alabuz Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A propos zwrotów w CT, to za wysyłkę zwrotną płaci kupujący?
pirat Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ciekawe co jest powodem tego zjawiska? Koledzy Fikaczynski i Hargin - to są drobiazgi... Moim zdaniem powód jest prosty: niefrasobliwość wyrażana powiedzeniem 'jakoś to będzie'. Przykład tego podejścia było widać np. przy Nunesach: viewtopic.php?f=8&t=705&p=13594&hilit=zwr%C3%B3ci%C4%87+nunes#p13594 To się buty zwróci. Zresztą (recenzja butów NC - mój dopisek) może być negatywna, a komuś mogą pasować i będzie zadowolony. viewtopic.php?f=8&t=705&p=13594&hilit=zwr%C3%B3ci%C4%87+nunes#p13594 Z powinności kronikarskiej dodam, że kolega saint banji posługuje się obecnie nickiem mbs i swoje posty wyedytował. Mało to eleganckie ale może jakaś refleksja Go naszła...
dsc Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Moim zdaniem powód jest prosty: niefrasobliwość wyrażana powiedzeniem 'jakoś to będzie'. Mozesz rozwinac ta czesc? Ja sam bardzo czesto zamawiam na zasadzie 'najwyzej sie zwroci' i to na ogol sa zamowienia o dosc duzej wartosci, bo jak probowac to spora czesc asortymentu. Pozdrawiam, dsc.
mosze Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja jestem ciekaw, czy zaobserwowane skłonności Polaków do zwrotów są stałe, czy też są efektem "otwarcia" sklepu na nowy rynek (bądź zauważenia go) i chwilowego przypływu mas zupełnie nowego klienta. Jedni będą rozczarowani jakością, inni nie trafią z rozmiarem, po pewnym czasie powinno się uspokoić.
lubo69 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Moim zdaniem polityka zwrotów jest dla sklepu częścią strategii marketingowej. Suit Supply (choć nie korzystałem) wręcz zachęca do zamawiania dwóch garniturów różniących się rozmiarem, przymierzenia w domu i zwrócenia tego, który gorzej leży. Jeżeli Charles Tyrwhitt przy każdej okazji szczyci się swoją polityką bezproblemowego zwrotu w ciągu sześciu miesięcy, to przedstawiciel powinien zachować angielską powściągliwość i darować sobie statystyki, z których krajów jest najwięcej zwrotów. Wiele sklepów zdaje się w ogóle nie zauważać, że Polska od blisko dekady jest w UE; widać to chociażby porównując koszty i zasady wysyłek. Niezbyt dobrze znam firmę Joseph Turner, może to duża sieciówka, może prowincjonalny sklepik. O ile jednak zrozumiałe byłoby, gdyby np. rzemieślnik Henry Tomkins, szyjący torby sam, dostał kilkanaście zamówień z forum i ich nie przyjął, o tyle analogiczne postępowanie sklepu internetowego uważam za niepoważne. Pre-autoryzują karty kredytowe, o ile klient zapłacił za towar i za wysyłkę, to co za różnica, czy jest z Polski, Botswany czy Niemiec? Dla kontrastu - zamówiłem w Dalvey dżinsy; przyszły nieco "niezgodne z moimi oczekiwaniami". Napisałem do nich, że nie zwracam, bo już wyprałem, ale proszę o wyjaśnienia, dlaczego jakość spodni jest niższa niż zamówionych wcześniej krawatów. Ku mojemu zaskoczeniu, jako rekompensatę zaproponowali mi dowolną koszulę z ich oferty; wybrałem, przyszła na ich koszt, trudno nie być zadowolonym. A doskonale wiedzą, że jestem z "tej" Polski...
roland Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Szczerze mówiąc mi taka polityka sklepu wygląda na dyskryminację obywateli UE...
pirat Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Moim zdaniem powód jest prosty: niefrasobliwość wyrażana powiedzeniem 'jakoś to będzie'. Mozesz rozwinac ta czesc? Podałem przykład. Być może wynika to z faktu że towar zdobywamy a nie kupujemy potrzebne produkty W przypadku JT, to może być wina ... sklepu przestrzelili się z cenami i stwierdzili że im się nie opłaca. Ewentualnie posypał im się system: Items sub-total £209.83 Delivery £9.12 TOTAL £262.75. Teraz to do mnie doatrało. Wbiłem dziś sobie to samo zamówienie, te same kody plus jeden nowy i wyszło 280...
michalm1969 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jeśli dobrze rozumiem, firma pobiera opłatę za wysyłanie (odesłanie zostawia na własną rękę, co też kosztuje). W takiej sytuacji wydziwianie o zwrotach to chyba trochę niedorzeczność, ale może coś mi umknęło.
michalm1969 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jeśli dobrze rozumiem, firma pobiera opłatę za wysyłanie (odesłanie zostawia na własną rękę, co też kosztuje). W takiej sytuacji wydziwianie o zwrotach to chyba trochę niedorzeczność, ale może coś mi umknęło. Zwroty to też logistyka, ręce do pracy, czas i zamieszanie. Słusznie, ale czy nie lepiej wprowadzić w takiej sytuacji po prostu wyższe opłaty za przesyłkę?
dsc Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dorzuce troche OT w tym temacie w ramach rozmiarowki z JT. Zamowienie z JT (nie cale) dotarlo wczoraj i potwierdzilo moje raczej pesymistyczne nastawienie. Medium to rozmiar najmniejszy dostepny w JT, co juz nie nastrajalo dobrze, ale to medium to obok zwyklego medium raczej nie stalo. Polowka jest poprostu olbrzymia, mierzac na szerokosc to luzem zmiescil bym sie w niej 1.5 raza:D Czekam na sweter, ale czuje ze z tym bedzie jeszcze wieksze ubaw niz w przypadku polo. W ciagu kilku ostatnich lat doswiadczylem wielu dziwacznych rozmiarowek z roznych firm, ale ta bije chyba wszystkich na glowe pod wzgledem 'relaxed fit' Pozdrawiam, dsc.
+Immune+ Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 A zamawiałeś kiedyś polo z USA?
White Haven Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 dsc - a mógłbyś podać wymiary tej polówki? Jestem szczupły inaczej a przy tym dość mikrej postury - może akurat bym się zmieścił
De Lasalle Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 A zamawiałeś kiedyś polo z USA? Kupiłem przez osobę, która akurat tam gościła. Najdziwniejsze polo jakie widziałem. Biceps (wówczas spory) uciskało, reszta to worek na ziemniaki. Cóż, krawcowa zarobiła
dsc Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 @ Immune: nie, nie mialem okazji. Chcialem tylko podkreslic, ze rozmiarowka w JT jest mocno zawyzona, wiec sugeruje przemyslec zakup jesli jest sie osoba szczupla. Ten sam zreszta problem wystepuje w TML, CT itp. @ White Haven: jak znajde chwile to zmierze. Pozdrawiam, dsc.
Vickson Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Szczerze mówiąc, to wolę, żeby zamówiona marynarka była na mnie za duża, niż za mała
roelegant Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 mam koszulę z usa i jest to jedyna rzecz którą mam w rozmiarze S, normalnie noszę L lub XL.
TomekB Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Casual/preppy mam wszystko z USA (TH, PRL itp.) i każda rozmiarówka jest taka sama jak w EU.
Koval Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić powiedział w viewtopic.php?f=1&t=698&p=66660&hilit=%C5%82atwiej+kijek#p66660
Vickson Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Szczerze mówiąc, to wolę, żeby zamówiona marynarka była na mnie za duża, niż za małaDlaczego? Gdyż wedle mojego postrzegania sztuki krawiectwa, łatwiej (i taniej) marynarkę skrócić i wyszczuplić, niż na odwrót. Ale mogę być w błędzie
Vickson Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 No cóż... zapewne masz rację. Niestety zakupy przez internet niosą za sobą ryzyko nietrafienia w rozmiar. Jutro przekonam się na własnej skórze jak to jest z rozmiarówką J.Turnera.
kot~ Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 T.M.Lewin: ponownie 5 koszul za 100 funtów dostępne
123 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Vistula- do końca miesiąca -30% na garnitur po pobraniu kodu ze strony. Bytom 12-14 kwietnia -20% na kolekcję wiosna- lato. Osobiście mogę polecić swetry (mam już dwa), ciekawe kolory, bawełna dobrej jakości, cena rozsądna.
KarloS Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Bytom 12-14 kwietnia -20% na kolekcję wiosna- lato. Osobiście mogę polecić swetry (mam już dwa), ciekawe kolory, bawełna dobrej jakości, cena rozsądna. Ja mam ich 3 zimowe swetry, które emocjonalnie kupiłem podczas jakiejś wyprzedaży ze względu na ciekawe kolory, ale oceniam je mocno średnio. 80% wełny, 20% poliamidu, trochę gryzą, krój okazał się średnio praktyczny, ściągacze za mocno ściskają i defasonują sweter - to sprawia, że samego swetra bez koszuli z długim rękawem nie założę, po prostu wygląda to brzydko. W cenie pierwotnej producenta (chyba 189,- PLN) wg mnie nie są tyle warte - 100% wełny można kupić taniej. Może nowa kolekcja jest lepsza. Mam też dwie marynarki, gdzie też nie obyło się bez 20% domieszki poliamidu. Ostatnio irytują mnie w ich kroju wielkie poduchy na ramionach, które sprawiają, że moja akurat sylwetka się rozjeżdża. Warto na to zwrócić uwagę. Chyba staje się co raz bardziej świadomym konsumentem i jednak wolę włoski styl marynarek, któremu zdecydowanie bliżej Vistuli.
123 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Bytom 12-14 kwietnia -20% na kolekcję wiosna- lato. Osobiście mogę polecić swetry (mam już dwa), ciekawe kolory, bawełna dobrej jakości, cena rozsądna. Ja mam ich 3 zimowe swetry, które emocjonalnie kupiłem podczas jakiejś wyprzedaży ze względu na ciekawe kolory, ale oceniam je mocno średnio. 80% wełny, 20% poliamidu, trochę gryzą, krój okazał się średnio praktyczny, ściągacze za mocno ściskają i defasonują sweter - to sprawia, że samego swetra bez koszuli z długim rękawem nie założę, po prostu wygląda to brzydko. W cenie pierwotnej producenta (chyba 189,- PLN) wg mnie nie są tyle warte - 100% wełny można kupić taniej. Może nowa kolekcja jest lepsza. Ja mam na myśli swetry z letniej kolekcji 100% bawełna, na metce informacja, że wyprodukowano we Włoszech (nie wnikam). Są trochę taliowane, materiał dobrej jakości. Ja jestem zadowolony. Nie zachęcam tylko informuję o promocji. Kupiłem kiedyś sweter z Vistuli który pierwotnie kosztował 260zł, 100% bawełna, rozciąga się strasznie choć zawsze prałem go delikatnie jak wełnę a gdyby odciąć metki "Vistula" to jakością można przyrównać do tego co na targu kupisz:/ i to był ostatni mój sweter kupiony w tym sklepie
White Haven Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ja w sklepie Bytomia zaopatrzyłem się kilka miesięcy temu w wełniany kardigan i dwa wełniane bezrękawniki. Bez sztucznych dodatków, noszone przez większą część zimy trzymają fason i się nie mechacą. Cenowo za całość wyszło ok. 300 zł (wyprzedaż).
Rekomendowane odpowiedzi