Skocz do zawartości

Dżinsy

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

@Velharn

sztywna bawełna? Dżinsy na górskie wyprawy? Słyszałeś w XXI w. o odzieży outdoorowej?

Gdybyś uważnie przeczytał mój post, to byś wiedział, że:

Długo schnie i mokry staje się niezwykle ciężki. Z tego powodu ostatnie pary dżinsów, pokutujące jako spodnie do wypraw w góry, ostatecznie wyleciały z mojej garderoby - i dobrze, bo się w tej roli nie sprawdzały :).

Velahrn zapomniałeś jeszcze przepisać od Makarona, że Levi's 511 mają obniżony stan, co dobrze widać po maksymalnym podciągnięciu tych spodni przez Wojtka na zdjęciu. Jest kilka innych modeli bardziej podobnych do klasycznych 501 niż 511 slim fit z obniżonym stanem i dodatkiem elastanu bądź lycry. Poza tym nie ma sztywnej bawełny, bo to denim może być lekki i miękki, albo ciężki i sztywny w zależności od masy wagowej (oz) i sposobu wykończenia. :)

Link do wpisu Wojtka:

http://macaronitomato.blogspot.com/2011/12/dzinsy.html

Velharn zapomniałeś jeszcze przepisać od Makarona, że Levi's 511 mają obniżony stan, co dobrze widać po maksymalnym podciągnięciu tych spodni przez Wojtka na zdjęciu. Jest kilka innych modeli bardziej podobnych do klasycznych 501 niż 511 slim fit z obniżonym stanem i dodatkiem elastanu bądź lycry. Poza tym nie ma sztywnej bawełny, bo to denim może być lekki i miękki, albo ciężki i sztywny w zależności od masy wagowej (oz) i sposobu wykończenia. :)

Link do wpisu Wojtka:

http://macaronitomato.blogspot.com/2011/12/dzinsy.html

Sztywna bawełna - jest to oczywiście przenośnia. Co do modelu 511 - zaproponowałem ten, bo mi się po prostu podoba, zachęcam każdego amatora dżinsów do pójścia do sklepu i samodzielnego porównania kilku fasonów. A jak już się czepiamy, elastan i lycra to to samo :).

Jeżeli się dobrze orientuję, to stary park maszynowy Levi's został zakupiony przez Japończyków i przeniesiony do kraju kwitnącej wiśni. Trzy fotki ukazują produkcję hand made japońskiego denimu na starych, amerykańskich maszynach. :)

Produkcja hand made na krosnach zasilanych elektrycznie?? Stary park maszynowy Levi's zakupiony przez Japonczykow.To raczej slogany reklamowe nie fakty.Levi's  nie jest producentem denimu,tylko kupuje materialy od firmy Cone .

@mayor

już sobie wyguglałem, że Cone White Oak Mill zindywidualizowało dla LS & Co. produkcję denimu z czerwonym selvedgem w 1922 r. Po wejściu na stronę internetową widzę jednak, że Cone ma aktualnie zakłady w Północnej Karolinie, Meksyku i Chinach, przy czym White Oak to już dzisiaj skansen - archiwum - muzeum.

http://www.conedenim.com/mills.html

Oczywiście jak ktoś ma ochotę i odpowiedni budżet, to sobie może zakupić jakąś replikę z kolekcji LVC (made in U.S.A.):

http://www.levisvintageclothing.com/

Raczej wątpię, aby denim z Cone płynął przez pół świata do Turcji, Egiptu i Polski w celu szycia spodni. Widziałeś Levisy "made in Poland" w Ameryce?

Na załączonych przeze mnie zdjęciach proces barwienia naturalnym indigo i szycia japońskiego denimu na amerykańskich maszynach (Union Special) odbywa się ręcznie.

Pierwszym dostawca denimu dla Levisa byla firma Amoskeag M.C z Manchester w Nowej Anglii(zdj.1).Denim z Cone White Oak Mill w Greensboro NC Levi zaczal stosowac dopiero w 1915r,a w 1921 Cone zostal wylacznym dostawca Levi Straus&Co.Kluczowe dla Cone bylo przejscie w latach 20 z krosen Whitin na wydajniejsze krosna Draper E(zdj.2)..W latach 40 krosna Draper E szer 28" wymieniano na DrperXX szer 40"+,oraz Draper X3 szer 60"(zdj.3).Krosna wahadlowe Draper pracowaly w White Oak do wczesnych lat80,kiedy zostaly zastapione przez krosna chwytakowe Sulzer.

post-1783-0-13654000-1375886799_thumb.jp

post-1783-0-09461600-1375886846_thumb.jp

post-1783-0-63435300-1375886905_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 4

Co do 511 radzę nie kupować w ciemno - ja już tego modelu nie noszę, ponieważ z powodu niskiego stanu, klejnoty są widoczne jak w bokserkach. Masakra

Moje 511 nie maja tego problemu,chyba to kwestia "country of manufacture"(statystyczny Azjata ma klejnoty  w rozmiarze S i prawdopodobnie z tego powodu spodnie produkowane w tych krajach maja niski stan ;) ) Generalnie # 511 to klon #501 spodnie te maja niemal jednakowy kroj  roznica jest na dole nogawek-  hem.   Jako skarbiec na precjoza polecam koledze spodnie typu MWZ(Men's With Zipper)w razie potrzeby gwarancja szybkiego dostepu do klejnotow

post-1783-0-82754900-1375929974_thumb.jp

• 2 weeks later...

Generalnie # 511 to klon #501 spodnie te maja niemal jednakowy kroj  roznica jest na dole nogawek

Nieprawda, 501 i 511 to dwa zupełnie inne kroje. Sa skierowane do zupełnie innych sylwetek.

Levis często pisze o niektórych (promowanych) modelach że są pochodną 501 ale najczęściej to tylko marketing.

Chyba że wszystkie  dżinsy od 1873 roku to klony 501.Wtedy zgoda.

• Oceniam pozytywnie 2

Jeżeli był już poruszany temat kurtki ze skóry, czy ktoś się orientuję gdzie można nabyć jakieś fajne egzemplarze w najlepszym stosunku cena / jakość?

Nie próbowałem ale na zdjęciach bardzo podobają mi się niektóre z dostępnych tutaj:

http://www.noble-house.eu/catalog/index.php/cPath/21

@Erneston

skórzane kurtki lotnicze wg wzorów z II wojny światowej w tej cenie (300-350 EUR) to zapewne import z Dalekiego Wschodu, bynajmniej nie z Japonii. :)

@Üxküll

Pewnie masz rację, nie zgłębiałem nigdy tematu kurtek skórzanych. Jakoś pamiętałem nazwę tego sklepu i wzory które mi się spodobały.

• 3 weeks later...