kolekcjoner21 Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Pytanie może głupie, ale dla takich znawców jak Wy to pestka. Jakie buty mógł nosić Bodo? Filmy przedwojenne są takiej jakości, że trudno ocenić. Bodo reklamował buty Kielmana.* Na zdjęciu poniżej widać dość dobrze czarne oxfordy, ale czy to Kielman trudno poznać. * W opisie książki Anny Miszkowskiej "Bodo wśród gwiazd" możemy przeczytać m.in. "Jego nazwisko firmowało nuty, polisy ubezpieczeniowe, garnitury Old England, krawaty Chojnackiego, kapelusze Młodkowskiego, buty Kielmana, czekoladki Wedla, pastę do zębów, a od wiosny 1939 roku kawiarnię Café Bodo przy Pierackiego 17 w Warszawie (obecnie Foksal)." I kilka takich reklam poniżej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Dzięki za fotografię. Chodziło mi o więcej szczegółów, czy był sztuper, czy nie, bo nosek nakładany widzę. Przy okazji- widać, że nosił kolorowe skarpety:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Ja na zdjęciu widzę sztuper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Przy okazji- widać, że nosił kolorowe skarpety:) Ja na zdjęciu widzę szare. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
act00 Napisano 10 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Ktoś miał problem z butami od mistrza, że mu skrzypiały mocno? Jak chodzę po open space'ie to zwracają uwagę innych odgłosami. Mam dokładnie takie same dwie pary, ale w różnych kolorach,a te co skrzypią są czarne. Dodam,że noszone kilka razy dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 10 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Ktoś miał problem z butami od mistrza, że mu skrzypiały mocno? Jak chodzę po open space'ie to zwracają uwagę innych odgłosami. Mam dokładnie takie same dwie pary, ale w różnych kolorach,a te co skrzypią są czarne. Dodam,że noszone kilka razy dopiero. A jak nie chodzisz po "open space'ie" to nieskrzypią? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 10 Wrzesień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Na open spejsie to nie skrzypi tylko skłikuje. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. p_b Napisano 10 Wrzesień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Skoro są takie same, a skrzypią tylko czarne, to polecam kolegę Arsena, przemaluje i po problemie 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
act00 Napisano 11 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2016 Nie bardzo rozumiem czemu służy te nabijanie sobie postów zamiast trzymać się tematu. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 12 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2016 po co zatem napisałeś, że chodzisz po open spejsie? już samo to zdanie wprawiło w wesołość forumowiczów. A po domu nie chodzisz? A może po ulicy (chodniku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
act00 Napisano 12 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2016 po co zatem napisałeś, że chodzisz po open spejsie? już samo to zdanie wprawiło w wesołość forumowiczów. A po domu nie chodzisz? A może po ulicy (chodniku)? Skrót myślowy. Chodziło mi o to, że buty zwracają uwagę odglosami zamiast wyglądem. Dźwięk nie jest straszny jak idę w głośnym miejscu jak ulica czy korytarz, w którym jest duży ruch. Co innego open space (przestrzen biurowa bez ścian działowych ) gdzie ludzie nie generują zbyt dużo hałasu. Fora mają to do siebie, że "starszyzna" lubi łapać za słowa. Aczkolwiek myślałem, że na tym forum nie tylko chodzi o szatę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2016 Problem nie jest w "starszyźnie". Gdybyś był aktywnym forumowiczem, to z pewnością zauważyłbyś (a może i doświadczył wcześniej), że forma wpisów takich jak Twój, zawierająca w sobie elementy korpo-mowy, bardzo często jest na tym forum "punktowana". Dotyczy to wszystkich, także Forumowiczów z naprawdę dużym stażem. Ciekawsze wypowiedzi są nawet w dziale humor. Co do skrzypienia butów, to dawno temu, szewc wkładał kawałek kory brzozowej, aby taki efekt uzyskać. Dzisiaj rzeczywiście może być to kłopotliwe i stosunkowo często się to zdarza w butach. Przyczyn może być wiele. Należy zdiagnozować miejsce w bucie gdzie to następuje (co jest trudną sprawą) i dopiero wtedy zastanawiać się co jest tego przyczyną, a nie jest to łatwe. Może to być np. ocieranie podnoska o skórę cholewki, może być poluzowana stalka, a może być pracująca skóra podpodeszwowa na śródstopiu. Niestety, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 zamówiłem czarne oksfordy u mistrza Januszkiewicza, bez sztupra, z przeszyciem z przodu oraz elementami z zamszu. Pod koniec października spodziewam się odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Może się czepiam, ale po co o tym pisać na forum. Po odbiorze zrób np. zdjęcia i wtedy umieść na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Czepiasz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Do Alabuza - a właśnie, że nie zrobię zdjęć:) Nie chodziło mi o pisanie dla pisania, ale raczej o to, że nadal można u TJ zamawiać buty, bo zdarzały się czasy, gdy nie przyjmował zleceń. Poza tym to nawiązanie do moich pytań sprzed wielu wielu miesięcy na tym forum odnośnie "ostatnich" butów u tego szewca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 jakiś czas temu pytałem TJ o buty z niebarwionej skóry (do patynowania). Powiedział, że nie ma zaufania do malowania skór, gdyż "farbiarnie robią to lepiej". To było moje nawiązanie do malowanych butów TJ (jasny beż) przez firmę TheShine, który zazwyczaj obrabia Yanko. Pewnie było to już wiele razy na forum, ale mam pytanie do fachowców, czy płat takiej skóry do barwienia jest gdzieś do kupienia? I jeszcze rzecz, która pewnie nikogo nie zainteresuje - dzwonił do mnie wczoraj TJ, czy te czarne oksfordy mają być bez sztupra, czy bez:) Odpowiedziałem, że.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2016 @Michał Gdańsk - jakis czas temu odkupiłem kawałek takiej wysokiej jakości skóry od szewca Jacka Kamińskiego - jeśli myślisz o butach, bo na zwykłe akcesoria skórzane można poćwiczyć ze standardowym juchtem - nie raz go patynowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 6 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2016 to była skóra do malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2016 Przecież to właśnie piszę. Taka skóra to tzw. Crust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 7 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2016 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michał Gdańsk Napisano 16 Październik 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 jeszcze cieplutkie:) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 2 godziny temu, Michał Gdańsk napisał: jeszcze cieplutkie:) Piękne! Gratuluje. Kula pięty gładka, czy przeszyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 Dziękuję. Wygląda to w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2016 Dziękuję za zdjęcie. Dobry wybór. Centralny szew mógłby wszystko zepsuć. Niech się noszą, dzięki zamszowi na pewno będą niesamowicie wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi