Zajac Poziomka Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 https://www.fransboonestore.com/collections/alden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 28 minut temu, Czarek napisał: No dobrze, powiedzcie jeszcze proszę czy ktoś z Was zna zaufany sklep internetowy gdzie można kupić Aldeny lub AE ? Jakbyś rozważał AE, to może najlepiej skontaktuj się ze sklepem w Krakowie. Właściciel, Pan Dan, na pewno Ci doradzi i pomoże w ewentualnym sprowadzeniu butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 20 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 Ok… czyli da się kupić Aldeny także w Europie… nadal jednak skłaniam się ku Carminie… kopyte znacznie ładniejsze. But znacznie bardziej elegancki no i na dodatek podeszwa gumowa. Aldenów jakoś nie mogę sobie wyobrazić w połączeniu z garniturem a Carminy założyłbym i do garnituru i do jeansów. Co myślicie…. już tak czysto subiektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 20 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2016 do garnituru, takiego "klasycznego", czyli formalnego, raczej nie. Dla mnie cordovan to buty do jeansów, chociaż opieram się na zdjęciach i relacjach, bo zamówienia swoich jeszcze nie dopiąłem. Ale z myślą o jeansach, co najwyżej spodniach flanelowych, je zamawiam. I owszem, Carmina najładniejsza, jak już pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Nie polecam butów AE z cordovanu. Mimo ze Horween to kopyta są bardzo nieciekawe w porównaniu z wyżej wymienionymi modelami innych firm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 13 godzin temu, R50 napisał: Pewny na 100% nie jestem, ale czytałem kiedyś jakieś przedwojenne opowiadanie, w którym był pan "w butach z kurdybanu". Słowo to występuje również w polskim przekładzie książki Ellisa "American Psycho": https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurdybanhttps://en.wikipedia.org/wiki/Cuir_de_Cordoue Tyle, że kurdyban kurdybanowi nie równy - niby mają to samo pochodzenie, ale 2 różne znaczenia - pytanie czy akceptować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 14 godzin temu, swordfishtrombone napisał: Znałem nazwę "kurdyban" i zawsze uważałem ją za żart. Całkiem udany, jak mi się wydawało Kiedyś starałem się dotrzeć do tego co było pierwsze; cordovan, czy cordwainer dlatego prześledziłem też historię kurdybanów. Użycie słowa kurdyban jako odpowiednika kordowanu jest dzisiaj raczej żartem. Kurdyban to nazwa bogato zdobionych skór, które w Europie były popularne w renesansie. To raczej skóry cielęce. Problem polega na tym, że nazwa pochodzi od hiszpańskiego miasta Kordoba, a starofrancuskie cordewan ( z Kordoby) dało też początek słowu cordwainer, czyli wytwórcy butów. Więc geneza podobna, ale znaczenie kompletnie różne. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 8 godzin temu, JD! napisał: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurdybanhttps://en.wikipedia.org/wiki/Cuir_de_Cordoue Tyle, że kurdyban kurdybanowi nie równy - niby mają to samo pochodzenie, ale 2 różne znaczenia - pytanie czy akceptować? @JD! wikipedia nie można brać do końca jako rzetelne źródło. Artykuły zawierają czasami, choć rzadko ewidentnie błędne informacje, a porównując wpisy na dany temat w różnych językach można odkryć sprzeczności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 https://www.meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=547&utm_source=Meermin+Customers&utm_campaign=0a47383841-EMAIL_CAMPAIGN_2016_11_22&utm_medium=email&utm_term=0_2d6376ec9a-0a47383841-205322341 Meermim wysłał w newsletterze, może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Ojj, bardzo dobra oferta. Chyba się zdecyduję. Jesteście w stanie powiedzieć coś o tym kopycie i pomóc w doborze rozmiaru: wymiary mojej stopy: prawa: 290mm x 250mm (długość szerokość) lewa:: 293 mm x 250mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 50 minut temu, Czarek napisał: Ojj, bardzo dobra oferta. Chyba się zdecyduję. Jesteście w stanie powiedzieć coś o tym kopycie i pomóc w doborze rozmiaru: wymiary mojej stopy: prawa: 290mm x 250mm (długość szerokość) lewa:: 293 mm x 250mm Rozmiar: prawa stopa 10UK, lewa 10.5 UK. Decyzja należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 O kurcze…duży rozmiar. W yanko na kopycie 960 mam 10 UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Teraz, Czarek napisał: O kurcze…duży rozmiar. W yanko na kopycie 960 mam 10 UK. Poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Ok. Zamówiłem rozm. 10 UK. Jakbyście mieli jakieś rady co do rozmiaru to piszcie bo przez jakiś czas mogę jeszcze zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Gratulacje, zamówiłeś niepewnego Meermina z włoskiego kurdybanu, mając pod ręką buty w tej samej cenie u sprawdzonego polskiego dystrybutora Patine.pl, ze skórą z garbarni Horween, ze znacznymi możliwościami modyfikacji, pełną obsługą posprzedażową itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Nie nie… w yanko obecnie używają też włoskiego cordovanu. Na yanko trzeba czekać 12-16 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 1 minutę temu, R50 napisał: Gratulacje, zamówiłeś niepewnego Meermina z włoskiego kurdybanu, mając pod ręką buty w tej samej cenie u sprawdzonego polskiego dystrybutora Patine.pl, ze skórą z garbarni Horween, ze znacznymi możliwościami modyfikacji, pełną obsługą posprzedażową itp. Cordovan od Meermina kilka osób na forum ma i chwali (co prawda chyba argentyński, włoskiego używają od niedawna). Nie przypominam sobie natomiast żadnych narzekań na cordowanowe Meerminy. Cordovan z Horween od sprawdzonego polskiego dystrybutora też kilka osób ma i część z nich nie jest w pełni usatysfakcjonowana. Szczególnie jeden kolega, który ma cordovanowe chukka, które (sądząc po zdjęciach oraz po tym co na ich temat słyszałem, nie widziałem "na żywo") są zrobione ze skóry drugiego gatunku. Nie jest to zresztą tylko problem polskiego dystrybutora. Tricker's nie robi butów z cordovanu z Horween, bo część z dostarczanych przez nich skór nie nadawała się do zrobienia butów pierwszej jakości (polecam link @swordfishtrombone z pierwszej strony tego tematu). Podejrzewam, że niestety hiszpanie z Y mieli trochę mniejsze standardy dotyczące kontroli jakości surowca... W tym kontekście niepewność co do Meermina wydaje mi się mniejsza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Mimo wszystko jednak mając do wyboru Yanko z włoskiego kurdybanu i Meermina z włoskiego kurdybanu, wybrałbym Yanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Faktycznie, informacja o tym że już nie używają skór z Horween trochę zmienia postać rzeczy. Dla mnie trzewiki Meermina w niczym nie ustępują trzewikom Yanko, przeważającym argumentem dla mnie mogłaby być lepsza obsługa i MTO w polskim sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Kluczowy dla mnie jest czas oczekiwania. Yanko w najlepszym przypadku przyjechałyby pod koniec lutego a Meerminy w najgorszym przypadku przyjadą pod koniec stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 @Czarek, Meermin wielokrotnie udowodniał, że dość 'nieortodoksyjnie' podchodzi do własnych deklaracji, więc do tego: 6 minut temu, Czarek napisał: 'w najgorszym przypadku przyjadą pod koniec stycznia' tak doktrynalnie to bym się nie nastawiał... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 42 minuty temu, R50 napisał: Mimo wszystko jednak mając do wyboru Yanko z włoskiego kurdybanu i Meermina z włoskiego kurdybanu, wybrałbym Yanko Nie lubię kordowanu, ale najlepszej jakości mam właśnie z Meermina. Można brodzić w kałużach bez żadnych konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 1 godzinę temu, Whitesnake napisał: Nie lubię kordowanu, ale najlepszej jakości mam właśnie z Meermina. Można brodzić w kałużach bez żadnych konsekwencji. @Czarek całkiem ładne buty na zdjęciu. Jak je dostaniesz, to zrób taki test kałużowy, Dowiemy się, czy się u Meermina coś zmieniło. @Whitesnake czy mógłbyś tak w skrócie napisać, co najbardziej wpływa na Twoją niechęć do cordovanu? Optyka? Komfort? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Ja mam dalej kłopot z rozmiarem…. Meermin przesłało mi takie rozmiarówki: RUIL 314 mm shoe outsole 9.5UKW 110 mm shoe outsole 9.5UKL 296 mm last insole 9.5UKW 105 mm last insole 9.5UKFoot 27.4 cm 9.5UKL 318 mm shoe outsole 10UKW 111 mm shoe outsole 10UKL 296 mm last insole 10UKW 106 mm last insole 10UKFoot 27.8 cm 10UK L 326mm shoe outsole 11UKW 113 mm shoe outsole 11UKL 304mm last insole 11UKW 108 mm last insole 11UKFoot 28.6 cm 11UKL 330mm shoe outsole 11.5UKW 114mm shoe outsole 11.5UKL 308mm last insole 11.5UKW 109mm last insole 11.5UKFoot 30 cm 11.5UK Nie trzyma się to dla mnie kupy… dla przykładu: RUI L 314 mm shoe outsole 9.5UK L 296 mm last insole 9.5UK L 318 mm shoe outsole 10UK L 296 mm last insole 10UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 42 minuty temu, Midlife-Crisis napisał: @Whitesnake czy mógłbyś tak w skrócie napisać, co najbardziej wpływa na Twoją niechęć do cordovanu? Optyka? Komfort? ? Daje się pięknie wybłyszczyć, ale też bardzo łatwo matowieje pod wpływem wilgoci. Wyjściu w butach z kordowanu zawsze towarzyszy dreszczyk emocji, czy uda się dojść na miejsce w czystych butach? W warunkach polowych, nie daje się szybko doprowadzić do dobrego stanu bo musi wyschnąć. Piszę o kordowanie wysokiej jakości, bo marny po zmoczeniu potrafi wyglądać bardzo brzydko i to zmiany w dużej mierze nieodwracalne. Najładniej wygląda latem kiedy nie ma zagrożenia, ale niestety jest gruby i ciężki więc nie daje się wtedy nosić. Ma z pewnością wiele zalet, więc rozumiem kult kordowanu. Jest mocny, niezniszczalny, nieprzemakalny, ale... to zalety dla zarządcy majątku w 20-eciu międzywojennym. We współczesnym mieście nie ma szans się popisać, a wady pozostają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi