Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Panek Napisano 5 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Czołem Waszmościom! Mój pierwszy post, również chciałbym się pochwalić co dziś założyłem na stopy:) (Loake Lifestyle) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Brąz do tego zawołania pasowałby lepiej , ale przede wszystkim zmieniłbym sznurowanie, na takie jak ma kolega waski. Wiem. Ale wciąż mam tylko brąz i brąz. Zapragnąłem odmiany Jeśli zaś chodzi o sznurowanie to każdy ma swoje dziwactwa, a to jest moje. Mimo, że wiem iż lepiej byłoby inaczej, ja takie lubię najbardziej To kwestia sznurówek prowadzonych od samego początku w tej sam sposób Już się kiedyś z tego tłumaczyłem i ostatecznie najczęściej noszę monki i loafersy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Napisano 5 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Nikt nic nie postuje to przyspamuję Sezon rozpoczęty, wieczorna przebieżka, ciężko zrobić fotę w ruchu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Trzeba odnaleźć w sobie motywację i wrócić do biegania maratonów i wagi -20kg, ale to jutro... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 5 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Lustereczko powiedz przecie... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Beny, czy przy Twoim wzroście lustereczko "wyświetla" dostatecznie ostry obraz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Lato! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Beny, czy przy Twoim wzroście lustereczko "wyświetla" dostatecznie ostry obraz? Musiałem się nisko pochylić żeby uwiecznić ten połysk. Niedługo garba dostanę od robienia zdjeć butów dla BwB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 5 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2016 @Beny23, to lustro to dzieło pucybuta? Zawsze ciekawiły mnie usługi pucybutów: 1) ile czasu zajmuje im taka polerka? 2) jakie koszty takiej usługi? 3) czy w NY jest to popularne tak jak widać to na filmach o Wall Street, a jak to wygląda w innych miastach w USA? 4) no i ostatnie pytanie, najtrudniejsze, rzekłbym, że filozoficzne - czemu w Polsce ten zawód nie funkcjonuje? O jakość usługi nie pytam - widzę ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 6 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 @pawel_bodnar 1) Polerka zajmuje od 5 do 20 minut w zależności do którego pucybuta się pójdzie. Jakość usługi też jest bardzo zróżnicowana. W NYC wypróbowałem już ponad 25 różnych pucybutów i ich punkty usługowe są bardzo zróżnicowane. 2) Usługi pucybuta kosztują od $2.5 do $30. Buty przeważnie $3-$5, a trzewiki $4.5-$7 plus napiwek. Podzieliłbym pucybutów na: a) Korporacyjnych - w budynkach korporacji na parterze jest najczęściej miejsce dla pucybuta który w trakcie dnia także chodzi po piętrach i pucuje buty głównie partnerom w firmach prawniczych i na Wall Street. U mnie w firmie jest niepisana zasada że pucybut poleruje buty tylko partnerów w funduszu a wszyscy na niższych szczeblach nie powinni używać jego usług w biurze tylko na parterze. To jest typowe dla Wall Street. Takich niepisanych zasad jest bardzo wiele. b ) Shoe repair shops - różnej maści szewcy naprawiający buty zazwyczaj mają 1-3 stanowisk do pucowania butów przy których często zatrudniają immigrantów którzy słabo albo wcale nie mówią po angielsku. Jest to dla nich okazja na dobre napiwki bo zasadą jest tipping. Takich miejsc jest najwięcej i na Manhattanie na którym mieszkam są takie przybytki co 2-3 ulice. c) Uliczni pucybuci - w strategicznych miejscach jak przy Grand Central czy przed NYPL. Głównie liczą na ładną pogodę i turystów bo najczęściej odwalaj fuszerkę i tych unikam jak ognia. d) Pucybuci lotniskowi - praktycznie każdy terminal na JFK i LaGuardii ma swojego pucybuta. Obsługują podróżnych, szczególnie konsultantów i sales men którzy latają dużo i muszą wyglądać reprezentatywnie. e) Sklepy z obuwiem premium często zatrudniają pucybutów f) Pucybuci dla VIPow którzy kasują dużo więcej za usługi ale używają tylko kosmetyków SAPHIRa i obsługują eventy korporacyjne i prywatne 3) Pucowanie butów u profesjonalistów jest bardzo popularne i w godzinach lunchowych często muszę stać w kolejce. Jest pucybut pod Rockefeller Center Eddie’s Shoe Repair u którego cały dzień jest kolejka po kilka/kilkanaście osób. Jest to moim zdaniem najlepszy pucybut w NYC w bardzo przystępnej cenie $3. 4) W Polsce wydaje mi się nie ma ludzi zainteresowanych pucowaniem butów. Ludziom wydaje się że to ujmuje godności i dlatego nie jest to poszukiwana usługa. Kto w Polsce pracowałby za powiedzmy 3 złote od pucowania licząc na napiwek? Ja zawsze zostawiam 100% napiwku dla pucującego bo najczęściej właściciel zgarnia całość, a dla pucujących zostają tylko napiwki i źle bym się czuł że ktoś ciężko pracujący na swój chleb jest wykorzystywany przez właściciela sklepu. Mam nadzieję że to się zmieni. Jak byłem w Meksyku w zeszłym miesiącu to w Mexico City widziałem setki pucybutów na ulicy. Nigdzie na świecie nie widziałem tylu w samym centum. Tam dla nikogo to nie jest ujmą na honorze i ludzie dbają o buty nawet bardziej niż nowojorczycy. 20 pesos za pucowanie czyli wtedy jeszcze $1. Jak dałem pucybutowi 120 pesos to nie chciał wierzyć że nie chcę reszty Jakość bardzo się różni w różnych punktach usługowych. Trzeba uważać na słabe kosmetyki bo nieumiejętni pucybuci mogą zniszczyć buty dość szybko. Mam 5 swoich ulubionych i sprawdzonych pucybutów do których chodzę kilka razy w tygodniu. Niestety chodniki nowojorskie szybko buty brudzą więc trzeba je odświeżać często. 1 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Dzięki Beny wielkie. Zawsze mnie to interesowało, ale nigdzie nie natknąłem się nawet na śladowe informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zawaro Napisano 6 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Butki na dziś. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Napisano 6 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Yanko z Abraham'em 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ataman Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Po roku noszenia razem pewnie dzieścia razy. Brett&Sons 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. waski Napisano 6 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roj Napisano 6 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 @Beny23 Świetny post, wart może nawet wydzielenia i uzupełniania o doświadczenia z różnych krajów i kultur. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 6 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2016 Dzisiaj penny loafers w pełnym słońcu 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 Beny23 co to za model? Nie myślałem o czarnych butach tego typu, ale tym zdjęciem mnie trochę przekonałeś, może nawet więcej niż trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 7 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 @ Zając - u mnie podobnie dziś 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ataman Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 Carlos Santos Coimbra 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 @Ataman jak się sprawują? Przymierzałem je ostatnio w Gdańsku i przy rozmiarze 10,5 wydawały mi sie długie - ostatecznie nie kupiłem ale zrobie jeszcze jedno podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loge Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 To jest typowe dla Wall Street. Takich niepisanych zasad jest bardzo wiele. to byłaby świetna lektura, gdybyś napisał o jeszcze kilku takich zasadach związanych z męską modą/elegancją jak będziesz miał czas to pls napisz coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kadam Napisano 7 Kwiecień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 Moje ulubione i chyba najładniejsze z mojej małej (aczkolwiek stale powiększającej się) kolekcji. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi