Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem zamszowych Loake 758 (http://www.sklep.klasycznebuty.pl/160,loake-758-brown-suede.html). Czy są warte w tej cenie? Czy może znacie jakieś lepsze alternatywy? :)

Loaki z serii Shoemakers kupowałem kilka lat temu na ebay UK, za ok. 300 zł, z przesyłką. Cen obecnych nie znam, bo już nie kupuję, pewnie będzie drożej (kurs funta). Tak czy owak, siedem i pół stówy za te buty to jest kosmos. Nie są tyle warte.

Panowie, a co powiecie na to? Miał ktoś styczność z ich butami? Mocno zastanawiam się nad kupnem. Nic w podobnej cenie równie fajnego (pod względem wyglądu) nie znalazłem. Wiadomo, trochę dużo przeszyć, ale na zimę jak znalazł. Są dostępne rónież inne kolory.

http://www.mangooutlet.com/PL/p0/mezczyzna/akcesoria/obuwie/skorzane-po%C5%82buty-z-dziurkowanym-wzorem/?id=33025571_B2&n=1&s=accesorios_he.calzado_he&ident=0__0_1438002734670&ts=1438002734670

Wizualnie to są ładne, ale tej metki już się nie pozbędziesz. Ja też odradzam - sam to przerabiałem. Lepiej wziąć na wstrzymanie i oszczędzić na lepsze buty lub szukać okazji. Za 600-700 zł masz już w czym wybierać. Potem już nie spojrzysz nawet na takie okazje.

Ja np. przyznaje że miałem straszne szczęście wtedy (i wątpię żeby mi się jeszcze raz coś takiego udało), ale za 410 zł kupiłem Barker Lambourn, które normalnie kosztują 1600 zł. Da się ;) ?

@Wally- zalando? Cena fartowna. Ale w sumie jak buty są potrzebne już to ciężko czekać na okazje. Według mnie też lepiej dołożyć do lepszych butów i zapomniec o Massimo Dutti, Zara czy Mango (nie ta jakość). Chociaż tak- teraz dołóż 300-400 do Gordon Bros a później kolejne 300 do Berwick i jeszcze tylko 300-400 i masz Yanko ;)

Wiecie Panowie, i tak się skończy na tym że wezmę te buty. Dlaczego? Bo nie mam nic innego (w zasadzie) na zimę/jesień, a pieniądze przeznaczone na ubiór konsekwentnie trzymam na studniówkę, na którą przeznaczę nie małą kwotę. Wydaje mi się, że w CCC czy ryłce nic ładniejszego nie znajdę. Zamówię, zobaczę, pomacam, mogę wam i zdjęcia porobić. Na ten moment cena Uber Alles, a 700 zł wolałbym przeznaczyć na koniakowe brogsy niż trzewiki ;D

@Wally- zalando? Cena fartowna. Ale w sumie jak buty są potrzebne już to ciężko czekać na okazje. Według mnie też lepiej dołożyć do lepszych butów i zapomniec o Massimo Dutti, Zara czy Mango (nie ta jakość). Chociaż tak- teraz dołóż 300-400 do Gordon Bros a później kolejne 300 do Berwick i jeszcze tylko 300-400 i masz Yanko ;)

Pewnie, że był fart i to jaki ;) coś w tym opisanym przez ciebie stopniowaniu jest, człowiek się niestety szybko do dobrego przyzwyczaja.

Wiecie Panowie, i tak się skończy na tym że wezmę te buty. Dlaczego? Bo nie mam nic innego (w zasadzie) na zimę/jesień, a pieniądze przeznaczone na ubiór konsekwentnie trzymam na studniówkę, na którą przeznaczę nie małą kwotę. Wydaje mi się, że w CCC czy ryłce nic ładniejszego nie znajdę. Zamówię, zobaczę, pomacam, mogę wam i zdjęcia porobić. Na ten moment cena Uber Alles, a 700 zł wolałbym przeznaczyć na koniakowe brogsy niż trzewiki ;D

A może poczekaj jeszcze kilka dni i zobacz czy nie spuszczą z ceny? Jak zejdą do przedziału od -50% do -70% to nie będzie tak szkoda kupić. Jest jeszcze jest pełna rozmiarówka to znaczy że mają pole do manewru.

.... nie mam nic innego (w zasadzie) na zimę/jesień,

..... Na ten moment cena Uber Alles....

1. Mamy niespełna połowę lata... do pogody wymagającej trzewików (a zakładam, że przemieszczasz się pieszo/komunikacją miejską) jest spokojnie 3-4 miesiące. Lepiej ten czas poświęcić na polowanie na Ebay - dokładając ciut więcej, możesz coś fajnego ustrzelić.

2. Jeśli kasa to priorytet - lepiej odłożyć i poczekać. Jak to słusznie mawiają - przy braku funduszy, nie stać nas na tanie rzeczy. 

... ale jak się napaliłeś mieć jakiś substytut trzewików, to nic Cię pewnie nie powstrzyma :)

Dokładnie. Odłożony hajs wolałbym przeznaczyć na garnitur lub coś innego niż buty na zimę, jest to zło konieczne. Po co nam śnieg, po co -20 stopni? Byłoby mnie problemów ;D

Skoro jesteśmy na fali tematów zakupowych, w Wojasie widziałem bardzo możliwie wyglądające oksfordy, takie klasyczne jak z obrazka itp. Czy nie wydaje wam się trochę mijające się z celem wydawanie 700zł+ na "buty do tańca"? Bo studniówka jest mocno taneczną imprezą. Na początku miały być Berwicki, ale jak zobaczyłem te buty w Wojasie za 300zł; to czy 1000 zł nie jest lekką przesadą? Na parkiecie wszystko może się z butami stać ;)

Z jednej strony może masz rację, że na parkiecie wszystko może się zdarzyć. Też miałem takie wątpliwości, jak założyć buty za kilkaset zł na parkiet :) W końcu się przełamałem i moje Yanko przeżyły już 3 wesela (nie siedziałem za stołem :) ). Oczywiście pojawiły się obtarcia i tym podobne ślady. Jednak gdy je czyściłem po imprezie sam nie wierzyłem jak łatwo wracają do idealnego stanu. Druga sprawa to praca skóry, załamania się pojawiają, to jasne. Jednak są niewielkie i "ładne".

Tak jak buty Wojas raczej się szybko nie rozpadna (firma jednak się specjalizuje w produkcji butów) tak z butami od Mango bym nie zaryzykował. Koszula, spodnie, marynarka to jednak zupełnie inny rodzaj produktu niż buty. Buty to wyrób bardziej użytkowy i narażony na niesprzyjające warunki. Ja kiedyś trafiłem w outlecie na trzewiki marki Next ale kosztowały 100 zł a nie 300. W tej cenie uznalem to za ciekawostkę i kupiłem. O dziwo zimę przetrwały bez większych ubytków.

zanim zacznie się zima to zaczną się zimowe wyprzedaże :)

a co do tych monków z wojasa to wystarczy kupić farbki w kolorze brązu i odbiór butów będzie nieco inny

Z jedną różnicą, że po imprezie zostajemy z butami Wojasa, które ani nie są ładne, ani nie wywołują emocji. Ot, kolejna para kiepskiej jakości butów. Wydając pieniądze na Berwicki, zostaną Ci buty, które posłużą dłużej i są fajną bazą do rozbudowy garderoby. Na tym polega mądrość, którą większość nabyła z czasem, że nie opłaca się kupować dużo i tanich rzeczy na starcie. Zaspokoisz szybko całą gamę naszych potrzeb marnej jakości produktami, które szybko przestaną cieszyć i zaczniesz się rozglądać za tymi solidniejszymi. W efekcie wydasz 1/3 pieniędzy więcej, niż panując nad emocjami :) Jeśli Cię stać to ok :) Ja przeżywam szok przy każdej zamianie sezonowej garderoby (lato/zima), kiedy odkładam kolejne nie noszone już egzemplarze, mające w swoim czasie być tańszymi zamiennikami klasycznych produktów. 

MANGO to tylko brand, a buty robią w specjalistycznych zakładach. Jednak liczy się cena i muszą być one dostarczone tanio. Dostaniemy słabą skórę, słabe wykonanie. Buty z tanich sieciówek mają wyglądać dobrze w dniu zakupu, nikt się nie przejmuje, że utracą fason po kilku użyciach. 

@djmakus - zielony kolor tych wojasowych monków, to jedyny argument 'za' :) 

• Oceniam pozytywnie 2

Tak jak buty Wojas raczej się szybko nie rozpadna (firma jednak się specjalizuje w produkcji butów) tak z butami od Mango bym nie zaryzykował. Koszula, spodnie, marynarka to jednak zupełnie inny rodzaj produktu niż buty. Buty to wyrób bardziej użytkowy i narażony na niesprzyjające warunki. Ja kiedyś trafiłem w outlecie na trzewiki marki Next ale kosztowały 100 zł a nie 300. W tej cenie uznalem to za ciekawostkę i kupiłem. O dziwo zimę przetrwały bez większych ubytków.

w tamtym roku kupiłem z ciekawości trzewiki F&F (były nawet zachwalane przez secondhanddandy) i bez problemu przetrwały zimę i wiosnę a w cenie 60zł za skórzane całkiem nieźle wyglądające trzewiki nie wydawało się oszałamiającą kwotą

Chciałbym dokupić sobie buty do casualu do pracy - chinosy i koszula. Czy tego rodzaju buty - http://krolewskiherb.pl/pl/p/Oxford-Brazowe/127nie będą 'za mało casualowe' do takiego zestawu?

Szukam czegoś takiego w cenie do ok. 400-500 pln, ale chyba przegapiłem wyprzedaże - jakby ktoś z Was wiedział, gdzie można teraz kupić brązowe lub koniakowe. Niestety, Królewski nie ma mojego rozmiaru (41).