Velahrn Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 @Velharn sztywna bawełna? Dżinsy na górskie wyprawy? Słyszałeś w XXI w. o odzieży outdoorowej? Gdybyś uważnie przeczytał mój post, to byś wiedział, że: Długo schnie i mokry staje się niezwykle ciężki. Z tego powodu ostatnie pary dżinsów, pokutujące jako spodnie do wypraw w góry, ostatecznie wyleciały z mojej garderoby - i dobrze, bo się w tej roli nie sprawdzały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 Velahrn zapomniałeś jeszcze przepisać od Makarona, że Levi's 511 mają obniżony stan, co dobrze widać po maksymalnym podciągnięciu tych spodni przez Wojtka na zdjęciu. Jest kilka innych modeli bardziej podobnych do klasycznych 501 niż 511 slim fit z obniżonym stanem i dodatkiem elastanu bądź lycry. Poza tym nie ma sztywnej bawełny, bo to denim może być lekki i miękki, albo ciężki i sztywny w zależności od masy wagowej (oz) i sposobu wykończenia. Link do wpisu Wojtka: http://macaronitomato.blogspot.com/2011/12/dzinsy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 Velharn zapomniałeś jeszcze przepisać od Makarona, że Levi's 511 mają obniżony stan, co dobrze widać po maksymalnym podciągnięciu tych spodni przez Wojtka na zdjęciu. Jest kilka innych modeli bardziej podobnych do klasycznych 501 niż 511 slim fit z obniżonym stanem i dodatkiem elastanu bądź lycry. Poza tym nie ma sztywnej bawełny, bo to denim może być lekki i miękki, albo ciężki i sztywny w zależności od masy wagowej (oz) i sposobu wykończenia. Link do wpisu Wojtka: http://macaronitomato.blogspot.com/2011/12/dzinsy.html Sztywna bawełna - jest to oczywiście przenośnia. Co do modelu 511 - zaproponowałem ten, bo mi się po prostu podoba, zachęcam każdego amatora dżinsów do pójścia do sklepu i samodzielnego porównania kilku fasonów. A jak już się czepiamy, elastan i lycra to to samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 Wiem, to spandex, ale lycra jest zastrzeżonym znakiem towarowym i pochodzi od jednego producenta Invista (dawnej DuPont). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 Jeżeli się dobrze orientuję, to stary park maszynowy Levi's został zakupiony przez Japończyków i przeniesiony do kraju kwitnącej wiśni. Trzy fotki ukazują produkcję hand made japońskiego denimu na starych, amerykańskich maszynach. Produkcja hand made na krosnach zasilanych elektrycznie?? Stary park maszynowy Levi's zakupiony przez Japonczykow.To raczej slogany reklamowe nie fakty.Levi's nie jest producentem denimu,tylko kupuje materialy od firmy Cone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 6 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2013 @mayor już sobie wyguglałem, że Cone White Oak Mill zindywidualizowało dla LS & Co. produkcję denimu z czerwonym selvedgem w 1922 r. Po wejściu na stronę internetową widzę jednak, że Cone ma aktualnie zakłady w Północnej Karolinie, Meksyku i Chinach, przy czym White Oak to już dzisiaj skansen - archiwum - muzeum. http://www.conedenim.com/mills.html Oczywiście jak ktoś ma ochotę i odpowiedni budżet, to sobie może zakupić jakąś replikę z kolekcji LVC (made in U.S.A.): http://www.levisvintageclothing.com/ Raczej wątpię, aby denim z Cone płynął przez pół świata do Turcji, Egiptu i Polski w celu szycia spodni. Widziałeś Levisy "made in Poland" w Ameryce? Na załączonych przeze mnie zdjęciach proces barwienia naturalnym indigo i szycia japońskiego denimu na amerykańskich maszynach (Union Special) odbywa się ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 7 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2013 Pierwszym dostawca denimu dla Levisa byla firma Amoskeag M.C z Manchester w Nowej Anglii(zdj.1).Denim z Cone White Oak Mill w Greensboro NC Levi zaczal stosowac dopiero w 1915r,a w 1921 Cone zostal wylacznym dostawca Levi Straus&Co.Kluczowe dla Cone bylo przejscie w latach 20 z krosen Whitin na wydajniejsze krosna Draper E(zdj.2)..W latach 40 krosna Draper E szer 28" wymieniano na DrperXX szer 40"+,oraz Draper X3 szer 60"(zdj.3).Krosna wahadlowe Draper pracowaly w White Oak do wczesnych lat80,kiedy zostaly zastapione przez krosna chwytakowe Sulzer. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2013 Odchodząc od informacji technicznych w tym temacie, to ciekawym połączeniem są dżinsy i skórzana kurtka lotnicza z futrzanym kołnierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2013 Nawet taki niestrudzony propagator klasycznej męskiej elegancji jak Michael Alden, założyciel London Lounge, nie stroni od pozowania do zdjęcia w dżinsach, skórzanej kurtce i kaszkiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 7 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2013 Co do 511 radzę nie kupować w ciemno - ja już tego modelu nie noszę, ponieważ z powodu niskiego stanu, klejnoty są widoczne jak w bokserkach. Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 7 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2013 Aż tak niski stan robią? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 8 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2013 Co do 511 radzę nie kupować w ciemno - ja już tego modelu nie noszę, ponieważ z powodu niskiego stanu, klejnoty są widoczne jak w bokserkach. Masakra Moje 511 nie maja tego problemu,chyba to kwestia "country of manufacture"(statystyczny Azjata ma klejnoty w rozmiarze S i prawdopodobnie z tego powodu spodnie produkowane w tych krajach maja niski stan ) Generalnie # 511 to klon #501 spodnie te maja niemal jednakowy kroj roznica jest na dole nogawek- hem. Jako skarbiec na precjoza polecam koledze spodnie typu MWZ(Men's With Zipper)w razie potrzeby gwarancja szybkiego dostepu do klejnotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerry db Napisano 19 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2013 Generalnie # 511 to klon #501 spodnie te maja niemal jednakowy kroj roznica jest na dole nogawek Nieprawda, 501 i 511 to dwa zupełnie inne kroje. Sa skierowane do zupełnie innych sylwetek. Levis często pisze o niektórych (promowanych) modelach że są pochodną 501 ale najczęściej to tylko marketing. Chyba że wszystkie dżinsy od 1873 roku to klony 501.Wtedy zgoda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 20 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2013 Levis 501 i 511 to spodnie o podobnym kroju, tak jak Wrangler 935 DEN i 945 DEN.Zupelnie inny kroj od 501 maja Levisy 517,a u Wranglera 13MWZ to spodnie inaczej krojone niz model 935/945 DEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 20 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2013 Jeżeli był już poruszany temat kurtki ze skóry, czy ktoś się orientuję gdzie można nabyć jakieś fajne egzemplarze w najlepszym stosunku cena / jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 20 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2013 Jeżeli był już poruszany temat kurtki ze skóry, czy ktoś się orientuję gdzie można nabyć jakieś fajne egzemplarze w najlepszym stosunku cena / jakość? Nie próbowałem ale na zdjęciach bardzo podobają mi się niektóre z dostępnych tutaj: http://www.noble-house.eu/catalog/index.php/cPath/21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 20 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2013 @Erneston skórzane kurtki lotnicze wg wzorów z II wojny światowej w tej cenie (300-350 EUR) to zapewne import z Dalekiego Wschodu, bynajmniej nie z Japonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 20 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2013 @Erneston skórzane kurtki lotnicze wg wzorów z II wojny światowej w tej cenie (300-350 EUR) to zapewne import z Dalekiego Wschodu, bynajmniej nie z Japonii. @Üxküll Pewnie masz rację, nie zgłębiałem nigdy tematu kurtek skórzanych. Jakoś pamiętałem nazwę tego sklepu i wzory które mi się spodobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 23 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2013 W zapowiedziach na wiosnę 2014 ma się pojawić zielony wątek w japońskim denimie. Można będzie wywinąć mankiet stosownie do pory roku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Na razie tylko wzór: japoński denim z selvedgem. Wywinięty brązowy wątek będzie się idealnie komponował jesienią z chukka, skórzaną kurtką, kaszkietem i rękawiczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Do jesiennej kolekcji: trzewiki z denimem, prosto z Teksasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Wygląda obiecująco. Koniecznie pokaż połączenie, gdy założysz już jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Z pewnością nie powielę połączenia "Wuja Sama". Artykuł o powrocie "dad jeans": http://www.nytimes.com/2013/07/25/fashion/dad-jeans-are-making-a-comeback.html?_r=1& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 27 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2013 Z powszechnie znanych marek: Lee 101. Cały fotoblog na ten temat: http://lee101.tumblr.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 11 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2013 Załoga z Montrealu wytoczyła najcięższe działa z denimu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi