Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Czasami zastanawiam się czy istnieją jakieś sposoby na nauczenie się sposobu wymowy taki jaki występował wsród warstwy inteligencjiej w okresie międzywojnia.

Obecny pośpiech i minimalizm językowy jest przerażajacy. Sam zauważam ostatnio w sposobie własnej wymowy zbytnią prostotę i płytkość.

Może znacie jakieś metody na podniesienie poziomu wymowy jaki funkcjonował w okresie międzywojennym ?

pozdrawiam

Opublikowano

Dzień dobry,

Czasami zastanawiam się czy istnieją jakieś sposoby na nauczenie się sposobu wymowy taki jaki występował wsród warstwy inteligencjiej w okresie międzywojnia.

Obecny pośpiech i minimalizm językowy jest przerażajacy. Sam zauważam ostatnio w sposobie własnej wymowy zbytnią prostotę i płytkość.

Może znacie jakieś metody na podniesienie poziomu wymowy jaki funkcjonował w okresie międzywojennym ?

pozdrawiam

Oglądaj polskie filmy z lat 30 :) A tak na poważnie, to po jaką cholerę chcesz udawać sposób wymowy sprzed 80 lat?

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Oglądaj polskie filmy z lat 30 :) A tak na poważnie, to po jaką cholerę chcesz udawać sposób wymowy sprzed 80

niczego nie zamierzam udawać. Bardzo podoba mi się sposób wywmowy w tamtych czasach i chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób uczono się kiedyś wymowy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

nauczenie się sposobu wymowy

Masz na myśli sposób wysławiania się, budowania zdań, stosowania określonego słownictwa, czy też akcentuację, melodykę, fonetykę (np. rozróżnianie w wymowie "ch" i "h")?

Opublikowano

Nie uważam aby dzisiejszy język był minimalistyczny. Moim zdaniem używając kulturalnego, powszechnie stosowanego słownictwa, wyrażając pełnie myśli i unikając skrótów, przekleństw i "nowomody", można bardzo "elegancko" rozmawiać. Chyba, że chodzi Ci o coś innego :)

Opublikowano

Oglądaj polskie filmy z lat 30 :) A tak na poważnie, to po jaką cholerę chcesz udawać sposób wymowy sprzed 80 lat?

Wydaje mi się, że sposób artykulacji ówczesnych aktorów i aktoreczek nie musi mieć wiele wspólnego z językiem inteligencji. Film (i zapewne teatr) to było przede wszystkim "aktorskie ł", zaś inteligencja... to pewnie zależało: czy warszawska, a może galicyjska lub kresowa? a może żydowska? Jak mówił Dziadek mniej więcej wiadomo z zachowanych (nielicznych) nagrań, zdaje się, że więcej jest Mościckiego, jeszcze więcej nieco późniejszych, londyńskich nagrań (to ta sama inteligencja, nawet jeśli antysanacyjna)...

Opublikowano

to i ja dodam nachalnie ostatnio powtarzaną pustą frazę z gatunku tępych: "bynajmniej" i "dokładnie" - "jak najbardziej". Jak najbardziej jej nie znoszę....

We wciąż powracającej kwestii użycia słowa "bynajmniej"- klasyk:

Opublikowano

Dzień dobry,

pozdrawiam

Co tak słabo? Proponuję się od razu cofnąć do XVII wieku i nauczyć mowy szlacheckiej. Szczególnie ciekawe w tamtym okresie były wulgaryzmy, nie to co dzisiejsze prostackie k..., ch... itp. itd.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Co tak słabo? Proponuję się od razu cofnąć do XVII wieku i nauczyć mowy szlacheckiej. Szczególnie ciekawe w tamtym okresie były wulgaryzmy, nie to co dzisiejsze prostackie k..., ch... itp. itd.

Na ten przykład kutas tematycznie do forum o szmatkach by pasował ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

- Nie wiem jak na Was działa zbitka "nie ogarniam", ale na mnie działa jak czerwona płachta na byka. :)
- Nie podoba mi się też ten obyczaj wystawiania w galeriach handlowych tabliczek z napisem "SALE -X%". Co to za traktowanie Polaków? Nie da się napisać: "przecena/obniżka -X%"? Ale w sumie czego się spodziewać po takich miejscach.
- Denerwują mnie wszelkie natrętne amerykanizmy typu: "shopping", "clubbing", "dancefloor", "showroom", "genderowy", "event"...

• Oceniam pozytywnie 2