lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Kiedyś założyłem podobny temat, ale było to jakoś w XIX wieku i nie chcę odkopywać, żeby Kolega xkoziol nie potraktował mnie złotą łopatą Coraz bliżej jestem chwili, w której pozbędę się całej posiadanej garderoby z racji zużycia (oczywiście będzie pewien okres przejściowy) i zaopatrzę się w nową, bardzo okrojoną, za to jak najwyższej jakości. Moja lista to: - 2 garnitury, granatowy i szary; - brązowa marynarka tweedowa; - granatowy blezer z miękkimi ramionami; - jasna lniana marynarka; - granatowy płaszcz dyplomatka; - trench; - skórzana kurtka typu cafe racer; - jeansy raw; - chino khaki; - jasne spodnie lniane; - 2 pary szarych spodni flanelowych, cieńsze i grubsze; - 3 koszulki polo; - koszula lniana; - 5 koszul ogólnego rażenia: biała na spinki, OCBD, błękitny oxford, błękitna półformalna, gingham casual; - czarne oxfordy; - brązowe brogsy; - trzewiki; - brązowe chukka; - brązowe derby; - buty żeglarskie; - 5 krawatów: dwa jedwabie drukowane, dwie wełny drukowane i grenadyna; - dwa szaliki, dwie czapki, dwie pary rękawiczek; - dwa paski, czarny i brązowy; - nieograniczona ilość bielizny i skarpetek. (może o czymś oczywistym zapomniałem) To wszystko. Nic więcej. Każdą zużytą rzecz wymieniam na nową tego samego typu. Poza tym regularne pranie/czyszczenie/konserwacja. To oznacza, że nie dotyczą mnie promocje, zakupy impulsowe, nowości rynkowe, zmiany stylu i cieszenie się klasyczną męską elegancją/modą, jakkolwiek to nazwać. Nie mam dylematu co założyć, bo w dużym stopniu przy tak okrojonej garderobie decyduje za mnie pogoda i okoliczność. Jednocześnie mogę sobie pozwolić na rzeczy lepszej jakości, mając ich mniej. Ma to sens? Zastanawiam się socjologicznie, ilu z Was zdecydowałoby się na podobne rozwiązanie, czy Wasza lista byłaby dłuższa, zupełnie inna? Czy można aż tak zaplanować sobie życie, licząc na to, że czarnych oksfordów nie przemoczymy w przeddzień ważnego spotkania, a trzewiki nie będą u szewca kiedy nagle 10 września spadnie śnieg? Czy da się oprzeć pokusie w gruncie rzeczy zbędnych, za to bardzo ładnych i przecenionych moleskinów? Zasadność tematu pozostawiam jak zwykle decyzji Moderatora. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Jak na osobę, która - jak sam deklarowałeś - poddała się kilkunastokrotnie marketingowi Tomka Milera i posiada bogatą kolekcję paragonów z TKM, to założenie, że nie dotyczą mnie promocje, jest śmiałe . Trochę bardziej serio - brakuje choćby jednej, białej poszetki. Całkiem serio to jedna koszula stricte na upał to będzie za mało. Pozostałe zresztą też, dobrze jeśli każda ma duplikat. I przypuszczam, że raczej wcześniej niż później złamiesz się w kwestii choćby krawatów. A potem już samo poleci... Ale pogadać zawsze fajnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Brakuje camo-monków, poza tym OK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Poszetka - przyjmuję; jedna biała lniana. Koszula - w upał nie pracuję, polówki wystarczą. Oczywiście cała masa rzeczy by się przydała (teraz zauważam, że na liście nie ma ani jednego swetra), ale nie tyle chodzi o szczegóły listy, ile o ideę. Krawatów mam 20, noszę właśnie dokładnie 5, dwa z EoE, dwa z Poszetki i jeden Profuomo Sky Blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Twój zestaw to tzw. starter kit, łapcie minimalistyczną garderobę Victora: Cytuj 45 jackets 70 pairs of trousers 100 pairs of shoes 80 shirts 10 jackets (in feathers, leather, tarpaulins) 25 pairs of cufflinks 200 pairs of socks 100 Tie 50 belts 10 suspenders 20 tie-butterfly 200 pocket handkerchiefs 15 coat 15 cardigans and sweaters 25 pairs of gloves 50 headwear 40 different scarves 15 bags and briefcases and a number of shorts, T-shirts, etc. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtas Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Jakiś czas temu wyszedłem z podobnego założenia. Zbudowałem więc na nim swoją garderobę, która w skrócie to: 3 marynarki z bawełny(2 granatowe 1 beżowa) 1 wełniana granatowa; 10 par spodni (3 wełniane, 1 dżinsy, 6 chino w różnych kolorach) 15 białych koszul 1 granatowa koszula dżinsowa, 6 par butów (monki, derby, lotniki, sztyblety, driving mocs) 5 swetrów plus kilka poszetek, krawatów (same dziergane) szelki i pasek. O czapkach, bieliźnie i szalikach już nie wspominam. W zasadzie nie mam nic na oficjalne wyjścia ale smart casual w zupełności póki co wystarcza. P.S. zapomniałem o okryciach wierzchnich - 3 płaszcze, dwa cieplejsze, 1 w kratkę na jesień i wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 5 minut temu, R50 napisał: Twój zestaw to tzw. starter kit, łapcie minimalistyczną garderobę Victora: No pewnie, przy każdej liczbie Victora można dopisać jeszcze jedno zero, tylko po co? Żeby zostać megagwiazdą Styleforum? Starter kit miałem w liceum, teraz to jest rational kit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 52 minuty temu, lubo69 napisał: Ma to sens? Zastanawiam się socjologicznie, ilu z Was zdecydowałoby się na podobne rozwiązanie, czy Wasza lista byłaby dłuższa, zupełnie inna? Jest to bardzo pragmatyczne podejście. Nie dałbym rady zachować takiej wstrzemięźliwości, bo za dużo przyjemności czerpię z realizacji nowych pomysłów. Nie chodzi o zmieniającą się modę, bo nie jest mi po drodze z trendami, ale o uczucie towarzyszące projektowaniu i oczekiwaniu np. na powstanie nowych butów, czy garnituru zainspirowanego nowym materiałem, czy sytuacją. Moja lista byłaby pewnie podobnym zbiorem, ale o sporej rotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Bardzo inspirujące. Sam muszę wcielić w życie podobny program. Wszystko jestem sobie w stanie wyobrazić, poza jednym - 5 krawatami. Mam przynajmniej 40 krawatów - to za dużo, ale dwa miesiące temu miałem przynajmniej o 20 więcej, i nie ustaję w zakupach. Gdybym miał ograniczyć do 10, nie potrafiłbym. Na trzydniowy wyjazd zabieram 5 krawatów... Pofolguj sobie chociaż tutaj, krawaty nie zajmują dużo miejsca w szafie. Zastanów się też nad kurtką bardziej formalną od skórzanej, np. typu husky albo harrington. Kluczem do okrojenia garderoby jest moim zdaniem umiejętność bardzo krytycznego na nią spojrzenia. Mam sporo rzeczy, w których nie chodzę, a których nie wyrzucę, bo są obiektywnie zbyt ładne, a może kiedyś przytyję/schudnę (i faktycznie chudnę i tyję - roczną amplitudę wagi miewam w granicach 10 kg; jeśli nie masz tego problemu, będzie Ci łatwiej). I jeszcze - myślę o okrojeniu garderoby głównie dlatego, że zmuszają mnie do tego warunki mieszkaniowe. Gdybym miał na ubrania np. osobne dwudziestometrowe pomieszczenie (a u mnie 20 m2 ma niestety cenę willi w Wilanowie), nie zastanawiałbym się, dopóki bym go nie zapełnił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Ten Pan też z pewnością myślał, że dwa blezerki uszyte na Savile Row załatwią mu sprawę, ale jakoś nie wyszło: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 @lubo69 z okryć wierzchnich wystarczą Ci dyplomatka, trench i skórzana kurtka? Żadnej budrysówki, bosmanki czy parki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 No właśnie w ten sposób chcę sprowokować dyskusję. Powyżej przedstawiłem zestaw, w którym nie zmarznę i nie wyrzucą mnie za obrazę moralności. Pewnie że ciężko dać radę w trzech kurtkach. Doceniam dowcip @R50, ale epatowanie kilometrowymi rzędami wieszaków na mnie nie działa, bo zawsze można more, more, more, a mnie chodzi o less; nie o dodawanie jedynki do każdej liczby naturalnej zmierzając do nieskończoności, ale zmierzanie do zera tak aby przetrwać - fizjologicznie i społecznie. Tweedowa i lniana marynarka też mogą być okryciami wierzchnimi sui generis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Próbuję tylko zasugerować, że może być ciężko. Jak masz coś fajnego, to chcesz mieć więcej fajnych rzeczy. Przykład: parasole, może trochę przejaskrawiony, ale co tam: Na samym szczycie parasolowej piramidy jest brytyjski Brigg - wiecie, since 1836, handmade in London, royal warrant i takie tam. Parasol, oczywiście bespoke, z inicjałami i jedynym słusznym pokryciem z jedwabiu kosztuje 4.000 złotych. Ktoś by sobie pomyślał, że nabywca takiego luksusu kupuje jedną sztukę, by mieć ją na całe swoje życie, dla dzieci, wnuków i prawnuków. Ależ skąd! Kiedyś na SF Will Boehlke (asuitablewardrobe) zachwalał te parasole. Ktoś go zapytał, ile ich ma, że taki obeznany. Wiecie, co odpowiedział? "Po jednym do każdego samochodu" 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 @lubo69 Zestaw całkiem OK, ja bym jednak sugerował ze 3 razy więcej koszul i krawatów i może jeszcze kurtkę pikowaną i loafersy. I spokojnie wystarczy na (prawie) wszystkie okazje. Tylko tak jak Ty się pytasz "po co mi więcej" tak samo można się zapytać "po co mieć mniej" Oczywiście, jeżeli nie czujesz potrzeby posiadania większej ilości ubrań, to nie ma co kupować tylko dlatego, że inni mają więcej Sam Cię trochę rozumiem, mam tylko dwa porządne garnitury (porządne jak na moje standardy, żadne bespoke), rzadko w nich chadzam i mi w zupełności wystarczają. I mimo że od czasu do czasu jak oglądam na forum przepiękne garnitury kolegów to czasem łapię się na tym, że chciałbym kupić kolejny / zamówić bespoke to jednak nie robię tego - i tak by wisiał w szafie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Czy można aż tak zaplanować sobie życie, licząc na to, że czarnych oksfordów nie przemoczymy w przeddzień ważnego spotkania, a trzewiki nie będą u szewca kiedy nagle 10 września spadnie śnieg? Pewnie można, ale w jakim celu? Dla jakiejś idei? Żeby "zmusić" siebie do poświęcania temu zagadnieniu większej uwagi, chociażby podczas planowania i przewidywania? 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Czy da się oprzeć pokusie w gruncie rzeczy zbędnych, za to bardzo ładnych i przecenionych moleskinów? Da się. Nigdy nie kupuję niczego, zanim nie przeanalizuję, do czego będzie mi dana rzecz pasować i jak często będę jej używał. Kolejny warunek jest taki, że musi ona spełniać wszystkie moje wymagania, jeśli w jakimś aspekcie muszę iść na ustępstwo - nie kupuję. PS. Zawsze myślałem, że "waga ciężka" w tematyce klasycznej elegancji, tj. taka, która posiada wiedzę i możliwości, żeby kupować dobrze, zgłębiła już tajniki minimalistycznej garderoby. To znaczy - kiedyś tam osiągnęli ten poziom minimum, cała reszta to po prostu nadbudowa, wynikająca z doświadczenia i ewolucji gustu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Paski, tak jak spodnie, też by wypadało mieć inne na zimę i inne na lato. Na lato może być jeden, np. granatowy zamszowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 loafersy No tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 U mnie byłyby takie zmiany/nowe pozycje: garnitury - 3: granatowy, ciemnoszary i jasnoszary bez podszewki 5 identycznych białych koszul, z mankietami na guziki 5 identycznych niebieskich OCBD krótki płaszcz jednorzędowy (covert coat albo szara dyplomatka) długi cieplejszy płaszcz dwurzędowy 3 wełniane swetry sztruksy 2 pary 5 koszulek polo cienka kurtka wiatrówka kurtka husky cięższa wełniana kurtka (budrysówka albo bosmanka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Za to skreśliłbym boat shoes, chyba że żeglujesz. Nie rozumiem fenomenu noszenia boat shoes w mieście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Sam od kilku miesięcy staram się wdrożyć takie rozwiązanie. Moje lista jest trochę bardziej rozbudowana min. o mój ulubiony, granatowy pea coat, sneakersy oraz dodatkowo kilka koszul. Największy problem to ten okres przejściowy, o którym wspomniałeś. Zastanawiam się ile on w moim przypadku potrwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Chodziło mi o krótki okres przejściowy, żeby nie musieć iść na zakupy w piżamie:-) A zresztą i tak wszystko kupuję w sieci lub TK, a TK do tego modelu nie pasuje. Od kilku miesięcy nie kupiłem żadnej koszuli i połowa z posiadanych 20 woła o natychmiastową wymianę. Płaszcza ani kurtki zimowej nie kupiłem od bodaj 3 sezonów. Jestem na dobrej drodze:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 A Łukasz Kielban w najnowszej książce inaczej definiuje zestaw minimum p.s. - ja bym do listy dorzucił kilka różnych portfeli i do każdego posiadanego zegarka ze 2 paski na wymianę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 1 minutę temu, damiance napisał: A Łukasz Kielban w najnowszej książce inaczej definiuje zestaw minimum p.s. - ja bym do listy dorzucił kilka różnych portfeli i do każdego posiadanego zegarka ze 2 paski na wymianę No i pomału tworzymy tą listę idealną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Bardzo ciekawa lista! Sporo pozycji pokrywa się z moją garderobą, a tę od jakiegoś czasu buduję w podobny sposób. Nie ma też zbyt wielu rzeczy, które są u mnie w szafie, a nie ma ich na Twojej liście. Jest kilka na Twojej liście, a nie ma ich jeszcze w mojej szafie (np. porządne chukka czy granatowy blazer). Dorzuciłbym do listy kurtkę jeansową, dwa swetry wełniany / bawełniany i dwa swetry typu v-neck, jakieś skórzane buty wsuwane (monki, loafersy), może podwoiłbym / potroiłbym niektóre koszule (biała, OCBD). Garnitur w kratę do zdekompletowania? A, no i czarny / ew. ciemnogranatowy krawat na pogrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Na moje brakuje kapeluszy i jest o jedną-dwie czapki za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi