spiryt Napisano 18 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2021 taki dowcip tematyczny Dlaczego Karel Got śpiewał "Laska Nebeska"? ............... Bo mu dżinsy farbowały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2021 42 minuty temu, spiryt napisał: taki dowcip tematyczny Dlaczego Karel Got śpiewał "Laska Nebeska"? ............... Bo mu dżinsy farbowały Co ciekawe, nigdy nie zostałem tak ufarbowany :), żadna z moich koszul też nie. "Ubogacone" indygo za to zostało moje jasnobeżowe nubukowe buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2021 Tak wyglądają moje pięcioletnie, często używane, jeansy z sieciówki kupione za dwie stówki (Wrangler). Ośmielę się stwierdzić, że to jak się starzeją podoba mi się o wiele bardziej niż pokazane powyżej super drogie Pike Brothers, no ale co kto lubi. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Taki epizod sprzed kilku laty w sklepie Manufactum: Wchodzi klient, podchodzi do obsługi i wyciąga z torby takie samo stojące levisy heritage itd. za chyba 270 Euro. Jedna nogawka jest o jakieś 10-15 cm krótsza od drugiej. Mówi, że po zakupie wyprał jak kazali, czyli w pralce na lewej stronie. Obsługa, że jednak coś musiał źle zrobić, jaki proszek itd. On, że wszystko zrobił, jak kazali. Oni, że to nie ich wina i nie ma zwrotu, basta. Wyszło na to, że ma jeszcze raz wyprać ... to zobaczymy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 20 minut temu, Midlife-Crisis napisał: po zakupie wyprał jak kazali, czyli w pralce na lewej stronie ...czyli lewą nogawkę tylko wyprał; kolejnym etapem powinno być wypranie prawej i wszystko powinno się wyrównać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 ... albo pogłębić. 😁 Wygląda na to, że para spodni została wykonana z niejednolitych kawałków materiału. Na pewno zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak. W tego typu produktach denimowych skurczenie się materiału w pierwszych praniach jest zamierzone. To użytkownik dostaje dziewiczy materiał i robi robotę, która w spodniach z sieciówek jest już wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Tylko skoro użytkownik robi robotę za producenta, to logiczne by było sprzedawać takie dżinsy taniej, a nie 5 razy drożej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 19 Kwiecień 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Podsumowując: dyskusja zaczęła się od selvedge, a zabrnęła (zresztą z mojej winy) w rejony raw denim. To oczywiście nie to samo: możemy mieć raw selvedge denim, raw denim bez selvedge oraz selvedge denim który nie jest raw (przydałyby się polskie określenia). Ani jedno, ani drugie nie jest gwarantem jakości: selvedge denimu nie znajdziemy raczej w Pepco, ale nie każdy s.d. jest super jakości; podobnie rzecz się ma z r.d. Zamierzone kurczenie się to natomiast tzw. shrink-to-fit, charakterystyczny dla non-sanforised denim. Taki rodzaj tkaniny był dużo częściej spotykany w przeszłości, obecnie jest raczej rzadki; zapewne taki denim został użyty w spodniach z historii @Midlife-Crisis. Co do "robienia roboty przez producenta", tu chodzi o to, że tzw. fades możemy w przypadku raw denim mieć tam gdzie je sobie sami nieświadomie zrobimy, przez co spodnie są jakby naszym lustrem z przeszłości (sorry za analogię rodem z Coelho); wytarty kształt telefonu w kieszeni może budzić wspomnienia. Możemy mieć "whiskers" w kroku i "honeycombs" z tyłu kolan. Producent może nam też takie zrobić, ale z reguły wychodzi to tak: Wychodzi zatem na to, że w tych wszystkich uogólnieniach dot. denimu jest tyle prawdy, co w zasadzie, że czarne buty są bardziej formalne od brązowych ...a także na to, że different strokes for different folks: jeden woli gotowe jeansy z sieciówki, drugi będzie się męczył w wykrochmalonym r. d. dezynfekując go w zamrażalniku żeby uzyskać sick fadez i demonstrował selvedge niemal jak poszetkę: (ostatnia fotka z denimology) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 19 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Heh, ja mam kiedyś kupiłem takie jeansy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 20 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2021 No dobra, kupiłem z dryselvedge dwa kupony deadstocków denimu, jeden Kaihara: drugi Kuroki: Jak dojdą, to wspólnie z panem Błońskim zobaczymy, co da się z tego zrobić... 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarkizDeSade Napisano 15 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Czy orientujecie się czy wśród tych popularniejszych / nie niszowych marek da się kupić jeansy z wyższym stanem ? Znacie jakieś modele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Teraz są modne tego typu dżinsy, więc warto sprawdzić, pewnie są dostępne w popularnych sieciówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 8 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2021 Jeśli nie dostaniesz tego co chcesz w stacjonarnym to można zamówić w sklepie internetowym. To tak naprawdę można?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojKow Napisano 11 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2023 Zamówiłem sobie ostatnio dżinsy, o takie: https://edwin-europe.com/regular-tapered-jeans-yoshiko-left-hand-denim-12-6oz-100-cotton-blue-akira-wash-i030679-01-kr. Wyglądają super, ale niestety stan wypada trochę niżej niż się spodziewałem. Kojarzycie może dżinsy w podobnym kroju (luźne w udach, zwężane poniżej kolana), które miałyby jednak wyższy stan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 11 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2023 https://www.zalando.pl/edwin-loose-jeansy-relaxed-fit-dark-blue-denim-ed322g06d-k12.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 11 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2023 Moje ulubione w takim stylu to Lee Austin. Tylko one się dość mocno zwężają poniżej kolana.Levi’s 511 tez lubie, ale one są raczej wąskie na całej długości. No i uważam ze jeansy selvedge od Uniqlo to sztos, tyle ze one też są bardziej slim niż tapered. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 12 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2023 @WojKow Lee 101T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojKow Napisano 12 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2023 Zamówiłem te 101, dzięki za trop! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 13 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2023 W dniu 20.04.2021 o 22:49, Velahrn napisał: No dobra, kupiłem z dryselvedge dwa kupony deadstocków denimu, jeden Kaihara: drugi Kuroki: Jak dojdą, to wspólnie z panem Błońskim zobaczymy, co da się z tego zrobić... Cofnąłem się trochę w postach i znalazłem to. @Velahrn udalo Ci się zlecic szycie z tego jeansu? Ciekawy jestem efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2023 15 godzin temu, Krzysiek_W napisał: Cofnąłem się trochę w postach i znalazłem to. @Velahrn udalo Ci się zlecic szycie z tego jeansu? Ciekawy jestem efektu Z tego akurat nie, ale z drugiego z zamówienia (ten z różową lamówką) Ciekawa historia z tym denimem jest taka, że sprzedawca oznaczył go jako sanforised. Uszyłem sobie więc z niego spodnie... i skurczyły się o rozmiar w pasie. Po kolejnym praniu jeszcze o kolejne pół - w sumie półtora - i na tym się zatrzymały. Napisałem do sprzedawcy, przeprosił i sprawdził, że denim jest faktycznie unsanforised, po czym poprawił opis na stronie. Taaa - co ty nie powiesz, koleś. Pan Błoński dokonał jakichś cudów - poza tym, on zostawia sporo materiału na przeróbki - i zdołał je poszerzyć ile trzeba (!!). Problem był jednak z długością - na długość straciły z 6-8 cm (!!). Ostatecznie są na kolejnej przeróbkę, będą miały mankiety, i tak zyskają odpowiednią długość. Pokaże je za ~4 tygodnie, gdy odbiorę je od krawca. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 15 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2023 Czy ktoś miał takie Levisy jak te z linka z dodatkiem wełny? Jeżeli tak to jak się sprawują? Czy wełna "gryzie" podczas uzytkowania? https://www.levi.com/PL/pl_PL/clothing/mezczyzni/dzinsy-511-slim/p/045115512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub84 Napisano 15 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2023 49 minut temu, Bartek 00 napisał: Czy ktoś miał takie Levisy jak te z linka z dodatkiem wełny? Jeżeli tak to jak się sprawują? Czy wełna "gryzie" podczas uzytkowania? https://www.levi.com/PL/pl_PL/clothing/mezczyzni/dzinsy-511-slim/p/045115512 Wełny to tam jest śladowa ilość - 5%, za to poliestru aż 31… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 15 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2023 @Jakub84 tak widziałem ten poliester, ale wełny w dżinsach to jeszcze nie😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 15 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2023 10 minut temu, Bartek 00 napisał: @Jakub84 tak widziałem ten poliester, ale wełny w dżinsach to jeszcze nie😉 Levis 522 selvedge 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 15 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2023 @Szydlowsky jak się zachowują po praniu? Od wewnątrz mają taki meszek? W biurze / pomieszczeniach idzie wytrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi