eye_lip Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Są różne sposoby aby zatrzymać jak najwięcej barwnika przy praniu.. Zastanawia mnie jeszcze jedno - dlaczego selvedge jest tylko w zewnętrznej części nogawki. Skoro selvedge ma niby stanowić o fajności denimu i mieć praktyczną funkcję, to wykończenie to powinno chyba być nie tylko tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Może selvedge robi się na etapie tkania, a nie po wykrojeniu materiału na konkretny egzemplarz? edit Tak - sprawdziłem - selvedge robi się na krośnie, wynika z tego, że zewnętrzna strona nogawki to krawędź roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Z denimem jest trochę podobnie jak z tkaninami koszulowymi nie ma jednoznacznej odpowiedzi-ja się w każdym razie z taką nie spotkałem- ,że któraś konkretna tkanina jest najlepsza,wszystko zależy do czego chcemy ją wykorzystać.Spodnie salvage denim zawdzięczają swoją popularność wyjątkowo oryginalnemu wyglądowi wywiniętych nogawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Poniżej połączenie selvage chambray ze skórą torby,wygląda to świetnie i marzy mi się taka torba http://www.porhomme.com/2011/12/travelt ... aptop-bag/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 uszycie takiej torby to pryszcz tylko załatw dżins ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Załatwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 25 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Torba super,jeszcze nie spotkałem takiej na swojej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 30 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Są różne sposoby aby zatrzymać jak najwięcej barwnika przy praniu.. Zastanawia mnie jeszcze jedno - dlaczego selvedge jest tylko w zewnętrznej części nogawki. Skoro selvedge ma niby stanowić o fajności denimu i mieć praktyczną funkcję, to wykończenie to powinno chyba być nie tylko tam. Mozesz zdradzic jakie to sa metody? podoba mi sie barwa nowego denimu w wersji raw, ale nie jara mnie, ze po roku kolor bedzie o kilka odcieni jasniejszy. Czy specjalisci dzinsowi moga polecic jakies marki oprocz Levi's, ktore szyja dzins z kieszeniami w miare normalnym miejscu, a nie pod posladkami? Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 30 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Zajrzyj do sklepu Albam w Londynie maja spodnie z japonskiego salvage denimu w bardzo dobrej cenie 85 funtow. http://www.albamclothing.com/product/18 ... g-jean.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Drażni mnie ten "selvedge"/"selvage". Po polsku to znaczy tyle co "krajka". Może "dżins krajkowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 30 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Mi się podoba, oby tylko harcerze nie zaprotestowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arros Napisano 4 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2012 Skracałem w zakładzie, który mieści się w jednym z akademików przy Pl. Narutowicza - ul. Uniwersytecka 5. 20-25zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrzypek84 Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 Przepraszam, że odgrzeję troszeczkę temat ale podzielę się kilkoma własnymi spostrzeżeniami co do ostatnich "wydarzeń" w sklepach sieciowych i w sumie chyba "niższej-średniej" półki. Dotyczą one nie lubianego przez wielu a ukochanego przeze mnie raw denim'u w wykonaniu Lee i Wranglera. Zauważyłem, że firmy te powracają do moim zdaniem sensownych modeli z lat minionych (wiele modeli Lee 101, czyli niejako następcy Gold Label, które uszyte są w Polsce z japońskiego denimu - moim zdaniem doskonałe połączenie, oraz bardzo ciekawa linia Lee Icons - ponoć limitowana). Wrangler natomiast wypuścił modele Evan i Eddy w wersji dry z selvedge'em, oraz Chinosy również selvedge co nie zdarza się często tej firmie, szczególnie kiedy znikły modele we współpracy z Blue Bell'em. Ta tendencja mnie strasznie cieszy, bo swego czasu dorwać porządny denim nie szukając po zagranicznych sklepach i w sensownej cenie było ciężko (sam przez długi czas poza Levisami "big E" z denimu z Cone Mills, zwykłych papierowych levis'ów nie liczę, Edwinami i jednymi Lee 101Z nic porządnego nie miałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 a co sądzicie o Lee Powell Chino? Ja się ostatnio skusiłem: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzi7VnMDtmFCEmV0nkB_WJiXvB8ABPAS5ERK0N19Z8onwrOqw1zg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrzypek84 Napisano 24 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2012 i jak wrażenia bo sam się nad nimi zastanawiałem, masz może jakąś fotkę w nich jak leżą ? (bo jakoś z dystansem traktuję zdjęcia marketingowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Leżą bardzo dobrze, są miękkie w porównaniu z innymi dżinsami jakie mam. Zdjęć nie mam,jeszcze bo ... .. właśnie niepokoi mnie to że materiał może jest zbyt delikatny, i szybko się uszkodzi. Metek jeszcze nie oderwałem, i zastanawiam się czy je zostawiać. Zakup z TKMaxx z ostatniego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Przepraszam, że odgrzeję troszeczkę temat ale podzielę się kilkoma własnymi spostrzeżeniami co do ostatnich "wydarzeń" w sklepach sieciowych i w sumie chyba "niższej-średniej" półki. Dotyczą one nie lubianego przez wielu a ukochanego przeze mnie raw denim'u w wykonaniu Lee i Wranglera. Zauważyłem, że firmy te powracają do moim zdaniem sensownych modeli z lat minionych (wiele modeli Lee 101, czyli niejako następcy Gold Label, które uszyte są w Polsce z japońskiego denimu - moim zdaniem doskonałe połączenie, oraz bardzo ciekawa linia Lee Icons - ponoć limitowana). Wrangler natomiast wypuścił modele Evan i Eddy w wersji dry z selvedge'em, oraz Chinosy również selvedge co nie zdarza się często tej firmie, szczególnie kiedy znikły modele we współpracy z Blue Bell'em. Ta tendencja mnie strasznie cieszy, bo swego czasu dorwać porządny denim nie szukając po zagranicznych sklepach i w sensownej cenie było ciężko (sam przez długi czas poza Levisami "big E" z denimu z Cone Mills, zwykłych papierowych levis'ów nie liczę, Edwinami i jednymi Lee 101Z nic porządnego nie miałem). Dzieki za info. Ostatnio próbowałem obejrzeć jakieś raw w Lee/Wrangler ale niestety nikt z obsługi nie potrafił mi wskazać modelu z surowego denimu, w ogóle nie wiedzieli o co chodzi (podobnie w jednym ze sklepów Levisa). W jakich cenach są aktualnie modele raw Lee i Wrangler o których piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrzypek84 Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 ceny powinny się zaczynać od około 300 zł ale w outletach można dostać za połowę ceny nawet no i polecam Allegro bo jest tego sporo, np: http://allegro.pl/wrangler-evan-dry-w32 ... 52651.html Lee icons (dokładnie model 1930's) widziałem, macałem, mierzyłem ostatnio w sklepie stacjonarnym, ale na bank mają też 101 różne modele, sprawa z Lee jest jeż taka że rozmiarówka jest raczej zawyżona, (32 waist to jak normalne 34 itd) Ja czekam aż pojawi się ten model (23 uncjowy denim): a co do levisów, to niestety obsługa sklepów to tragedia... często asortyment też, co prawda ostatnio zauważyłem, że Levi's zaczął reklamować modele dry często również z selvedge'em ale w sklepach nie miałem okazji widzieć... brakuje mi zupełnie chociażby jednej półki z modelami z gałęzi Levis Vintage Clothing (co często zdarza się w zachodnich sklepach Levisa) bo spodnie w ich wykonaniu to mistrzostwo... Swoją drogą polecam dla maniaków levisów dość ciekawą stronkę: http://www.levisguide.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Ja czekam aż pojawi się ten model (23 uncjowy denim):Masz na myśli kiedy się pojawi w Polsce? Co to dokładnie za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrzypek84 Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 No właśnie kiedy się pojawi u nas w Sklepach, a model to 101Z, pośród innych opcji tego modelu ten wyróżnia to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Ja tam zawsze kupowałem Levis'y. Najbardziej lubię 511, ewentualnie 510 i 519, ale nie jest łatwo w te dwie wersje się wcisnąć, a z reguły nie kupuję spodni w pasie powyżej 30 (niezależnie od rozmiarówki - takie zboczenie). Długość zawsze 34 i zawsze z dodatkiem elastanu. Wczoraj kupiłem spodnie-rurki z F&F z Tesco Extra za 109 zł. Bez przetarć, 99% bawełna i 1% elastan, wąskie nogawki, wysoki stan (bądź średni, na pewno nie niski, nie widać klejnotów, co jest wielkim plusem) i rozmiar 30/34 (najniższy dostępny w tej marce). Jestem zadowolony, bardzo ładny, ciemny granat, dopasowany krój, ładnie rzeźbi tyłek, jest nawet niby-selvedge (oczywiście fake, ale widać, że wiedzą, iż takie coś w ogóle istnieje). Za taką cenę warto. Mogłem czekać na wyprzedaż (od dziś -30%), ale dorwać spodnie z F&F w rozmiarze 30/34 to niemal cud, a to była ostatnia para. Jest jeszcze w kolorze czarnym, ale nie ma egzemplarza w pasie 30... . Śmierdzi tylko troszkę "farbą"(?). Szyte w Pakistanie, więc kto wie, ile w nich tam ołowiu i innego świństwa siedzi, ale wywietrzeje szybko, a żadnej wysypki nie dostałem. W dodatku nie ma żadnych oznaczeń marki, a szwy zewnętrzne są ze złotej nici, co ładnie się komponuje. I to 3X taniej niż w Levis/Lee/Wrangler. Wziąłbym drugą parę, gdyby była w poszukiwanym przeze mnie rozmiarze. A teraz pytanie do tych, co kupują Lee. Jaki model spodni u nich odpowiada Levisowym: 511 (krój wąski, nogawki zwężane) 510/519 (krój wąski, nogawki wąskie) Oczywiście bawełna + elastan Ps. Czy tylko mnie bawi określenie Mr. Vintage, który z dumą nosi "klasyczne dżinsy", jak je z lubością określa, a które to są z przetarciami od kroku w dół do nogawki, skoro tak łatwo znaleźć dżinsy bez przetarć? (Bytom/Levis/F&F itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Poszukaj w biedronce,pewnie znajdziesz taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Nie wstydzę się tego, że jestem biedny. Na moje 3 pary Levisów długo zbierałem, a w Tesco te za 109 zł sprawdzałem przez dobre 15 minut + przymiarka. Wolę mieć mało ciuchów, a ze średnio-niższej półki niż pełną szafę mizernej jakości. Wszystkie moje spodnie jakie mam nie są w sumie warte więcej niż 800 zł, gdyby były nowe. Nie kupiłbym tych z F&F wiedząc, że padną po miesiącu. Naprawdę wyglądają porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 Slabe firmy mają swoje momenty i może im wyjść coś ciekawego. Skreslanie danej rzeczy ze względu na markę to zazwyczaj głupota czystej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skrzypek84 Napisano 25 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2012 lee wrangler i dostępne u nas levisy to średnio niższa półka właśnie, ja w życiu nie kupiłbym jeansów z supermarketu z bardzo prostej przyczyny są po prostu mizernej jakości, a te z selvedgem kupuję głównie dlatego, że materiał tkany w ten sposób jest po prostu lepszej jakości niż zwykły i to cała filozofia, nie rozumiem do końca tego niby selvedge'u (no dobra mały turn up też dodaje uroku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi