Skocz do zawartości

Jakie buty mam dziś na sobie

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Wow, ależ zielenina elegancka. To Kielmany? Pokusiłbyś się o zdjęcia z boku i spodów? Będę wdzięczny.

Dziękuję. Tak, to Kielman. Na razie mogę Cię zaprosić do sąsiedniego wątku, w którym zamieściłem kiedyś kilka zdjęć ;): https://forum.butwbutonierce.pl/topic/382-warszawa-pracownia-obuwia-jan-kielman-i-syn/?p=156026

• Odpowiedzi 16,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo fajne !!!! Osobiście uważam, że Bourton to rewelacyjny model !! W chwili obecnej mam 2 pary i wiem, że nie sa to ostatnie.

Jak oceniasz koninę stosowaną przez Trickersa?

Faktycznie, Bourton to bardzo udany model. Szerokie i komfortowe kopyto, choć przyzwyczajenia wymaga "płytka" pięta. Co do jakości cordovanu stosowanego przez Trickersa to mam mieszane uczucia. Podobno ten gatunek skóry dostarcza im włoska garbarnia (COMIPEL), czyli nie Horween  :rolleyes:. To oczywiście nic złego, ale różnice moim zdaniem są zauważalne. W trickersach skóra jest bardziej matowa i nie ma takiej głębi jak w Aldenach (szczególnie dotyczy to no 8). W przypadku takich "robustnych" butów jak posiadane przeze mnie Trickers Stow, czy właśnie Bourton jest O.K., ale postawić je koło łóżka i napawać się widokiem (z Aldenami tak miałem, serio :-D )... co to to nie. I jeszcze drobiazg, ale dla mnie istotny: zapach. Aldeny (zarówno czarne jak i w wersji oxblood) pachną zniewalająco. W trickersach tego niestety nie doświadczam. To takie powierzchowne obserwacje. Inną sprawą jest kwestia pielęgnacji i użytkowania, do której odniosę się po dłuższym czasie obserwacji moich nabytków. Kiedyś spotkałem się z opinią, że jeżeli cordovan to tylko w Aldenach (szczególnie dotyczy to sztandarowego no 8). Moje dotychczasowe obserwacje raczej potwierdzają tę opinię. Aby wyrobić sobie zdanie o różnych gatunkach cordovanu, zamówiłem jeszcze w ramach mto meerminy w wiśniowym cordovanie z japońskiej garbarni (ponoć w lutym mają być gotowe). Jestem ciekaw, czym mnie on (oby pozytywnie :) ) zaskoczy.  Do kompletu brakowałoby mi jeszcze jakiegoś modelu od carminy no i oczywście c & j (tu będize trudniej). W wyższą półkę jak na razie nie celuję, kot zabronił :-D . Reasumując: kto nie kupił Aldenów w kolorze 8, ten... nie wie co to cordovan :twisted:

Nie przesadzajmy, mam trzy pary butów z cordovanu horweena i żadne to nie są aldeny ;)

Co do skóry to racja, oglądałem na targach ten włoski cordovan jak i argentyński. Sam do pracowni zamawiam z claytona z Anglii i moim zdaniem jest najlepszej jakości poza horweenem. Japoński jest słaby. A horween rzeczywiście najlepiej pachnie.

Ponieważ pracuję ze skórami patrzę na wiele czynników. Nie podobami się wykończenie od spodu, oraz struktura skóry co wpływa m.in. na pracę z tym materiałem. Trochę uogólniłem skrótem myślowym, bo w kontekście użytkowania butów to nie ma pewnie takiego znaczenia, także poprawiam - jest słaby z mojego punktu widzenia pracy z tym materiałem. Obiektywnie wydaje mi się bardziej plastikowy niż horween. Sam butów z japońskiego nie posiadam.

Wuju, czy zechciałbyś pokazać więcej? Zadbane kilkunastoletnie buty to radość dla oka, a na zdjęciu widać głównie kamelową budrysówkę/dyplomatkę.

Właśnie chciałem otworzyć temat - "Twoje NAJSTARSZE buty", żeby pokazać, dlaczego opłaca się wydać więcej na dobre buty i potem o nie dbać. Postaram się zrobić jakiś fotoreportaż z dobrze oświetlonymi zdjęciami.

• Oceniam pozytywnie 5