Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@poszetka.com Czy planujecie w najbliższym czasie krawaty z donegalu? W ubiegłym sezonie mieliście w ofercie jeden egzemplarz, niestety się spóźniłem. Z tego co się orientowałem to inne polskie firmy nie mają ich w ofercie, a uważam że bardzo fajnie wyglądają w zestawieniach półformalnych.

Opublikowano
46 minut temu, poszetka.com napisał:

Rzeczywiście opinie o koniakowskiej poszetce są różnorodne jak wzór na koronce ;)

To zrozumiałe / wprowadziliśmy coś nowego / z drugiej strony czy to po raz pierwszy koronka w modzie męskiej ?

72155af5a520a4069f1f4a6b79b6f968.png

ps. podobne reakcje wzbudził krawat z szantungu 4 lata temu :)

Tomek, jak wprowadzisz takie dziergane śliniaki jak na powyższym zdjęciu to chyba się skuszę :mrgreen:

• Like 2
Opublikowano

Obserwuję tę dyskusję i wydaje mi się, że mogę dorzucić swoją opinię. 

Są gusta i guściki - zgadzam się z tym. W głównym nurcie nie ma swoistego przyzwolenia na konkretne kobiece elementy w męskiej elegancji: falbanki, kokardy, koronki, gipiury.  To jednak nie powoduje, że wszystkim mężczyznom się to nie podoba. Spójrzmy chociaż na zwolenników okrągłego kołnierzyka. Kiedyś nosiło się go częściej, a teraz dostępność jest ograniczona. 

Stałym klientem mojej pracowni jest mężczyzna, który gustuje w "stylu Gucci". Najlepiej się czuje, gdy miesza styl casualowy miejski z dziewiętanstowieczną elegancją. Lubi bardzo koronki, falbanki, wiązania pod szyją i inne elementy, których za żadne skarby nie można dostać w sklepach. Tak ma to wszystko przemyślane, że te elementy nie kłócą się ze sobą, a nawet podkreślają jego cechy osobowości. Zwraca na siebie uwagę na mieście - fakt, ale właśnie przez podobne ubijanie podrygów indywidualizmu nasze ulice są mniej kolorowe, niż by mogły być. 

Życzę powodzenia w sprzedaży serwetek do brustaszy, bo wierzę, że klient się znajdzie. 

• Like 3
Opublikowano

Zauważyłem po powyższych wpisach i jakimś historycznym wątku o "dandysach", ze zbiorowy gust na forum jest raczej mocno konserwatywny. Mnie się podoba analogia @poszetka.com do szantungu. Tak samo zwiniecie poszetki w puff, a nie TV fold może być uznane za dandyzm, a opatrzyło się już tak, ze nikogo to nie rusza. Ja osobiście tej koronkowej bym chyba nie kupił, bo u mnie wspomniany puff to szczyt szczytów, ale nie nazwałbym tego dodatku niemęskim.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Odkładając na bok dywagacje, czy to męskie czy też nie, dla mnie niniejszy dodatek jest po prostu zbyt charakterystyczny i skutecznie będzie odwracał uwagę od reszty zestawienia. Pomimo, że w całości biały, to wręcz brutalnie miażdży zasadę "less is more". 

Opublikowano
56 minut temu, pi_senny napisał:

Odkładając na bok dywagacje, czy to męskie czy też nie, dla mnie niniejszy dodatek jest po prostu zbyt charakterystyczny i skutecznie będzie odwracał uwagę od reszty zestawienia. Pomimo, że w całości biały, to wręcz brutalnie miażdży zasadę "less is more". 

Czy ja wiem czy brutalnie ? ?

Biały jednak łagodzi tą koronkę:

DLA-Pitti-Uomo-90-details-styleforum.comDLA-Pitti-Uomo-90-styleforum.com_.jpg

Indigo-linen-blazer-with-blue-tie-e14687

Opublikowano
2 godziny temu, pi_senny napisał:

Przecież z odległości kilku metrów ta poszetka wygląda jak klasyczna. Zresztą myślę, że 75% osób na pierwszy rzut oka nie zwróciłoby uwagi na to, że jest to koronka.

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, poszetka.com napisał:

drugiej strony czy to po raz pierwszy koronka w modzie męskiej ?

To mi przypomniało dawną anegdotę o kobiecie, której młodzi synowie (dzieciaki i nastolatkowie) idąc do szkoły wyjmowali koszule ze spodni, aby nie być "jak w mundurze". To, oczywiście, oznaczało - według ich matki - nieakceptowalną niechlujność. Nie była w stanie przekonać ich do schludnego wyglądu ani prośbą, ani groźbą.

Aż wreszcie znalazła sposób. Na sam dół koszul doszyła każdemu z nich koronkę na całym obwodzie. Piękną, białą, dziewczęcą koronkę na całym obwodzie koszuli. Od tej pory, ani razu żadna koszula żadnemu z nich nie wysunęła się nawet o milimetr. Pilnowali tego bardzo uważnie.

• Like 7
Opublikowano
Godzinę temu, Bacio napisał:

To mi przypomniało dawną anegdotę o kobiecie, której młodzi synowie (dzieciaki i nastolatkowie) idąc do szkoły wyjmowali koszule ze spodni, aby nie być "jak w mundurze". To, oczywiście, oznaczało - według ich matki - nieakceptowalną niechlujność. Nie była w stanie przekonać ich do schludnego wyglądu ani prośbą, ani groźbą.

Aż wreszcie znalazła sposób. Na sam dół koszul doszyła każdemu z nich koronkę na całym obwodzie. Piękną, białą, dziewczęcą koronkę na całym obwodzie koszuli. Od tej pory, ani razu żadna koszula żadnemu z nich nie wysunęła się nawet o milimetr. Pilnowali tego bardzo uważnie.

?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

https://www.poszetka.com/product-pol-4954-flanelowa-koszula-denim.html

mam kołnierzyk 42 zatem powinienem wybrać rozmiar 41 ze strony. Marynarki na mój wzrost (190 cm) mają rękawy o długości 67 - 67,5 cm. Koszula w rozmiarze 41 ma (wg tabeli na stronie) 66,5 cm. Powoduje to, że nie ma szans, aby mankiet koszuli wystawał delikatnie poza obrys rękawa marynarki. I tu pytanie - czy jest szansa na tą koszulę w wersji 'long'?

Opublikowano

Czy jest możliwość, że w przyszłości pojawią się krawaty z wool challis, z wzorami podobnymi do tych z kolekcji z Blue Loafers? Są przepiękne i żałuję że nie posiadam żadnego z tej kolekcji.

Opublikowano

Kolejne autorskie poszetki z serii botanicznej zaprojektowane przez polską artystkę Anita Tomala Illustration. Tym razem w naszym poszetkowym ogrodzie:

zagościły dzikie kaczki http://bit.ly/dzikaka
wyrosła lawenda http://bit.ly/lawendaposz 

Wzory odwzorowane zostały na wyjątkowo delikatnym, a zarazem sprężystym gatunku wełny. Domieszka jedwabiu uszlachetnia tkaninę dodając jej delikatności oraz plastyczności. 

Materiał nie jest podatny na gniecenie.

Wszystkie nasze poszetki szyjemy lokalnie w Polsce z naciskiem na precyzję ręcznego wykonania.

51551231_2074313662660626_49109279519916

51861091_2074314629327196_64632345097886

51202428_2074313632660629_91309710338666

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
Drzeworyt barwny to technika jaką posługiwał się Kunisada. Fascynujące dzieła tego twórcy przenieśliśmy na jeden z Waszych ulubionych nośników: połączenie włókien bawełny, modalu i kaszmiru. Zwiewne poszetki w delikatnie nasyconych kolorach otwierają przed nami bogactwo kultury Japonii. 

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 3