Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bacio Napisano 15 Styczeń 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2021 5 godzin temu, papiez_ napisał: Przesyłki są wstrzymane? Zawodowo zajmuję się handlem UK <-> PL, więc nieco jestem "w temacie". Należy mieć na uwadze, że dla sporej części mieszkańców Wielkiej Brytanii obecność w UE jest czymś oczywistym w zasadzie przez całe ich życie. (W rzeczywistości od 1973 roku, czyli niemal 50 lat). Wyjście z UE stawia przed nimi wyzwania typu dokumenty eksportowe, właściwe wystawianie faktur, itp. My, Polacy, dobrze pamiętamy jak to było przed wejściem i potrafimy się myślami cofnąć do zabiegów typu wystawianie SADów na granicy czy rewizja celna (mimo, że to już ponad 15 lat). Nasze władze od zawsze dobrze nas przeszkoliły w zakresie jak ma wyglądać dokument sprzedaży, gdzie nawet kropka jest korygowana notą. (Brytyjczycy mają bardzo liberalne podejście do takich szczególików jak np. nazwa waluty na fakturze, nazwa firmy, numer NIP/VAT, pozycje z wartościami zerowymi, itp.). Reasumując: wielu Brytyjczyków zupełnie nie ogarnia co się stało i jakie mają teraz przed sobą biurokratyczne wyzwania, które dla nas są normą, a dla nich to niewyobrażalny kosmos na granicy niewierzenia, że tak może być. Nie dziwię się, że szewc nie potrafi wysłać butów. Bo zawsze zajmował się tylko butami, a to za mało. (Tak jak u nas każdy właściciel firmy musi być także księgowym, prawnikiem, tłumaczem, ....) Np. wczoraj mój dostawca (duża i wydawałoby się rozsądna firma z UK) był przekonany, że gdy towar opuści Wielką Brytanię to od chwili wjazdu na teren Francji już nie podlega żadnym dalszym "szykanom celnym". Oni nie rozumieją, że po procedurze eksportu jeszcze importera czeka procedura importu (o ile nie została wykonana przez podmiot we Francji). Rozpisałem się, aby w zasadzie podsumować - Brytyjczycy są w szoku i po prostu nie ogarniają. Jeszcze. Dobrze, że zostało tam u nich trochę naszych, to mają szansę podszkolić autochtonów z biurokracji. 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarkizDeSade Napisano 23 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2021 Kupował ktoś w tym roku coś droższego z UK np. buty ? Jak to teraz działa? Na niektórych stronach odejmują VAT , na niektórych nie jak widzę, podobno zależy to czy produkt jest tworzony na terenie UK lub importowany ? Na SF krążą zrzuty ekranów np. z DHL, że jest wymagana dopłata VAT, cła i różnych "rządowych opłat" ale to przykłady np. z Belgii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 23 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2021 No właśnie tez jestem bardzo ciekaw. Wydaje mi się, ze @papiez_trenował przesyłkę z AFPOS, wiec może coś napisze. Jednak to co mnie najbardziej interesuje to ew. zwroty-wymiany. Co wtedy z VAT-em? Zwracają (tylko kto?) zaliczają na poczet kolejnej wysyłki? Bo to, ze doliczą 23% PL VAT a odliczą 20% UK VAT to w miarę oczywiste i uczciwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 Tak jak już pisałem wcześniej w tym wątku, za buty o wartości 124£ zapłaciłem 103£. Czyli wspomniane 20% VATu UK zostało odjęte. Co dalej? Nie wiem, bo od 7.01 paczka jest "w sortowni za granicą", dział międzynarodowy DPD nie odpowiada na maile ani nikt się ze mną nie kontaktował w sprawie dopłaty. Spodziewam się konieczności opłacenia polskiego VATu już przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 ja miałem taką sytuację: kupiłem w grudniu na ebay.co.uk pióro - w systemowych polach ebay była cena itd i info o opłatach celnym 55GBP. paczka doszła do mnie tydzień temu, bez żadnych opłat. ponieważ jednak opis w aukcji był sprzeczny ze stanem faktycznym, uznałem że oddam paczkę, więc wyklikałem na ebay co trzeba, oraz zamiast wysłać ją pocztą polską, nadałem ją za pomocą furgonetka.pl wybierając Fexex (to jeden z dwóch kurierów którzy obsługują taką wysyłkę, reszta była nieaktywna). zaskoczony byłem ilością papierów po wypełnieniu formularza, bo deklaracje celne, faktura proforma itd. jak przyszedł kurier po paczkę to też poprosił o kopię faktury proformy do ręki aby mógł to komuś zgłosić ciekawy jestem czy temu komu oddam nie policzą jakiś opłat, choć to by było dziwne, biorąc pod uwagę że to zwrot a nie sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 Jeśli nie dopełniłeś formalności, a kurier przy kolejnej przesyłce odmówi współpracy, to zapłacisz cło jeszcze raz. Przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresy Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 Pozwolę sobie odświeżyc temat. Na jakie opłaty muszę sie przygotować zamawiając buty ze sklepu w UK? VAT, cło? Chce zakupić buty Carlos Santos, więc zakładam, że są produkowane w UE lub UK. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 CS to portugalskie buty, jak z UK to ok 25proc do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 Zależy czym wyślesz. Jak masz kogoś znajomego w UK to opłaca się wysłać zakup do niego a potem z UK paczką typu „polska Bus” za 11 Funtów tylko trzeba zadeklarować zawartość i wartość. Właśnie wysłałem paczkę do młodego do Szkocji tym systemem. „Za przesyłkę nie musisz płacić cła ani podatku VAT jeśli zawartość paczki jest prezentem o wartości nie większej niz £39 lub są to zakupy niekomercyjne nieprzekraczające £270. W pozostałych przypadkach należy zgłosić przesyłkę do odprawy celnej na druku CN23 - w razie pytań zapraszamy do kontaktu”Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 20 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2022 Witam czy ktoś z was zwracał coś ostatnio do UK? Chodzi mi o przypadek taki, ze: kupuję np. buty w sklepie w UK. Jak paczka przychodzi to płace polski VAT i ew. cło. Jednakże rzeczone buty odsyłam bo mi nie pasują. Co wtedy z tymi opłatami celno-skarbowymi? Przepadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 18 godzin temu, Paczuch napisał: Witam czy ktoś z was zwracał coś ostatnio do UK? Chodzi mi o przypadek taki, ze: kupuję np. buty w sklepie w UK. Jak paczka przychodzi to płace polski VAT i ew. cło. Jednakże rzeczone buty odsyłam bo mi nie pasują. Co wtedy z tymi opłatami celno-skarbowymi? Przepadają? nie wiem czy przepadają, ale wprowadzając towar na teren UK, ichniejszy urząd też nalicza wszelkie podatki, więc od razu Ci napiszę żebyś na formularzu wpisał że to koszty po stronie odbiorcy. ja kupiłem towar z uk w grudniu przed zmianami, paczka przyszła w styczniu bez opłat celnych, ale odesłałem towar bo był uszkodzony. po 2m dostałem do zapłaty 200zł opłat importowych na teren UK i pomimo wielu odwołań uznano że mam to zapłacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 Jak to czytam to aż się odechciewa jakichkolwiek zakupów w UK niestety☹️ masakra tak czy inaczej dzieki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 Oby w niedalekiej przyszłości podobne perypetie nie czekały nas w wypadku zakupów w Niemczech, Francji, Hiszpanii… 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 znam jedną ciekawą firmę z UK. wysyłają towar z UK do Holandii za pomocą poczty holenderskiej. paczka idzie do Holandii, a potem do Polski. śledzenie sprzedawcy wskazuje nadanie z UK, natomiast nr przesyłki jest holenderski, a na stronie poczty polskiej nadanie jest z Holandii nie wiem jak to zrobili, ale fajnie załatwione (na pewno Holandia ma luźniejsze podejście niż polski UC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 A orientujecie się może czy nadal cła nie ma rzeczy z UK ale wyprodukowane większości lub całości na ternie UE? Ponoc coś się zmieniło i od 01.07.21 wszystko co >150 € jest obciążone cłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 3 godziny temu, pablocito napisał: Oby w niedalekiej przyszłości podobne perypetie nie czekały nas w wypadku zakupów w Niemczech, Francji, Hiszpanii… Proszę nie pisać o polityce, proszę nie pisać o polityce! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 Haha! niedługo pisanie o pogodzie też będzie polityczne. Zimno, panie, a gaz w firmie 300% podrożał [mention]Krzysiek_W [/mention] mógłbyś podać namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 6 minut temu, pablocito napisał: Zimno, panie, a gaz w firmie 300% podrożał Nie siej fermentu. Dla zdecydowanej większości te podwyżki będą korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 21 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2022 Trudno się nie zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 22 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2022 A jeśli nie będą korzystne, to cwaniactwo będzie mogło marznąć na zasadach z poprzedniego roku. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 22 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2022 Polecam węgiel i szóstkę dzieci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 23 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2022 Moi drodzy. Zakaz obejmujący tematy polityczne na forum nie wynika z chęci cenzury czy zablokowania krytyki tej czy innej partii. Obowiązuje on od czasu założenia forum, jeszcze pod inną nazwą, i na innym serwerze, chyba 13 lat temu. Po prostu, takie tematy zbyt często wywołują flame-wars i niepotrzebnie antagonizują uczestników. Wreszcie, niektórzy, w tym ja, chcieliby odpocząć od codziennym polsko-polskich wojenek i zrelaksować się, gadając o ubraniach i butach. I to jest powód... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 23 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2022 Piękna dziś pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2022 Wie ktoś jak działają opłaty celne/ VAT, dla zakupów z eBay? Jakiś czas temu kupiłem skarpetki, gdzie podczas płatności miałem informację: Niestety podatek i cło mimo wszystko zostało naliczone (dostawca Poczta Polska). Przesyłka została odebrana przez jednego z domowników, a że kwota nie była wysoka to nie walczyłem. Aktualnie kupiłem buty, i chciałbym analogicznego błędu nie popełnić. Z kim się kontaktować w przypadku naliczenia, a operator rozłoży ręce? Czy możliwe jest, żeby eBay nie przekazywał podatku? Od kilku lat pracuję w branży finansowej, i każda nadwyżka/błąd jest od razu wyłapywany. Nie chce mi się wierzyć, że dodatkowe pieniądze są ot tak księgowane. Dodam jeszcze, że zdarzało mi się coś kupować w USA (nie pamiętam czy po wystąpieniu UK z UE też), i zawsze wszystko załatwiał eBay. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2022 2 godziny temu, Jaann6 napisał: Wie ktoś jak działają opłaty celne/ VAT, dla zakupów z eBay? Jakiś czas temu kupiłem skarpetki, gdzie podczas płatności miałem informację: Niestety podatek i cło mimo wszystko zostało naliczone (dostawca Poczta Polska). Przesyłka została odebrana przez jednego z domowników, a że kwota nie była wysoka to nie walczyłem. Aktualnie kupiłem buty, i chciałbym analogicznego błędu nie popełnić. Z kim się kontaktować w przypadku naliczenia, a operator rozłoży ręce? Czy możliwe jest, żeby eBay nie przekazywał podatku? Od kilku lat pracuję w branży finansowej, i każda nadwyżka/błąd jest od razu wyłapywany. Nie chce mi się wierzyć, że dodatkowe pieniądze są ot tak księgowane. Dodam jeszcze, że zdarzało mi się coś kupować w USA (nie pamiętam czy po wystąpieniu UK z UE też), i zawsze wszystko załatwiał eBay. Nie wiem, czy to to, ale Poczta Polska chyba od lipca oferuje przymusowo "usługę" sprawdzania, czy przesyłki nie trzeba oclić. Nawet jeśli nie trzeba, to za sprawdzenie tego doniosłego faktu pobiera opłatę, 8,50 zł. Może to cię spotkało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi