Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, eye_lip napisał:

Fotka z tel. więc jakość słaba, ale to horween TJ kilkuletnie, nigdy nie widziały prawideł, używane mocno roboczo - śnieg, sól, woda.

20170128_165112~2.jpg

Świetne! Właśnie do użytku "mocno roboczego" poszukuję cordovanu. Ktoś z Forumowiczów napisał, że ten rodzaj skóry nadaje się dla "zarządcy majątku z okresu dwudziestolecia międzywojennego" i chociaż miało to mieć wydźwięk negatywny, to jeśli chodzi o mnie, ciężko o lepszą reklamę :)

Ideałem dla mnie byłyby prezentowane w temacie Yanko trzewiki 525 na podeszwie commando. Mam nadzieję, że patine uda się przepchnąć ten pomysł.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, swordfishtrombone napisał:

@Wuju, piękne buty. Czy wszystkie Twoje cordovany mają skórę z Horween?

Pojęcia nie mam:)

yanko chyba są z włoskiego (poproszę o doprecyzowanie), Meerminy z japońskiego. Może tylko te c&j są z horween. 

Opublikowano
2 godziny temu, lubo69 napisał:

Jest JBMDNS na Whitesnake'a i na Beny'ego, niech będzie i efektywność czyszczenia na Wuja.

Chabeta trzyletnia, prawy 90 sek. ze szczotką bez pasty.

705bc90bc813bb36dc0570f549a22f8e.jpg

e1245a844d2df28fb39f0d152038a5f3.jpg

Piękny kolor lubo, gratuluję. Moje chyba trochę ciemniejsze są.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
35 minut temu, Pepo napisał:

Jest jakiś powód nie wkładania prawideł w buty z cordovanu? :P

Do butów które traktuję mocno użytkowo, wykonanych z dobrych skór nie używam prawideł - czyste lenistwo, a nic im to nie ujmie. Poza TJ są to C&J Tetbury, Alfred Sargent Hannover.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
28 minut temu, eye_lip napisał:

Do butów które traktuję mocno użytkowo, wykonanych z dobrych skór nie używam prawideł - czyste lenistwo, a nic im to nie ujmie. Poza TJ są to C&J Tetbury, Alfred Sargent Hannover.

Co za sprezatura:)))

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Połysk taki, że chyba bym Cię (albo robiącego zdjęcia) na ulicy rozpoznał na podstawie tego odbicia w butach :D.

Z ciekawostek - ten cordovan, z którego teraz robi Yanko, jest z włoskiej firmy Comipel i on tak naprawdę nie jest włoski, tylko japoński, tj. jest z japońskiej garbarni, a Comipel go tylko barwi (na szeroką paletę kolorów). Ale to nie jest 100% pewne i oficjalne info, wyczytałem po prostu gdzieś na SF, może się mylę.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam ponownie Panowie, moje zamówienie (Meermin) zostało zrealizowane :) 

Muszę przyznać, że jestem zaskoczony… zamówienie zrealizowane w wyznaczonym przez producenta czasie… inna sprawa, że tak czy siak od zapłacenia do odbioru minęło 2 miesiące. 

Jakość… oceńcie sami… jak na moje oko jest przyzwoicie. Nie miałem jeszcze wiele do czynienia z cordovanem… ten jest tłusty, twardawy… hmm kropki po sierści mniej widoczne niż na shoepassion.

IMG_0066.JPG

IMG_0067.JPG

IMG_0068.JPG

IMG_0069.JPG

IMG_0070.JPG

IMG_0071.JPG

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Miejsca, w których osadzone były końskie włosy…? Tak mi to zostało wytłumaczone. Trzeba się dobrze przyjrzeć w miejscach gdzie skóra nie była specjalnie naciągana a dostrzeżesz takie drobne kropki.

Opublikowano

Postaram się zrobić, ale biorą pod uwagę, że w pracy do minimum 17 a dzień krótki… nie wiem kiedy.

Na podbiciu jeden but-lewy jest mocno tłusty (robi się lekko widoczny biały film po szczotkowaniu) natomiast prawy jest trochę nierówno zafarbowany.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wspominałem w tym wątku o derbach Meermina w cordovanie (ten sam model użytkuje również Whitesnake o ile się nie mylę i jest bardzo zadowolony z cordovanu).

Poniżej krótka walka, którą podjąłem wczoraj wieczorem. Zasady były podobne, co przy Yanko i C&J - szczotka, woda, silny ruch posuwisty.

Tak wyglądały po wytarciu z kurzu itp. Widać różnicę przy skórze Yanko - meerminowa jest bardziej "satynowa", co nie jest komplementem - nie świeci się tak, jak Yanko.

merinn4.thumb.jpg.fd9658b6323dccbed468720382ce8e96.jpg

Czas na mój sposób na cordovan - aerozol i moczymy na maxa:

mermin2.thumb.jpg.2f8dc71192c5090f96b1abcf325fbc69.jpg

mermin3.thumb.jpg.57ae7d72abd2eb1f1a8ec694830388d9.jpg

Jak widać, cordovan szybko złapał wodę - mam podejrzenia, że skóra języka nie była tej samej jakości, co wingtip. Nie ma purchli, tylko plamy.

15 minut szczotkowania, bez żadnej pasty.

mermin5.thumb.jpg.472e306508ee68fb8fe88f16d0fa6d79.jpg

Pozostał biały nalot, zostało kilka ciemniejszych plamek od wody. Dziś rano zniknęły.

Dlatego oceniam wyżej cordovan, który mam w Yanko, od merminowego. Zaczynam podejrzewać, że bardzo dużo zależy od etapu "woskowania i olejowania" w zakładzie. Może w yanko trafiłem na bardzo dobry kawałek skóry, a w Meerminie na gorszy. Stąd ta różnica przy modelu Whitesnake'a.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Wuj napisał:

Może w yanko trafiłem na bardzo dobry kawałek skóry, a w Meerminie na gorszy. Stąd ta różnica przy modelu Whitesnake'a.

Trafiłem dokładnie odwrotnie. Najlepszy kordowan mam na Meerminach, a kawałek od Yanko był smagany batem, żądlony i garbowany chyba przez praktykanta. Nie narzekam bo to mają być buty do dżinsów. Pokazuje to jednak wyraźnie jak bardzo producenci butów są uzależnieni od dostawcy surowca. W przypadku kordowanu, na niskiej półce cenowej, marka nie wykazuje żadnego związku z jakością.

• Oceniam pozytywnie 1