zakresie dopasowania poza skróconymi rękawami. Ile orientacyjnie może (jeżeli jest możliwa) kosztować w W-wie taka korekta marynarki w talii?

Jest to możliwe, jeżeli jest jakiś sensowny zapas materiału, a zwykle jest. Koszt zależy gdzie - u Mystkowskiego pewnie fortunę  ;-) , a u jakichś bardziej rozgarniętych pań z poprawek krawieckich ze trzy-cztery dychy (o ile dobrze pamiętam, raz coś takiego zleciłem).

Czy mógłby ktoś podzielić się zdjęciami tego, jak wasz krawiec/krawcowa a najlepiej pracownik salonu SS skrócił wam rękawy marynarki? Chodzi mi o aspekt techniczny, bo będę poszukiwał krawca który zrobi to w taki sposób, by po skróceniu dalej dało się odpiąć guziki.