Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 17 Czerwiec 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2017 Dzisiaj miałem przyjemność ponownie zawitać do Poznania i pracowni Krupa & Rzeszutko. Celem tej wizyty był wybór tkaniny na moje drugie zamówienie bespoke. Tym razem wybór padł na brązową kratę PoW że 100% wełny z próbnika H. Lesser & Sons by Carlo Barbera. Tkanina ma dość otwarty splot i gramaturę 260gms/8oz, czyli jest bardziej przeznaczona na cieplejsze okresy w roku. Prezentuje się jak na zdjęciu poniżej: Jeżeli chodzi o sam projekt, to będzie to garnitur jednorzędowy, na dwa guziki, z półpodszewką. Ramiona będą lekko wypełnione, ale konstrukcja w przedniej części ma być lżejsza niż przy pierwszym zamówieniu. Klapy oczywiście otwarte, proporcjonalne do wymiarów mojej klatki piersiowej (8.5-9 cm). Zamówiłem dwie pary spodni - obie z mankietami, jedną na szelki a drugą na pasek. W porównaniu do pierwszego garnituru mają być one trochę mniej dopasowane. O kolejnych etapach i postępach w relacji projektu postaram się informować na bieżąco. PS. Jako mały smaczek zdjęcie czterech tkanin, z których dokonywałem ostatecznego wyboru 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 17 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2017 @blekit Świetna tkanina! Z podszewką szalejesz czy raczej coś spokojnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 17 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2017 Dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 18 Czerwiec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2017 Dzięki @JDC jeszcze nie wybierałem, ale raczej nie będę szalał, jakoś nie do końca "czuję" takie specjalne podszewki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 7 Październik 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2017 Minęło trochę czasu, ale w końcu nadszedł czas na kolejną wizytę w Poznaniu i pierwszą przymiarkę. Spodnie są już wykrojone, ale niestety nie zdążono z ich zszyciem, więc dzisiaj zajęliśmy się korpusem marynarki. Poniżej kilka zdjęć. Marynarka faktycznie jest bardzo lekka, posiada jedynie bardzo delikatną konstrukcję z feltu. Klapy będą miały 9 cm szerokości, a ciekawostką może być sposób ich wykroju w miejscu połączenia z kołnierzem - Pan Karol zaproponował aby tym razem ich linia szła po lekkim łuku a nie po prostej, a ja zgodziłem się na tę propozycję. Takie rozwiązanie można często zobaczyć w realizacjach takich pracowni jak B&Tailor albo Liverano&Liverano, więc wzorujemy się na najlepszych Jeżeli chodzi o dopasowanie, to w obwodach póki co nie zanosi się na poważniejsze zmiany. Być może dokonane zostanie delikatne taliowanie. Natomiast na pewno marynarka zostanie opuszczona o 1-1.5 cm. Dzięki temu będzie miała długość jaka najbardziej mi odpowiada, a także obniżony zostanie pierwszy guzik (będzie znajdował się minimalnie powyżej talii) oraz krata w jej dolnej części będzie się lepiej układać (nie będzie uciekać ku górze). Dodatkowo podczas wizyty udało się wybrać tkaninę na podszewkę (marynarka będzie na półpodszewce). Zdecydowałem się na niebiesko-łososiową tkaninę z rysowaną mapą świata - jak dla mnie wybór dość ekstrawagancki, ale biorąc pod uwagę charakter garnituru sądzę, ze odpowiedni. Terminy następnych wizyt zostaną ustalone wkrótce, ale przy dobrych wiatrach jest szansa, że garnitur zadebiutuje jeszcze w tym roku 7 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 2 Grudzień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2017 Dzisiaj odbyła się druga przymiarka. Udało się już przymierzyć marynarkę z rękawami i wydaje się, że jeżeli dobrze pójdzie, to na następnym spotkaniu garnitur będzie już do odebrania. Spodnie zostaną delikatnie podniesione z tyłu, a w marynarce klapy zostaną bardziej ściągnięte (aby rolowały się aż do guzika) i zostanie przeprowadzone lekkie zbieranie materiału na wysokości talii. Niestety ze złożeniem zamówienia trochę się spóźniłem i tkanina jest taka, że na debiut pewnie poczekam do wiosny Poniżej kilka zdjęć z dzisiejszej wizyty. 8 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 2 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2017 Oczywiście mogę się mylić (z powodu źle ustawionego monitoru lub nieodpowiedniego oświetlenia zdjęcia), ale wydaje mi się, że wyjątkowo dobrze Ci w tych kolorach (brąz-beż-błękit-matowy ciemny burgund). Współgrają świetnie z Twoją karnacją i kolorem włosów. Tkanina rzeczywiście piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 3 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2017 Bardzo ładna tkanina i leży idealnie @blekit Jakiego rodzaju podszewkę wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 3 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2017 @Beny23 podszewka to o ile pamiętam cupro albo wiskoza, niebiesko-łososiowa tkanina z nadrukowaną kartograficzną mapą świata. Następnym razem postaram się pamiętać o zrobieniu zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 5 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2017 @blekit Bardzo ładnie się zapowiada! Fajnie, że zdecydowałeś się jakąś krejzi podszewkę, IMO w fajny sposób łaskocze ego właściciela Mam prośbę, czy przy następnej przymiarce lub odbiorze zrobiłbyś zdjęcie jak wygląda łączenie kraty pod rękawem z tyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 30 Grudzień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2017 Garnitur został odebrany wczoraj. Podczas przymiarki był problem z podszewką w jednym z rękawów, która trochę ciągnęła i przeszkadzała, ale udało się go rozwiązać na miejscu. Marynarka jest bardzo lekka, komfortowa i podoba mi się jak leży w ramionach. Zastanawiam się czy trochę jej nie wytaliować, ale najpierw chcę ją trochę ponosić i wtedy zdecyduję. Spodnie są szersze niż poprzednie i ten krój dużo bardziej mi odpowiada. Co do ich wykończenia, to jedna para jest zaprojektowana pod szelki, a druga pod pasek - natomiast w obu zdecydowałem się na mankiet. Materiał jest bardzo lekki i z tego powodu garnitur na debiut poczeka do wiosny. Chyba że nie wytrzymam i zdecyduję się wcześniej trochę pomarznąć Niestety ponieważ czas nas trochę gonił, zdjęcia udało się zrobić dopiero dzisiaj po powrocie do Wrocławia (uprzedzając pytania - koszula ma za krótkie rękawy, ale już nie chciało mi się przebierać ). Całość: Parę detali: Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zamówienia i jego realizacji. Poziom wykończenia jest bardzo wysoki (np. spasowanie kraty jest niesamowite), podobnie zresztą jak poziom wiedzy i fachowości @Krupa & Rzeszutko, dzięki czemu cały proces przebiega w pełni profesjonalnie i można liczyć na dobre rady i uwagi oraz merytoryczną dyskusję nad szytym garniturem. Dodatkowo, każda wizyta w Poznaniu przebiega w bardzo przyjemnej atmosferze i sprawia mi wiele radości 9 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 30 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2017 Materiał jest rewelacyjny, wszystko wygląda 5/5 faktycznie można by się zastanowić nad wytaliowaniem, ale jak ze wszystkim od krawca - trzeba trochę ponosić i zobaczyć jak się będzie układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 31 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2017 Dzięki, że wrzuciłeś zdjęcie boku i łączenia kraty w tym miejscu. W mojej nigdy nie podobało mi się, że krata ucieka i dlatego chciałem zobaczyć jak wygląda to u najlepszych, ale widzę, że to nie nieunikniona rzecz - przez przednią zaszewkę. Sam garnitur wygląda fantastycznie. Idealny zestaw do rozkompletowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 1 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2018 Tkanina bardzo ładna, wykonanie również. Jakbym mógł tylko poradzić jedną rzecz - mocno "zabudowany" dół marynarki niezbyt służy Twojej sylwetce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 15 godzin temu, MateuszT. napisał: ...- mocno "zabudowany" dół marynarki niezbyt służy Twojej sylwetce Co masz na myśli poprzez "mocno zabudowany"? Krój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 W dniu 30.12.2017 o 15:13, blekit napisał: Garnitur został odebrany wczoraj. Masz kolejny powód żeby czekac na wiosnę! Fajny garnitur i całkiem inny od Twoich wcześniejszych zestawów. Czy luz w plecach, na wysokości łopatek, był zamierzony? Gdyby Cię naszło na kolejną sesję, poruszaj proszę rękami. Chętnie spojrzałbym na wysokość wszycia rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 Mocno zabudowany = małe rozcięcie u dołu, poły dość mocno się schodzą, przy takiej sylwetce optycznie poszerza talię i biodra.Dla porównania coś "mało zabudowanego": 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 16 minut temu, MateuszT. napisał: Mocno zabudowany = małe rozcięcie u dołu, poły dość mocno się schodzą, przy takiej sylwetce optycznie poszerza talię i biodra. Ok, rozumiem. Moim zdaniem to kwestia wyboru i dopasowania do okazji. Może i racja, że w tej tkanianie taki krój wyglądałby wyjątkowo atrakcyjnie, ale nie można mieć samych włoskich stylizacji. Trochę stonowanej klasyki nie zaszkodzi. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 2 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 @MateuszT. taka konstrukcja marynarki na dole jest moją świadomą decyzją właśnie ze względu na moją sylwetkę. "Open quarters" optycznie poszerzają dolną część sylwetki, czego z uwagi na dość szerokie biodra chcę unikać. Bardziej zabudowana konstrukcja, taka jak w tej marynarce, daje przeciwny efekt i przenosi akcent na klatkę. Jest to faktycznie bardziej konserwatywny krój, ale mi to nie przeszkadza, a daje korzyści o których pisałem. Więcej na ten temat możesz znaleźć np. tutaj: https://parisiangentleman.co.uk/academy/open-or-closed-quarters-on-a-suit/ @Whitesnake marynarka miała być luźniejsza niż poprzednia albo SuSu które noszę. Co do fałd na plecach, to prawdę mówiąc nie zwróciłem na nie uwagi - w zależności od pozycji w jakiej stoję pojawiają albo znikają (są wyraźniejsze jeśli się odruchowo bardziej prostuję do zdjęcia). Dopasowanie w klatce i na plecach jest w tym momencie dla mnie komfortowe i nie planuję póki co żadnych zmian w tych rejonach. Jedyne o czym myślę to jak wspominałem wyżej wytaliowanie marynarki, ale chcę najpierw w niej pochodzić kilka razy (plus zobaczyć jak nowy sport który zacząłem trenować jakiś czas temu wpłynie na moją sylwetkę ) . Co do rękawów, to mam wrażenie, że są wszyte dość wysoko. Zwrócę na to uwagę i postaram się porównać z innymi marynarkami i może wrzucę jakieś zdjęcia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 Chyba z 4 lata temu przerabialiśmy modę na radosne "otwieraj marynarkę z dołu ile możesz! Wincyj!". Główne problemy to: człowiek jest skazany na spodnie z wysokim stanem, chyba że nie przeszkadza mu wystawanie na dole koszuli i krawata, ale dla mnie osobiście to jest wtedy kompletny misz-masz wizualny nie każdemu to pasuje, zarówno pod kątem sylwetki jak i charakteru - ubranie dobieramy pod siebie, i zamknięty dół raczej wskazuje na stabilność i powagę przeplatanie różnych styli przeważnie daje komiczny efekt, typu angielskie, bardziej zabudowane ramiona i takie włoskie otwarcie z dołu. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 2 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2018 Trochę offtop, za co przepraszam; podobają mi się otwarte dołem marynarki na zdjęciach powyżej, jednak w przypadku gusvs9 proporcje (o ile nie są mocno przekłamane na zdjęciu) wyszły dość komicznie - marynarka aż błaga o wydłużenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 3 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2018 13 godzin temu, mosze napisał: Trochę offtop, za co przepraszam; podobają mi się otwarte dołem marynarki na zdjęciach powyżej, jednak w przypadku gusvs9 proporcje (o ile nie są mocno przekłamane na zdjęciu) wyszły dość komicznie - marynarka aż błaga o wydłużenie. Na ostatnim zdj proporcje sa troche zaburzone przez zdj zrobione telefonem od gory. Jednak ja tam nie widze zaburzonych proporcji a juz tym bardziej komicznego wygladu.. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 3 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2018 Mosze pisał o zdjęciu gusvs6, gdzie minimalnie za wysoko umieszczony górny guzik spowodował "przesunięcie" dolnej części marynarki w górę i wizualnie stosunkowo duże rozwarcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 3 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2018 9 godzin temu, blueloafers napisał: Na ostatnim zdj proporcje sa troche zaburzone przez zdj zrobione telefonem od gory. Jednak ja tam nie widze zaburzonych proporcji a juz tym bardziej komicznego wygladu.. Też tak uważam, ładna marynarka jedynie rękawy trochę przykrótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 3 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2018 1 godzinę temu, kolekcjoner21 napisał: Mosze pisał o zdjęciu gusvs6, gdzie minimalnie za wysoko umieszczony górny guzik spowodował "przesunięcie" dolnej części marynarki w górę i wizualnie stosunkowo duże rozwarcie: Tutaj z kolei zdjęcie jest zrobione z dołu, stąd marynarka wydaje się za krótka i guzik sprawia wrażenie umieszczonego powyżej talii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi