Skocz do zawartości

Producenci, marki butów: Meermin

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

przepraszam za dublowanie posta, ale mam ograniczony czas na decyzję. Potrzebuje informacji na temat kopyta New Rey od Meermina, czy polecacie pójść pół rozmiaru w górę w stosunku do standardowego rozmiaru ?

Po drugie, jak klasyfikuje się Linea Maestro w porównaniu z innymi markami ? Czy to jest coś pomiędzy Yanko a Carmina ? (specjalnie wymieniam marki, które pochodzą z tej samej "rodziny"). Czy one są szyte w Chinach czy w Hiszpanii ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

6 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

Panowie,

przepraszam za dublowanie posta, ale mam ograniczony czas na decyzję. Potrzebuje informacji na temat kopyta New Rey od Meermina, czy polecacie pójść pół rozmiaru w górę w stosunku do standardowego rozmiaru ?

Po drugie, jak klasyfikuje się Linea Maestro w porównaniu z innymi markami ? Czy to jest coś pomiędzy Yanko a Carmina ? (specjalnie wymieniam marki, które pochodzą z tej samej "rodziny"). Czy one są szyte w Chinach czy w Hiszpanii ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Cześć,

nie wiem jakie kopyto Yanko nosisz, ale mam Meerminy na tym kopycie i noszę identyczny rozmiar jak Yanko 915. Odnośnie jakości skóry to posiadam dokładnie ten model: http://www.e-meermin.com/grupoMTO.php?idGrupo=515 i IMHO jest duuużo lepsza niz Yanko, nie wiem czy Meermin stosuje taką samą skórę do wszystkich modeli z tej linii. Niestety nie mam porównania do Carminy.

• Oceniam pozytywnie 1

Proszę o poradę, co robić z tym fantem. Znalazłem na eBayu takie buty.

IMG_20180716_165619322.thumb.jpg.ceb5d2d16cd0670103624d11be094523.jpgIMG_20180716_165624015.thumb.jpg.12d52ccff4a06c76d449ef619856ebb5.jpgIMG_20180716_170325239.thumb.jpg.ac0cd8fbf4c3c17f057942c3800b1059.jpg

Meermin, Linea Maestro na kopycie New Rey, które reklamowano jako super wąskie i dynamiczne. Wszystkiego się po nich spodziewałem, tylko nie tego, że z butów będzie mi wypadała pięta...może trochę przesadzam, ale musiałem założyć lekko grubszą skarpetkę i wciąż prawa stopa lekko się przesuwa góra-dół.

Na długość raczej nic mniejszego nie wcisnę, szerokość na wysokości palców i w śródstopiu też ok, tylko otwór na piętę ma moim zdaniem bardzo duży obwód. Czy Waszym zdaniem zwykłe zapiętki załatwią sprawę ?

Dla porównania z butami Bally, które mają może 1cm szerszy obcas, ale przy 6 dziurkach otwarcie cholewki jest znacznie węższe i super trzyma stopę.

IMG_20180716_171632050.thumb.jpg.41e74013a008ba0a2a5ceac816c27cd1.jpg

IMG_20180716_172429341.jpg

32 minuty temu, gajdowskip napisał:

Nie znam Meerminów, ale miałem podobny problem z Berwickami. Wszystko super oprócz pięty. Zapiętki nic nie załatwiły. Przyzwyczaiłem się do tego luzu, ale nie powtórzyłbym tej przygody

Rozumiem, u mnie podejrzewam, że grubsza skarpetka + zapiętek zlikwidują luz całkowicie, ale zastanawiam się nad sensem projektowania tak wielkiego otworu w najwęższym kopycie w ofercie. Ja do tego stopnia mam wąską stopę, że wkładam ją do tego buta bez łyżki, a New Rey miał być ultra-wąski. 

Poczekam co powie sprzedawca, choć nie umawialiśmy się na zwroty 😕 Wszystko, dosłownie wszystko w tych butach jest OK, skóra, cena, wykonanie, dokładnie model, o który mi chodziło, a latająca pięta wszystko psuje...

Witam,

Potrzebuję porady. Jak dotąd, posiadam około 10par butów Yanko (kopyto 915, rozmiar 42,5 czyli 8,5UK).

W związku z tym, że Patine na dłuższy czas wstrzymało zamówienia MTO, wybór padł na Meermin. Chciałbym kupić dwie pary, double Monk oraz bootsy na zime, oba w kolorze ciemny brąz.

Które kopyto jest najbliższe 915 od Yanko i jak ma się rozmiarówka? Czy różnica w jakości pomiędzy tymi firmami jest znacząca? 

Pozdrawiam,

Michał

Ja mam male doświadczenie z obiema markami, ale jeśli kopyto New Rey jest najwęższe w ofercie Meermina, to nawet nie chcę myśleć jakie są te szersze. W moim standardowym rozmiarze 9.5 UK (a polecali w New Rey pójść jeszcze 0.5 wyżej) pięta wyślizgiwała się z buta. Jeśli nosisz 915 to chyba może być tylko gorzej w Meerminie.

2 godziny temu, Michal88 napisał:

Które kopyto jest najbliższe 915 od Yanko i jak ma się rozmiarówka? Czy różnica w jakości pomiędzy tymi firmami jest znacząca? 

Niewielka dla Ciebie pomoc, ale w 915 Yanko mi dość wygodnie (trzewiki - mocno wygodnie, półbuty - ciasno w podbiciu, ale po rozejściu się ujdzie - a zapewniano mnie że półbuty podbicia niższego nie mają :( ), natomiast Meerminy na kopycie Park były nie do zniesienia ciasne, głównie w podbiciu, ale na szerokość też słabo. I to większe o jeden pełny rozmiar UK :D Porównuję oxfordy - oxfordy
Jak inne kopyta - nie pomogę.

• 2 weeks later...

Odebrałem swoje najnowsze (drugie już) zamówienie. Pierwsza moja para Meerminów była bardzo udana, więc zachęcony tym faktem tym razem zamówiłem dwie. Niestety co do obu z nich mam pewne zastrzeżenia - i już sam nie wiem, czy zasadne, czy może jednak przesadzam. W każdym razie do tej pory skazy tego typu (a nawet mniejsze) widywałem raczej na secondsach z ebaya. Do tego dział kontroli jakości Meermina po oględzinach uważa, że wszystko jest jak najbardziej w porządku 🤔. Sytuacja wygląda tak:

a) monki: widoczne przebarwienie na nosku lewego buta (nie są to żadne rysy, skóra jest nietknięta, wygląda raczej jak błąd w wybarwieniu skóry). Na całej parze są drobne przebarwienia czy mikrorysy, ale w porównaniu do tego są to niewidoczne pierdoły, na które nawet nie zwracam uwagi. Tutaj natomiast jest to bardzo widoczne, a obsługa sklepu utrzymuje, że na pewno powstało to w trakcie transportu 🙄 i że łatwo można zlikwidować za pomocą warstwy wosku, w co z doświadczenia też nie bardzo wierzę (a nie chcę na razie eksperymentować).

b) zamszowe oksfordy: tę parę byłbym bardziej skłonny zatrzymać, o ile nie zdecyduję się na zwrot monków. Na lewym bucie jest widoczna jasna smuga, która nie znika po przeczesaniu szczotką (po jej długości zamsz jest wyraźnie wytarty i przyklepany), wygląda to jak ślad po uderzeniu, być może podczas transportu - zignorować to? czy to wg Was wskazuje na średniej jakości skórę i lepiej oddać, póki można? Szczerze mówiąc moje zamszowe chukka (Berwick) po całym sezonie zimowym wyglądają lepiej i nie mają tego typu otarć...

No i na dokładkę milimetrowa dziura w zewnętrznej warstwie skóry na drugim bucie - mała, ale w miejscu pracy buta więc kto wie co z nią będzie... (dość trudno ją było złapać na zdjęciu, tu już na pewno przesadzam ;) ).

Co o tym sądzą forumowi eksperci? oddać, reklamować, zatrzymać?

#a.jpg

#b_1.jpg

#b_2.jpg

#b_3.jpg

#b_4.jpg

Ja kupiłem secondsy Meermina na Ebay. I zamsz był w dużo lepszym stanie. Tak wyglądają po roku użytkowania. Traktowane tylko impregnatem. Narazie brak renowatora.

Na moje oddał bym obie pary. ed56ab15c48a8e5bb58532483acd9d40.jpg

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka

• 4 weeks later...

Trudno mi było uwierzyć w swoje szczęście - nie dość, że prawidła za małe o jakieś 2 numery, to jeszcze buty różnej długości. Jakość obsługi klienta ma z przyzwoitością mniej więcej tyle wspólnego co te prawidła z dopasowaniem do butów. Nie będę się nad tym jakoś szczególnie rozwodzić, ale dowiedziałem się m.in. że since our pairs are handmade there may be some slight variations.

Hiro 8,5a.jpg

IMG_0766.JPG

• 4 weeks later...
  • 1 month later...