Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale dziś wysyp butów! Pogoda piękna i od razu aparaty poszły w ruch.

U mnie Loake, zelowanie w zakładzie na ul. Hożej, na próbę blaszki. W sumie koszt zelowania i blaszek spory, zobaczymy jak to się sprawdzi.

post-3322-0-75243100-1414594097_thumb.jp

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Przepraszam za OT ale moim zdaniem te wystające blaszki wyglądają to po prostu tanio i szkodzą wyglądzie butów. Jedyne blaszki jakie mi się podobają to te gdzie czubek podeszwy jest umiejętnie odcięty i zastąpiony porządnym kawałkiem metalu na równo z podeszwą. podobnie jak poniżej:

blaszka.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

1. Dlaczego off top? Komentujesz buty zamieszczone przez kolegę, nie wszystko się musi podobać ;)

2. Zgadzam się, choć mnie się blaszki w ogóle w butach nie podobają.

3. Buty na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu mają tak przepięknie wyprofilowaną podeszwę, że naprawdę z żalem serca bym w nich chodził. Nic tylko zamknąć w gablocie i wzdychać ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nawiążę do tematu zelowania butów i ścierających się czubków w butach na przykładzie moich Loaków .

Mam trzy pary butów tej firmy, które użytkuję od roku. Żadnej pary nie zelowałem. Chodzę w nich nie zależenie od pory roku.

Każda z par była i jest używana 2-3 razy w tygodniu. 

Nie zauważyłem aby czubki w butach bardzo się starły, nie wspominając o podeszwie. 

Być może jestem wielkim farciarzem, iż trafiłem na unikalne modele o super wytrzymałych podeszwach.

Jest jeszcze inne rozwiązanie tej zagadki, może chodzę jakoś specyficznie  :? np. na piętach  :shock: 

Opublikowano

Sposób stawiania stóp ma niewątpliwie znaczenie.

Potwierdzam, moje podeszwy w dwóch parach Churchy ścierały się na czubkach w zastraszającym tempie mimo, że był używane tylko raz w tygodniu. W innych butach, niezależnie od marki, mam tą samą przypadłość i niejako jestem zmuszony zelować...

Opublikowano

Jak również intensywność użytkowania - "Użytkuję buty od roku 2-3 razy w tygodniu" może oznaczać zarówno "głównie siedzę w nich w pracy przy biurku a później wracam samochodem do domu", albo tak jak na przykład w moim przypadku "chodzę do pracy na piechotę i codziennie robię w butach koło 6 kilometrów po chodniku". W moich butach ( w tym jedne Loake robione dla CT) czubki nie wytrzymują dłużej niż pół roku. A w ogóle to się niezły off-topic zrobił, może warto przenieść dyskusję do tematu o zelówkach?

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/386-zelówkipłyty-podklejanie-skórzanej-podeszwy-gumowe-fleki/

Opublikowano

Jak również intensywność użytkowania - "Użytkuję buty od roku 2-3 razy w tygodniu" może oznaczać zarówno "głównie siedzę w nich w pracy przy biurku a później wracam samochodem do domu", albo tak jak na przykład w moim przypadku "chodzę do pracy na piechotę i codziennie robię w butach koło 6 kilometrów po chodniku". W moich butach ( w tym jedne Loake robione dla CT) czubki nie wytrzymują dłużej niż pół roku. A w ogóle to się niezły off-topic zrobił, może warto przenieść dyskusję do tematu o zelówkach?

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/386-zelówkipłyty-podklejanie-skórzanej-podeszwy-gumowe-fleki/

Robię dziennie jakieś 2-3 km i wracam autem do domu. Mam nadzieję, że Cię nie zawiodłem  :-P

Opublikowano

Herring Exmoor by Cheaney

EDIT: Shimoyama - jakie wrażenia estetyczne? Jak już pisałem zawsze podobał mi się ten model. Troszkę boję się tego połączenia skóra + tweed - chodzi mi o żywotność.

Wrażenia jak najbardziej OK. Dopasowanie do mojej szerokiej stopy idealne pomimo tęgości F.

Tweed jest tylko z wewnątrz, wewnątrz but jest w 100% ze skóry.

Jak na razie po miesiącu użytkowania nie widzę śladów. Obawiałem się, że materiał będzie się odkształcał w dziwy sposób.

Tweed zaimpregnowałem Nano-protectorem więc zobaczę jak się sprawdzą w deszczową pogodę :)

Opublikowano

@Whitesnake

Patrząc na to zdjęcie pozostaje mi tylko rozkoszować się widokiem butów przy wieczornej kawie, jednocześnie żałując, że to nie para z mojej kolekcji. Genialne! Życze udanego związku :)