Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.01.2023 o 22:56, ciasteczkowy napisał:

No i uważam ze jeansy selvedge od Uniqlo to sztos, tyle ze one też są bardziej slim niż tapered.

@ciasteczkowy Mógłbyś podpowiedzieć jak wygląda rozmiarówka Uniqlo selvedge ? - wymiary zgadzają się z tabelą ? 

Opublikowano

Rozmiarówka raczej standardowa. Zamówiłem ten sam rozmiar w pasie który noszę w Levisach (511), Lee (Austin) czy Wranglerach (Texas Slim) i pasują. Nogawkę, wiadomo, wziąłem dłuższa niż normalnie, żeby dało się podwinać żeby było widać ze to selvedge.

W kazdym razie, moja para 31x34 wymiarowo wyglada tak:

Szerokość 41 cm
Długość nogawki zewnątrz 108 cm
Długość nogawki wewnątrz 82 cm
Szerokosc nogawki na dole 16,5 cm
Stan 27 cm przód, 41 cm tył

• Like 1
Opublikowano

Baldessarini ma jakieś modele z podwyższonym stanem? 

Często bywają na ZL (dzisiaj był/jest model JOHN), ale brak jest możliwości wyszukiwania po wysokości stanu spodni (w przeciwieństwie tego co umożliwia 'normalne' Zalando. 

Opublikowano
10 godzin temu, kichanadeta napisał:

Ja ostatnio trafiłem takie oto Wranglery bez dodatku elastanu, w moim odczuciu to RAW denim ok 7-8 oz. Odcień nieco ciemnjeiszy niż na zdjęciach z Zalando. Obecnie w regularnej cenie, niemniej można trafić w cenie ok 60€.

https://www.zalando.pl/wrangler-jeansy-straight-leg-dark-blue-wr122g06w-k11.html

IMG_9818.jpg

Noszę od około roku. Kupione na oficjalnej stronie Wranglera, w jakiejś promocji za 250 PLN. 100% bawełna, nie zbiegają się w praniu. Ciekawostka, z boku, na wysokości kolana, ocieram czasem nogą w samochodzie i zauważyłem, jaśniejszą plamę (kolor zaczął się wycierać). 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziś dotarły do mnie Lee 101 selvedge, brałem 101Z bawełna/len i Rider i już wiem, że muszę celować w krój Tappered 101T.

Wrazenia: 101Z nieco lepsze, szersza nogawka, ale gryzą niemiłosiernie. Czy to z czasem/z praniem poprawia się? Model Rider absolutnie żadnych szans na normalne funkcjonowanie. Sztywne jak diabli, ale to nie problem, jednak tu ciasno było już mocno. Rozmiar 32/32, nosze 48/50, 178 cm wzrostu, 74kg. 
Generalnie stan mógłby być wyższy.

Ogólnie dżinsy polecam wszystkim denim freakom o normalnych proporcjach nóg ?

Model 101Z

D5639A49-B086-459B-AA30-3F8C4E2A1BB7.thumb.jpeg.9b014156fd8d44bc3549e657e76ee5fa.jpeg
97EBB416-6806-46D7-9292-01B304986E4E.thumb.jpeg.0c24a1eecfa708985305a38edb15d751.jpeg

7F549D3B-84C6-4A01-836E-E523C7C1F9E3.thumb.jpeg.1588923b92abef2401f12ad6cb50a179.jpeg

i Rider

D2EBE361-6EC7-4BD8-971A-FE39E23D622A.thumb.jpeg.00b433df44e10505bff9b90bc7457451.jpeg

8D760F83-B517-490A-9127-5E204C0C306E.thumb.jpeg.c681e262f10d17b69ff1c510d6ef911b.jpeg

02802D88-194B-48A9-B2AA-230CDBB2E8AF.jpeg

Opublikowano
18 minut temu, eye_lip napisał:

Dlaczego musisz celować w tapered? Te 101z fajnie leżą. 

W takim razie zdjęcie tego nie oddaje. W pozycji stojącej te 101Z w udach mają dosłownie 0 cm luzu, tzn. przylegają do uda na całym obwodzie, nie mówiąc już o siadaniu. Spójrz, że szew boczny wyraźnie ucieka do przodu na całej długości worka kieszeniowego. Dodatkowo pojawia się charakterystyczne marszczenie pod linią pośladków. Denim RAW jest nic a nic nie rozciągliwy, ciasne przyleganie tym bardziej sprawia, że gryzą niemiłosiernie, a jeżeli po praniu jeszcze ciut by się skurczyły to byłby problem jak w Rider. 

Opublikowano
48 minut temu, JDC napisał:

W takim razie zdjęcie tego nie oddaje. W pozycji stojącej te 101Z w udach mają dosłownie 0 cm luzu, tzn. przylegają do uda na całym obwodzie, nie mówiąc już o siadaniu. Spójrz, że szew boczny wyraźnie ucieka do przodu na całej długości worka kieszeniowego. Dodatkowo pojawia się charakterystyczne marszczenie pod linią pośladków. Denim RAW jest nic a nic nie rozciągliwy, ciasne przyleganie tym bardziej sprawia, że gryzą niemiłosiernie, a jeżeli po praniu jeszcze ciut by się skurczyły to byłby problem jak w Rider. 

To jest denim sanforyzowany, więc nie kurczy się. Zresztą powinieneś mieć to na metce.

Mam kurtkę z tego samego materiału - to model Lee 101 z kolekcji 2022 - przestaje gryźć :).

lee101-lee-101-longjohn-misterdenim-jean

Na początku jednak wrażenie, jakbyś nosił włosienicę, wiem.

Opublikowano
39 minut temu, Velahrn napisał:

To jest denim sanforyzowany, więc nie kurczy się. Zresztą powinieneś mieć to na metce.

Mam kurtkę z tego samego materiału - to model Lee 101 z kolekcji 2022 - przestaje gryźć :).

Na początku jednak wrażenie, jakbyś nosił włosienicę, wiem.

Aaaa, już doczytałem, po innemu dekatyzowany. Teraz wszystko jasne. Przepraszam za błąd, to moje pierwsze doświadczenie z takim denimem. Skoro przestaje gryźć to dobra informacja, jednak skoro się nie kurczy się to pewnie też się nie rozbije,  więc i tak chyba będę musiał się z rozstać z nimi :< 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dojechały Lee101T. Nie tylko w bardziej uniwersalnym kolorze, ale też krój zdecydowanie a moim guście. I ze względu na preferencje luźniejszego kroju, ale też swobody w udach. A właściwie jakiejkolwiek możliwości funkcjonowania, typu schylenie się czy zawiązanie butów. 

Zamówiłem rozmiar 31 i 32, żeby porównać i rozważam jeszcze domówienie 30. Jedyna obawa co będzie przy siadaniu czy nie będą zbyt mocno uciskać w brzuch. 

1D25DE27-C04C-48E6-941A-204171A9A106.thumb.jpeg.72af8fc5f783c510d87df6c0829e759b.jpeg

3444EB27-DD37-4D57-8334-F6BCE91979BD.thumb.jpeg.9e993c487beff7e288eb836d51e082ce.jpeg

956521A9-31D9-4265-B0AA-A6C1ECC898A7.thumb.jpeg.f6d2050a8f2bdc88459e9d9c7a918e5b.jpeg

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
30 minut temu, Velahrn napisał:

Wyglądają super, zdecydowanie nie bierz mniejszego rozmiaru.

Też uważam, że jest bardzo dobrze. Jestem jedynie ciekaw, czy mniejsze nie będą lepiej leżeć na biodrach, szczególnie z przodu, ale nie chciałbym poświęcać miejsca w udach.

Opublikowano

One na początku tylko były takie sztywne, "rozbiły się" po kilku założeniach. Jedyny problem jest taki, że skurczyły mi się w każdym kierunku - to może być decydujący czynnik, żeby nie kupowac mniejszych. 

Opublikowano
17 godzin temu, WojKow napisał:

One na początku tylko były takie sztywne, "rozbiły się" po kilku założeniach. Jedyny problem jest taki, że skurczyły mi się w każdym kierunku - to może być decydujący czynnik, żeby nie kupowac mniejszych. 

Wait wait, skurczyły się? Po tym co naczytałem się o sanforyzacji (dekatyzacji) to byłem niemal pewien, że zostaną już w stanie i wymiarach jakie są. Teraz jestem trochę w kropce.

Opublikowano

Mimo że są sanforyzowane to potrafią się jeszcze skurczyć , nie mówię akurat o tych 101T ale mam egzemplarz Levisów Made and crafted które na długość skróciły się o jakieś 3 cm a prane były max 2-3 razy w 40 stopniach , w pasie zresztą też są mniejsze niż były początkowo . Jednym słowem trochę loteria ;-) 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Szydlowsky napisał:

Mimo że są sanforyzowane to potrafią się jeszcze skurczyć , nie mówię akurat o tych 101T ale mam egzemplarz Levisów Made and crafted które na długość skróciły się o jakieś 3 cm a prane były max 2-3 razy w 40 stopniach , w pasie zresztą też są mniejsze niż były początkowo . Jednym słowem trochę loteria ;-) 

Wniosek nasuwa się tylko jeden - nie prać ?

Opublikowano
20 godzin temu, mosze napisał:

Ja mam tylko takie pseudo dżinsy z elastanem od Massimo Dutti - po praniu się kurczą, ale po założeniu rozbijają.

A to się zgadza akurat. Kiedyś trafił fajny model w Mango, też z elastanem (1%) i po praniu jest tak jak mówisz. Tu natomiast przy grubszym denimie nierozciągliwym jak tu obawiam się, po informacji kolegów, jak pranie wpłynie na szerokości.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
5 godzin temu, lukmal napisał:

Czy mógłbyś proszę @JDCzmierzyć szerokość w pasie tych Lee 101 T. 

Jasne, pomierzę jak najszybciej

EDIT: Wyszło 42,3 cm bez naciągania, gdyż zwyczajnie naciągnąć się nie da ?

EDIT 2: Gdybyś potrzebował rozmiar 32x32 daj znać na PW - zamawiał 2 pary i sobie zostawiłem 31x32,a  z drugą parą spóźniłem się ze zwrotem i czekają na szczęśliwego nabywcę.

• Like 1
Opublikowano

@JDCZmierz te 32 proszę. Normalnie noszę 33 ale widzę że te są obszerniejsze i może bym w takim razie się zmieścił. Jak byś mógł jeszcze zmierzyć wysokość stanu, szerokość nogawki na dole i szerokość w udzie tak ok 10cm od kroku.