MichalSzl Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Jaki kolor krawata do camelowej marynarki i 1) różowej 2)błękitnej koszuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Granatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Panowie, od dawna chodzi za mną koszula w zielone paski - coś w tym stylu http://www.wolczanka.com.pl/koszule-meskie/koszula-lambert,id-64141. Jest to jednak dość trudny kolor do połączenia. Z czym taką koszulę można zestawić? Czy będzie pasować np do granatowej marynarki, czy swetra? Może szarości? Z granatową marynarką prawie wszystko będzie pasować, natomiast naturalnym połączeniem dla zieleni są brązy i odcienie żółci (do camelowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 Jaki kolor krawata do camelowej marynarki i 1) różowej 2)błękitnej koszuli? Camelowa marynarka i różowa koszula - ? W drugim przypadku na pewno będzie dobry granat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Dobra, a teraz skoro już sobie kupiłem ciemne bordowe spodnie, to zastanawiam się, jaki kolor butów do nich dobrać. Moje bordowe Yanki (monki, lotniki) jakoś średni mi się widzą, bo się będą zlewać. Tak samo nubukowe brązowe SP. Nie wiem jak będzie wyglądał Oxblood cordovanu, ale to już niedługo. Paradoksalnie, z tych, które mam jeszcze najwłaściwsze wydają mi się...czarne oO Chyba, że ogólnie mogą się lekko zlewać w podobne odcienie i wydziwiam EDIT: Znalazłem coś takiego: http://www.thefineyounggentleman.com/wp-content/uploads/2013/10/what-color-shoes-to-wear-with-what-color-pants.png Jakby ktoś był ciekaw. A może ktoś się nie zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Tabela jest sensowna, ale nie rozumiem, dlaczego wyklucza bordo z ciemnym brązem - wg mnie będzie pasować. Połączenie z bodowymi butami gra jak najbardziej (o ile lubimy jednokolorowy dół - ja dokładnie takie połączenie stosuję), o ile buty nie są jaśniejsze (wtedy nie wiem, ale może nie być dobrze). Z granatowymi butami, o ile ktoś ma, będzie pasować - odcienie granatu i czerwieni pasują dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Tabela jest sensowna, ale nie rozumiem, dlaczego wyklucza bordo z ciemnym brązem - wg mnie będzie pasować. Połączenie z bodowymi butami gra jak najbardziej (o ile lubimy jednokolorowy dół - ja dokładnie takie połączenie stosuję), o ile buty nie są jaśniejsze (wtedy nie wiem, ale może nie być dobrze). Z granatowymi butami, o ile ktoś ma, będzie pasować - odcienie granatu i czerwieni pasują dobrze. Do tego wszystkiego wbijasz się w żółte czy też zielone (żywy odcień) skarpety i... robisz robotę. Czekam na taką Twoją fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Z biletem do Mediolanu w jedną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSzl Napisano 20 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2014 Dobra, a teraz skoro już sobie kupiłem ciemne bordowe spodnie, to zastanawiam się, jaki kolor butów do nich dobrać. Moje bordowe Yanki (monki, lotniki) jakoś średni mi się widzą, bo się będą zlewać. Tak samo nubukowe brązowe SP. Nie wiem jak będzie wyglądał Oxblood cordovanu, ale to już niedługo. Paradoksalnie, z tych, które mam jeszcze najwłaściwsze wydają mi się...czarne oO Chyba, że ogólnie mogą się lekko zlewać w podobne odcienie i wydziwiam EDIT: Znalazłem coś takiego: http://www.thefineyounggentleman.com/wp-content/uploads/2013/10/what-color-shoes-to-wear-with-what-color-pants.png Jakby ktoś był ciekaw. A może ktoś się nie zgadza? Ciemny Brąz albo granat moim skromnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2014 Tak patrzę na tą tabelę i wychodzi na to, że najbardziej uniwersalnym kolorem butów jest granat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 21 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2014 Wśród nowości SuitSupply pojawiła się taka tweedowa marynarka: Mam już kilka marynarek w standardowych, łatwych do łączenia kolorach i powoli zaczyna mnie kusić coś wyrazistego, do noszenia na specjalne okazje. W związku z tym zastanawiam się, co można do tego założyć. Szare, flanelowe spodnie chyba nie zagrają. Jeansy? Chinosy (jaki kolor)? Koszula chyba bardziej niebieska niż biała? Krawat/muszka przejdą, czy pogryzą się z jej nieformalnością? To chyba dość trudna do połączenia rzecz i zastanawiam się, czy kupno ma jakikolwiek sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Moim zdaniem marynarka będzie dobrze wyglądać z spodniami np. granatowymi, burgundowymi, ciemnozielonymi. Poza tym takie jesienne kolory (ciemny, zgaszony pomarańcz albo musztardowy) też powinny pasować. Jeansy i chinosy bedą ok, a tych wełnianych spodni też bym z góry nie skreślał. Co do krawata/muchy to spokojnie przejdą, tylko nie z 100% błyszczącego jedwabiu, a w wersjach trochę bardziej nieformalnych - np. z materiałów takich jak wełna, bawełna, szantung albo knity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Świetny przykład pokazany jest na ilustracji - nie trzeba daleko szukać. Swoją drogą, podziwiam stylistów Suit Supply - męscy modele, atrakcyjna stylistyka (nowoczesna, ale bez przegięć), bardzo udane połączenia kolorystyczno-wzornicze zestawów. Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Zwróciłbym uwagę w powyższym przykładzie na sweter włożony pod marynarkę - ciemny granat ma charakter separatora dość mało kontrastowej kraty - bez swetra mogłoby być nudno i nieciekawie. Pytanie, czy przyszły właściciel marynarki będzie stosował ten zabieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Masz oczywiście rację; sweter/kamizelka dopełnia zestaw, a przy okazji jest kolejnym elementem, który można sprzedać klientowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Przykład na ilustracji jest dobry, to fakt - ale nie mam ani takich spodni (do wyboru szare lub granatowe), ani granatowego cardigana, poza tym nie chiałbym wprost kopiować ich propozycji. Sweter jak najbardziej dopuszczam, ale mam jedynie 2 typu crew neck: burgund i ciemnozielony, z tej pary chyba raczej zielony, burgund się zbytnio będzie zlewał. Marynarka mi się podoba, ale nie zamierzam dokupywać do niej wszystkich niezbędnych rzeczy - zastanawiam się po prostu, czy z tego co już mam da się poskładać sensowny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Nie ma nic złego w kopiowaniu dobrych propozycji. Natomiast można zauważyć koncepcję - marynarka gra rolę pierwszoplanową, pozostałe elementy są stonowane i albo nawiązują do jednego z kolorów marynarki (granat kardigana i poszetki, bordo krawata), albo są neutralne (biel koszuli i popiel/szarość spodni). EDIT: ta sama marynarka w nieco innej palecie barw, podobne zasady kompozycji i, również, bardzo udany zestaw: http://statics.suitsupply.com/images/products/Jackets/zoom/Jackets_Blue_Check_Havana_C790_Suitsupply_Online_Store_1.jpg Poszetka jest kontrastowa, ale dyskretna; nie zmienia charakteru całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 A do tych swetrów pod marynarkę to marynarka o rozmiar większa niż normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Rzadko się ją wtedy zapina, więc ja nie widzę powodu żeby brać większą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Chodzi mi raczej o rozmiar w ramionach, żeby był jakiś komfort i żeby jakoś wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 To niestety jest problem, bo modela wcisną w to co będzie najlepiej wyglądało. A tak, albo sweterek cienki, który nie wpłynie znacząco na objętość pod marynarką, albo większa marynarka i gruby sweterek. Drugie rozwiązanie jest mało wygodne, bo skazuje marynarkę na używanie wyłącznie ze swetrem, jeśli chce się uniknąć wyglądu "jak ze starszego brata" przy samej koszuli. Z rozpiętą marynarką jak kto lubi, ale ja czuję się niekomfortowo z samą świadomością, że mógłbym się nie dopiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 No bo te tweedowe marynarki to nosi się chyba jako rodzaj płaszcza, nie tylko na koszulę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 A to zależy od kroju i gramatury tweedu. W naszym klimacie, przy krótkich okresach przejściowych pomiędzy latem i zimą, te klasyczne marynarki noszone jako warstwa zewnętrzna sprawdzają się w wąskim zakresie. W mojej ocenie magia tweedu jest trochę mało logiczna, ale sam jej ulegam Kiedyś była na forum o tym ożywiona dyskusja. Trzeba pamiętać, że gdzie powstał tweed, w jakim charakterze był pierwotnie używany i w jakich warunkach atmosferycznych. Dość powiedzieć, że kiedyś nie było centralnego ogrzewania i średnia temperatura w pomieszczeniach była znacznie niższa niż obecnie przyjęte normy. W mojej ocenie ten "soft tweed" z SS ma standardowe walory termalne, więc bardziej upatrywać należy w nim marynarki, niż kurtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 To niestety jest problem, bo modela wcisną w to co będzie najlepiej wyglądało. Słusznie - ładne, dwurzędowe kurteczki są tak dopasowane, że chyba zostały założone na samą koszulę. Zdjęcia mogły zostać podrasowane, np. w fotoszopie. Trzeba je traktować z pewnym dystansem - powiedzmy, jak wieczorowy makijaż u kobiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Albo jak manekiny na wystawach w sieciówkach - patrzysz na idealnie dopasowaną marynarkę, obchodzisz dookoła, a tam dziesięć szpilek spinających materiał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi