Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo mam wesele. Myślałem, że mam odpowiednią garderobę a teraz nie jestem przekonany. Zakładam garnitur jest w kolorze Navy, https://www.lancerto.com/garnitury/garnitur-business-mix-navy-40591.html

Mam problem z doborem krawatu, te dwa najbardziej pasują, chociaż obydwa sprawiają wrażenie nudy i jednokolorowości zestawu. Skłaniam się ku temu jasnemu niebieskiemu krawatowi, pytanie jaką poszetkę wybrać? Całą białą czy białą z niebieskim obszyciem?

Ewentualnie może kupić na szybko krawat? W jakim kolorze? Bordo, czerwień? Grenadyna lub szantung na wesele może być?

https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-grenadyny-fina/148
https://embassyofelegance.com/pl/p/Shantung/440
http://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabny-lisy-braz/56

DSC_0026aab.jpg

DSC_0027aab.jpg

Opublikowano

Zależy od poziomu formalności ślubu, ja jestem może nie tak konserwatywny w tej sprawie jak koledzy, ale sądzę, że jak chcesz wyglądać elegancko, a nie spełniać normy formalności dla samej zasady, to nadadzą się oba - żaden nie jest na tyle wyrazisty, żeby odwracać uwagę i wagę uroczystości dewaluować, choć i nie podkreślają. Tym niemniej ani grenadyna, ani shantung nawet w tej konwencji nie wydają mi się odpowiednie. Grenadyna drobniejsza może jeszcze, choć nie sądzę i musiałbym obejrzeć całość zestawu, jeśli miałbym się wypowiedzieć. No i skoro argumentem jest jednokolorowość i nuda, to musisz się zastanowić, na ile przy tej okazji ważne jest bycie ciekawym i podkreślanie indywidualizmu, a na ile ważna jest waga wydarzenia i tradycja, której warto się w pewnych sprawach podporządkować.

Opublikowano

A jako gość, to możesz szaleć, byle nie za jaskrawo i byle nie formalniej od pana młodego. A jak wnioskuję, nie planuje iść w Stresemannie ani żakiecie, więć w obrębie garniturów to w zasadzie ,,wszystkie chwyty dozwolone". No i jako gość masz większą swobodę, więc jak dla mnie złamanie tego granantu jakąś czerwienią albo właśnie bordo jest jak najbardziej na porządku dziennym. Podobnie shantung i grenadyna, jako bardziej lub mniej delikatne zdeformalizowanie i podkreślenie swojej roli jako tylko gościa, ale tam z kolei bym jednak zalecił bardziej zachowawcze kolory.

Dla mnie - bierz pierwszy krawat, jest w sam raz stonowany, ale z tym elementem kontrastowym pasów bordowych, czy co to za kolor (godzina późna i światło słabe i przy zdjęciu nigdy nie wiadomo ;) ), no i wciąż wygląda ładnie, a nie trzeba inwestować. Tym niemniej wciąż, przy pytaniu na takim forum musisz zawsze się liczyć z różnorodnością opinii, bo są i ludzie bardziej konserwatywni. Taka łatwa zasada szacunkowa jest taka, że jeśli czujesz, że lepiej, jeśli zapytasz, to powinieneś być bardziej zachowawczy i słuchać głosów bardziej odwołujących się do tradycji, więc może nie powinieneś mnie słuchać w ogóle. 

Opublikowano

Ja bym założył jakiś bardziej żyw, kolor, czerwień chyba najbardziej by mi tu pasowała. Te krawaty, które zaproponowałeś są poprawne, ale stonowane i raczej codzienne pod pracę do biura, a nie na zabawę i radość jaką niesie ze sobą ślub i wesele ;-) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powodowany szałem zakupowym kupiłem w Tkmaxx czarne spodnie z wełny 130s. I  tak się zastanawiam, czy można je nosić do marynarek granatowych/niebieskich czy  nie bardzo?

Opublikowano

Wg mnie czerń dobrze pasuje do gamy kolorów określanych jako khaki (od zieleni do brązu). Z granatem, a tym bardziej niebieskim, raczej bym się nie odważył :)

PS. Ale sam fakt, że kupiłeś tanio i że "warto" nie powinien decydować o zakupie. Masz wątpliwości, nie masz pomysłu, jak je nosić - przemyśl zwrot.

• Oceniam pozytywnie 2
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zupełnie nie mam pomysłu i nie przypominam sobie, żebym kiedyś dobrał zestaw koordynowany z tak ciemnymi spodniami.

Generalnie wolę zestaw ciemna marynarka - jasne spodnie, ew. jedno i drugie średnio-ciemne, że tak to ujmę.

Zerknąłbym jeszcze na SS - mają dobrych stylistów, może coś wymyślili.

Opublikowano

Ja miałem te spodnie (bardzo dobre i ładne w sumie) i sprzedałem, ani razu nie założywszy - właśnie z powodu trudności w stworzeniu z nimi zestawu koordynowanego (przy tym jestem jasnym blondynem).

Z jasną marynarką tworzą ostry kontrast i nogi wyglądają trochę jak dorysowane patyki. Zaś z marynarką w miarę ciemną zestaw staje się ponury i "zlany".

Szukaj średniej szarości (albo brązu) i zapośrednicz to odpowiednią koszulą. Wg mnie koszula jest tu kluczowa jako łącznik. Mnie się nie udało, ale na pewno jest to do zrobienia.

Opublikowano
Godzinę temu, mosze napisał:

Zupełnie nie mam pomysłu i nie przypominam sobie, żebym kiedyś dobrał zestaw koordynowany z tak ciemnymi spodniami.

A jednak przypomniałem sobie, że miałem pomysł - granatowe spodnie z grubszej bawełny o wyraźnej fakturze i marynarka z flaneli, średnia szarość w granatowy prążek. Do tego jasna koszula (błękit) i granatowy krawat. Wg mnie to wyglądało nieźle. Spodnie były ciemnie, jak to granat, ale nie bardzo ciemne.

Opublikowano

Przykładowe zestawy:

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula niebieska - kamizelka brązowa

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula niebieska - kamizelka bordowa

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula niebieska - kamizelka butelkowa zieleń

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula niebieska - kamizelka karta szarogranatowa itd. z krat.

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula niebieska - wszystkie powyższe w postaci v-necków

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula granatowy stripe lub krata

marynarka szara [jasno lub ciemnoszara] - koszula butelkowa zieleń/bordowy  stripe lub krata

Przy ciemnoszarej marynarce kamizelki mogą być jaśniejsze

marynarka brązowa - koszula niebieska

marynarka brązowa - koszula biała

marynarka bordowa - koszula niebieska/biała............itd

marynarka krata w kombinacji kolorów itd.

wg. mnie pasuje wszystko. Podstawowa zasadą jest tylko odcień koloru - intensywne kolory łączymy z intensywnymi kolorami i szarością - "sprane" kolory ze "spranymi". Zakazany jest niebieski w zbliżonym odcieniu żeby nie wyglądać jak w rozkompletowanym garniturze po tacie i dziadku

Przy ciemnym dole najlepiej jest równoważyć jasna górę elementem ciemniejszym

Ten sławny starszy Pan z Włoch ze sklepem - uciekło mi jak się nazywał - z 7-foldami i dwurzędówkami - chyba nigdy nie założył ciemniejszej góry niż dół

edit:

Lino Leluzzi

przepiękne stylizacje z granatowymi spodniami https://www.instagram.com/linoieluzziofficial/

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 14.08.2016 o 20:16, Jamjest napisał:

Kolejne pytanie - z jakimi (jakiego koloru) marynarkami można łączyć takie spodnie -> http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/48-100wool-wallstreet.html ? (granatowe). 

Kolega Larkin podał poprawną wskazówkę, reszta to Twoje własne eksperymenty, których nikt z obecnych raczej za Ciebie nie przeprowadzi ;) Możemy ew. pomóc w ocenie, gdy już uda się coś zestawić - zrób zdjęcia i wrzucaj :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 godzin temu, astaroth napisał:

Panowie, 

Z czym poza jeansami, łączylibyście czekoladową marynarkę z Harris Tweed ?

Jasne dżinsy/chinosy w kolorze złamanej bieli/kremowym/beżowym oraz błękitna koszula.

• Oceniam pozytywnie 1