Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki,Kyle; brzydki nie jest, ale to 2x mój budżet ;) Choć gdyby się trafił jakiś automat (choć w tym pułapie cenowym nie śmiem o takich śnić), nie pogardziłbym.

Niestety, z zegarkami chyba zawsze tak jest (ze sprzętem elektronicznym tak samo zresztą!) - magiczne słowo 'dozbieraj'... :)

Opublikowano

Dzięki,Kyle; brzydki nie jest, ale to 2x mój budżet ;) Choć gdyby się trafił jakiś automat (choć w tym pułapie cenowym nie śmiem o takich śnić), nie pogardziłbym.

Niestety, z zegarkami chyba zawsze tak jest (ze sprzętem elektronicznym tak samo zresztą!) - magiczne słowo 'dozbieraj'... :)

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić zakup Lorusa. Miałem obawy przed zakupem bo za 300zł nic konkretnego się nie spodziewałem ale mile się zaskoczyłem. Solidnie wykonany, w końcu to Seiko :) a tej cenie raczej nie znajdziesz nic innego wartego uwagi. Rozważam zakup następnego egzemplarza :)

Poszperałem trochę i za ok. 280zł możesz mieć Orienta UNA1003B lub UNA1003W. Mogą one jednak być trochę małe na Twoją rękę. Pisałeś, że masz 20cm w nadgarstku a one mają tylko 39mm średnicy, moim zdaniem te 40mm minimum dla Ciebie ale to moje własne zdanie.

Opublikowano

Panowie!

Z zainteresowaniem przeczytałem wszystkie posty dotyczące zegarków. Dotyczą one jednak zegarków naręcznych.A przecież są sytuacje w których posiadanie zegarka kieszonkowego jest bardzo wskazane. Co byście Panowie polecili? Wykluczam zegarki kwarcowe /jeżeli są takie kieszonkowe/ i tej klasy co Patek.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kilka lat temu trafiłem na ebay'u kieszonkowego longines'a z dewizka i fajnym oryginalnym stojakiem z 1910 roku. Czasami zakładam go do smokinku. Zegarek chowam do kieszonki w kamizelce i tylko dewizka wystaje.

Myśle, ze najłatwiej szukać longines albo omegi, ale trafiają sie fajne bardziej markowe zegarki. Tylko musisz uważać, bo często pojawiają sie zegarki po renowacji z mechanizmem nie majacym nic wspolnego z napisem manufaktury na odnowionym cyferblacie.

Opublikowano

Kilka lat temu trafiłem na ebay'u kieszonkowego longines'a z dewizka i fajnym oryginalnym stojakiem z 1910 roku. Czasami zakładam go do smokinku. Zegarek chowam do kieszonki w kamizelce i tylko dewizka wystaje.

Myśle, ze najłatwiej szukać longines albo omegi, ale trafiają sie fajne bardziej markowe zegarki. Tylko musisz uważać, bo często pojawiają sie zegarki po renowacji z mechanizmem nie majacym nic wspolnego z napisem manufaktury na odnowionym cyferblacie.

Dzięki. Mnie bardziej chodziło o zegarki kieszonkowe z bieżącej produkcji, jeżeli taka jeszcze jest.

Opublikowano

Mi na przykład bardzo podoba się taki: http://www.bellross.com/ww/en/collections/vintage/original/.

Dzięki! Nie wiedziałem, że ta firma ma w ofercie zegarki kieszonkowe. W tak zwanym międzyczasie znajomi wskazali mi firmę Epos i Boegli. Mają piękne zegarki. Nie są z najwyższej półki ale to podobno solidna robota. Boegli jest z pozytywką. Mam temat do przemyślenia, co wybrać.Pozdrawiam.
Opublikowano

Co byście Panowie polecili? .

Jeśli nie Patek, to trzeba podpytać się we własnej rodzinie. ;) Być może ktoś (dziadek / wujek?) ma jakąś starą "cebulę" z niepowtarzalną historią i zgodzi się ją oddać / odsprzedać. Jeśli nie, to na sto procent w antykwariatach można znaleźć coś ciekawego.

Potem zostaje juś tylko "cebulę" odrestaurować i szafa gra!

Oto mój przykład (egzemplarz rodzinny, po odnowieniu chodzi bez zarzutu):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Niestety... Jestem już bardzo stary. Ostatni z rodu. Na szczodrość krewnych nie mogę już liczyć.

Ale w dalszym ciągu oczekuję od Kolegów życzliwej rady: jaki zegarek kieszonkowy z bieżącej produkcji mogę kupić.

Opublikowano

Niestety... Jestem już bardzo stary. Ostatni z rodu. Na szczodrość krewnych nie mogę już liczyć.

Ale w dalszym ciągu oczekuję od Kolegów życzliwej rady: jaki zegarek kieszonkowy z bieżącej produkcji mogę kupić.

Do wyboru, do koloru: http://www.chrono24.pl/search/index.htm?dosearch=true&watchTypeId=U&searchexplain=false&manufacturerIds=&query=&usedOrNew=new&watchCategories=302&caseMaterials=&countryIds=&SEARCH_REGION_ID=&gender=&braceletMaterial=&maxAgeInDays=&priceFrom=&priceTo=&sortorder=0&STARTSEARCH=Search&SEARCHSTATS_BRAND_ID=&SEARCHSTATS_MATERIAL_ID=

Opublikowano

Doszukałem się jeszcze takiej firmy: http://www.drobinyczasu.pl/ Na ich stronie można kupić zegraki on-line, albo sprawdzić gdzie da się je kupić "na mieście". Z pobieżnego przejrzenia ich strony wynika, że "Drobiny Czasu" pojawiają się na małych straganach w galeriach handlowych.

Zegarki są na pewno niedrogie, z bieżącej produkcji. Wzornictwo -- każdy widzi jakie jest... Co jakości zegarków i solidności firmy nie będę się wypowiadał (bo nie wiem).