Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Haz Napisano 16 Listopad 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Odebrałem dopiero co tę marynarkę i tak bardzo mi się podoba, że nie mogę się o niej zamknąć, toteż wam też tutaj pokażę jak wyszła. Ale po kolei: w grudniu ubiegłego roku kupiłem okazyjnie kupon wełny wielbłądziej. Niecałe 1,6mb, więc bez szału, ale przy moim wzroście i budowie na marynarkę powinno starczyć. Tkanina jest dość gruba i ma wyraźny włos, ale jest przy tym całkiem lekka. Przy okazji Pitti w styczniu spotkałem się z Karolem Rzeszutko i stwierdziłem, że chciałbym, żeby to pracownia Krupa&Rzeszutko zmieniła ten kawałek tkaniny w ubranie. Omówiliśmy podstawy - lekka konstrukcja, 2,5 guzika, miękkie ramiona, płytka pacha, szerokie klapy z wyraźnym rollem - a Karol zebrał miarę. Następnie wysłałem materiał do pracowni i czekałem na dalsze ustalenia. Nie spieszyło mi się specjalnie, więc i nie poganiałem. W końcu Karol odezwał się, że marynarka będzie gotowa do pierwszej przymiarki, której termin ustaliliśmy na 30 września. Od tego momentu prace ruszyły i wszystko poszło bardzo szybko. Na pierwszej przymiarce rzecz wyglądała następująco: Wszyta już była brustasza; poza tym widać lekką konstrukcję z jednej warstwy płótna. Ustaliliśmy więcej detali: że kozerka będzie ciut niżej niż teraz, na dodatek po delikatnym łuku. Zdecydowaliśmy o kieszeniach, ich wielkości i kształcie. Wybraliśmy kolor nici do wykończeń. Umówiliśmy się, że skoro do Poznania mam jednak kawałek, a moja sylwetka nie należy do najtrudniejszych, to powinniśmy dać radę zamknąć się w dwóch przymiarkach. Na dobrą sprawę tutaj powinienem zwrócić uwagę na długość marynarki, ale mi to umknęło - w lustrze nie rzucało się tak bardzo w oczy. Druga przymiarka miała miejsce 24 października. Tutaj już długość zaczęła mi nieco doskwierać i postanowiliśmy, że jeśli da radę, to bym chciał, żeby marynarkę wydłużyć. Było to o tyle problematyczne, że włos tkaniny się kładzie na brzegach i istniało ryzyko, że będzie się to odznaczać po wypuszczeniu. Kieszenie są przyfastrygowane. Ustaliliśmy miejsce położenia centralnego guzika, zaznaczyliśmy dwa kolejne. Widać po dwie linie - Karol sugerował rozstaw co 11cm, pan Henryk - co 9, żeby wyglądało to bardziej harmonijnie przy proporcjach całej marynarki. Pamiętam, że zwróciłem kiedyś uwagę na bliski rozstaw guzików w marynarce Orazio Luciano na tym zdjęciu i że całkiem mi się to podobało - więc zdecydowałem się na guziki bliżej siebie. Ustaliliśmy też ostateczną długość rękawów. Są dość długie - bo mój problem z marynarkami z wieszaka to często właśnie za krótkie rękawy, a ja lubię, gdy mankietu koszuli widać tylko cieniutki pasek, tak z pół centymetra. Dalsze ustalenia dotyczące wykończenia: stebnowanie wzdłuż prawie każdego szwu, na frontach i kieszeniach podwójne; trzy nienakładające się guziki na rękawie (bo pasuje mi to do trzech na froncie). Wybraliśmy też guziki. Podczas następnej wizyty miałem już odebrać gotową marynarkę. I tak też się stało. Marynarkę udało się wydłużyć o około 2cm; kieszenie poszły też odpowiednio w dół. Dzięki temu dolna dziurka jest na wysokości krawędzi kieszeni. Krój nie jest przesadnie dopasowany, ale ma ładny kształt. Niesamowicie podoba mi się roll klap, krzywizna przodów, łuk krawędzi kieszeni. Barchetta i łuk kozerki są subtelne, a nie agresywne, ale zgrywa się to z harmonijnymi proporcjami całej marynarki. Wykończenie też jest super - starannie wyszyte dziurki, stebnówka, która chowa się z daleka we włosie tkaniny, dając tylko delikatne dołki w materiale. Wrzucę też, jak już zrobię, jakieś zdjęcia z koszulą. Czego nie udało się zrobić: wszycie rękawów spalla camicia. Tkanina jest za gruba i gdyby zaprasować szew w stronę kołnierza, na końcu ramienia stworzyłby się nieładny wałeczek. Zamiast tego szew jest rozprasowany; w kuli rękawa nie ma też żadnego wypełnienia i jest gładko i ładnie. Jestem pod wrażeniem, jak efektywnie wykorzystano materiał - a tego nie było dużo. Udało się wykroić duże nakładane kieszenie i nakładaną biletówkę! Same przymiarki to też czysta przyjemność - dyskusja między Karolem a panem Henrykiem pozwala zobaczyć klientowi różne podejścia do krawiectwa i samemu wybrać rozwiązania zgodnie z własnym gustem. Generalnie z efektu jestem bardzo zadowolony i żałuję, że do Poznania mam tak daleko [zdjęcia: @Outdersen] 28 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Fajna marynarka, gratulacje i niech się dobrze nosi! Bardzo dobra decyzja o wydłużeniu, jest dużo lepiej niż na przymiarce, chociaż według mnie jeszcze 1-2 cm długości więcej by nie zaszkodziło To chyba dobrze, że nie ma spalla camicia, jakoś mi nie pasuje do charakteru tej tkaniny. Z tego samego powodu na Twoim miejscu wybrałbym chyba 2 guziki zamiast 2,5 ... no ale to już kwestia moich osobistych preferencji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 16 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 @Zajac Poziomka: Mnie krój na 2,5 tu pasuje, 3 guziki na froncie z tak rolującą się klapą wyglądają moim zdaniem lepiej niż dwa, plus jest to spójne z resztą detali. Ale jasne, nie będę się kłócił o preferencje Z ciekawostek - górna dziurka obszyta jest z obu stron, bo klapa nie kładzie się płasko i czasem widać z jednej, czasem z drugiej strony Co do długości, to cieszę się, że wydłużyliśmy, ale dłuższej bym już nie robił. Zwłaszcza na zdjęciu z rozpiętą widać, że kolejne 2cm by już przytłoczyło sylwetkę. Natomiast rozmawialiśmy wczoraj z Mikołajem @blueloafers nad kwestią poprawnej długości i zmierzyłem sobie na zdjęciu: Wychodzi, że niebieska linia to delikatnie ponad połowa białej, więc nie muszę chyba oddawać mojej legitymacji Prawdziwego Eleganta ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 @Haz Mnie się po prostu 3 roll 2 kojarzy z włoskimi marynarkami, lżejszymi tkaninami i do grubszej jesiennej marynarki trochę mi nie pasuje. Oczywiście czytałem o pochodzeniu 3 roll 2 i wiem, że nie pochodzi z Włoch, ale w czasach współczesnych kojarzy mi się głównie z tym krajem. Co do długości - nie twierdzę że jest za krótka, po prostu chyba wolę nieco dłuższe marynarki, to też tylko kwestia moich preferencji Ważne, że Ty miałeś inne preferencje i że krawiec spełnił je w 100%, to w końcu Ty będziesz ją nosić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 46 minut temu, Haz napisał: Z ciekawostek - górna dziurka obszyta jest z obu stron, bo klapa nie kładzie się płasko i czasem widać z jednej, czasem z drugiej strony Wciaz nie sprawdzilem jak to jest u mnie 47 minut temu, Haz napisał: Co do długości, to cieszę się, że wydłużyliśmy, ale dłuższej bym już nie robił. Zwłaszcza na zdjęciu z rozpiętą widać, że kolejne 2cm by już przytłoczyło sylwetkę. Natomiast rozmawialiśmy wczoraj z Mikołajem @blueloafers nad kwestią poprawnej długości i zmierzyłem sobie na zdjęciu: Ja sie w pelni zgadzam ze dlugosc jest teraz dobra. Tez sugerowalem dluzsza po przymiarce ale teraz jest elegancko. No i potwierdzone "naukowo" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Wyszło pięknie. Miałem okazję "podotykać" częściowo wykończoną marynarkę na manekinie i jedyne czego bym się obawiał to tylko tego, że w pomieszczeniu będzie w niej niestety zbyt ciepło. Sam materiał jest fantastyczny, wełna wielbłądzia zawsze kojarzyła mi się z dość szorstkim materiałem, jak się jednak okazało bardzo się myliłem. Gratuluję pięknego ubrania i niech cieszy właściciela ☺. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 1 godzinę temu, Haz napisał: Co do długości, to cieszę się, że wydłużyliśmy, ale dłuższej bym już nie robił. Zwłaszcza na zdjęciu z rozpiętą widać, że kolejne 2cm by już przytłoczyło sylwetkę. Natomiast rozmawialiśmy wczoraj z Mikołajem @blueloafers nad kwestią poprawnej długości i zmierzyłem sobie na zdjęciu: Wychodzi, że niebieska linia to delikatnie ponad połowa białej, więc nie muszę chyba oddawać mojej legitymacji Prawdziwego Eleganta ;] Czyli długość sylwetki mierzymy od górnego brzegu kołnierza razem z butami, ale bez obcasa? Bo na różne niuanse tej metody się napotkałem. (Abstrahuję tu od metod kciukowej i pośladkowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 16 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 3 minutes ago, Miro said: Czyli długość sylwetki mierzymy od górnego brzegu kołnierza razem z butami, ale bez obcasa? Bo na różne niuanse tej metody się napotkałem. (Abstrahuję tu od metod kciukowej i pośladkowej). Tego tak naprawdę nikt nie wie Mikołaj mierzy do końca nogawki Ale wydaje mi się, że to robi naprawdę niewielką różnicę i już jest czystym czepialstwem, bo jak zmierzę z obcasem, to mi wyjdzie, że marynarka stanowi nie 51,7%, tylko powiedzmy 51,2% długości sylwetki - te rozważania są trochę kuriozalne i śmiesznie mi się to nawet pisze. Generalnie różnice w długości, takie o jakie się kłócimy, czyli 1-2 cm w jedną czy drugą stronę, to naprawdę kwestia gustu i preferencji. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Ja bym z tą długością nie przesadzał, w/g mnie sportowa mogłaby być krótsza i wyglądałaby lepiej. Tak jest trochę "frakowata" A niższy obywatel to nawet dla lepszych proporcji powinien mieć krótszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Również dołożyłbym 1-2 cm długości. Poza tym wszystko mi się podoba 👌. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Szymon, masz teraz moralny obowiązek pokazywać się w CMDNS w tej marynarce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 Bardzo ładna marynarka. Uwagi: 1. wolałbym taki kształt ramion, jak na manekinie (obecny jest odrobinę mniej atrakcyjny i zapewne oddaje kształt właściciela) 2. dla mnie kolor jest mało uniwersalny; mam podobne marynarki w wersji letniej i zimowej - rzadko je noszę. 3. długość jest dobra, imho w jednorzędówce, ze względu na rozwarcie na dole, ma to mniejsze znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 16 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 53 minutes ago, spiryt said: A niższy obywatel to nawet dla lepszych proporcji powinien mieć krótszą. To akurat nie ma w mojej opinii wiele wspólnego z wysokością, a bardziej z proporcjami ciała. Mam długie kończyny, za krótka marynarka jeszcze wydłuża nogi i skraca tułów, co mi psuje proporcje sylwetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 16 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2017 tak proporcje mają znaczenie, niscy przeważnie są, "krótkonodzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 17 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 dla mnie kolor jest mało uniwersalny; mam podobne marynarki w wersji letniej i zimowej - rzadko je noszę. A mi się wydaje, że jest bardzo uniwersalna. Bardziej niż np szara. Założyłbym do niej chinosy granatowe, zielone, brązowe, wiśniowe. I do jeansów super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 17 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 21 godzin temu, spiryt napisał: tak proporcje mają znaczenie, niscy przeważnie są, "krótkonodzy" Szymon jest bardzo zblizonego wzrostu co ja (prawda? @Haz), a ma niesamowicie dlugie nogi i ogolnie konczyny, w przeciwienstwie do mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 17 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 16 minutes ago, blueloafers said: Szymon jest bardzo zblizonego wzrostu co ja (prawda? @Haz), a ma niesamowicie dlugie nogi i ogolnie konczyny, w przeciwienstwie do mnie To prawda, wzrost mamy podobny, ale proporcje sylwetki zupełnie inne - i wydaje mi się, że to jest dość istotne przy takich zamówieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 17 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 Piękna marynarka. Mam wrażenie, że dyskusje o długości mogłyby się nie rozwinąć, gdyby kieszenie były naszyte centymetr, a może nawet pół centymetra wyżej, lub gdyby były ciut mniejsze. Patrząc z tyłu długość marynarki wydaje się odpowiednia, ale od frontu coś wywołuje wrażenie, że marynarka za szybko się kończy. Mam wrażenie, że to jednolita kolorystycznie tkanina poteguje wrażenie dużych kieszeni, które przez to wydają się być za blisko krawędzi marynarki, a to wpływa na odbiór jej długości. To wszystko jednak uwagi na krawędzi czepialstwa. Na usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć, że szczegółów w swoich zamówieniach czepiam się dużo bardziej drobizgowo Ogólnie jednak, bardzo mi się podoba. Szkoda, że Poznań mi też nie po drodze. 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Haz Napisano 19 Listopad 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Trochę zdjęć z koszulą (chociaż ta ma akurat ciut za długie rękawy): 5 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Marynarka jest świetna i bardzo mi się podoba, zwłaszcza roll klap i wszycie kołnierza po delikatnym łuku, ale zastanawiają mnie dwie rzeczy: 1. Czy w okolicach wyłogów klapy nie powinny być bliżej? Być może to kwestia konstrukcji kołnierza w tej konkretnej koszuli, nie wykluczam. 2. Czy kołnierz marynarki z tyłu nie powinien być wyższy? Całkiem sporo kołnierzyka koszuli z niego wystaje, ale tutaj - podobnie jak wyżej - może to być "zasługa" wysokiej stójki kołnierzyka tej koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 19 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 Mogłyby i mógłby, nieznacznie, natomiast ten kołnierz jest dość wysoki i ma dość wąsko rozstawione wyłogi. Niemniej jest to nauka na przyszłość, żeby na przymiarkę przychodzić w koszuli, a nie w golfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurov Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Świetna marynarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 W dniu 2017-11-16 o 17:10, mosze napisał: Bardzo ładna marynarka. Uwagi: 1. wolałbym taki kształt ramion, jak na manekinie (obecny jest odrobinę mniej atrakcyjny i zapewne oddaje kształt właściciela) Tutaj też bym się zgodził. Sama idea marynarki (materiał, krój) jak i wykończenie są bardzo dobre, natomiast np. na zdjęciu obok manekina i pierwszym parę postów wyżej wygląda, jakby biodra były szersze od ramion, co jest efektem w męskim ubiorze raczej niepożądanym - po co szyć na miarę ubranie, które nie niweluje, ale wręcz podkreśla (tu przed naturalne ramiona, czy tzw. skirt flare) słabe strony sylwetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 26 minut temu, dziko napisał: Tutaj też bym się zgodził. Sama idea marynarki (materiał, krój) jak i wykończenie są bardzo dobre, natomiast np. na zdjęciu obok manekina i pierwszym parę postów wyżej wygląda, jakby biodra były szersze od ramion, co jest efektem w męskim ubiorze raczej niepożądanym - po co szyć na miarę ubranie, które nie niweluje, ale wręcz podkreśla (tu przed naturalne ramiona, czy tzw. skirt flare) słabe strony sylwetki? @Haz chyba pisał o tym gdzieś w komentarzach na blogu i z tego co pamiętam woli właśnie takie ramiona mimo świadomości, że taki krój nie przybliża go do kanonu. Każdy w ubraniach na miarę szuka czegoś innego, jedni chcą polepszyć swoją sylwetkę inni czują się z nią na tyle dobrze, że nic nie chcą zmieniać i wybierają np. maksymalną wygodę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 21 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 1 hour ago, Ernestson said: @Haz chyba pisał o tym gdzieś w komentarzach na blogu i z tego co pamiętam woli właśnie takie ramiona mimo świadomości, że taki krój nie przybliża go do kanonu. Każdy w ubraniach na miarę szuka czegoś innego, jedni chcą polepszyć swoją sylwetkę inni czują się z nią na tyle dobrze, że nic nie chcą zmieniać i wybierają np. maksymalną wygodę. Zgadza się - lubię ramiona bez wypełnienia, bo w takich marynarkach czuję się najlepiej. I nie mam zamiaru zamawiać marynarek z poduchami w ramionach tylko dlatego, że niby powinienem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi