Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Machiavelli Napisano 10 Luty 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 O wejściu na rynek Tallinder, najnowszej marki spółki LPP, już na forum wspomniano. Jako pierwszy otwarto dzisiaj sklep w Gdańsku (Galeria Bałtycka), w najbliższych dniach/tygodniach będą otwierane kolejne punkty w wielu miastach. Ponieważ asortyment sklepu w znakomitej większości celuje w "elegancję", pozwoliłem sobie odwiedzić gdański salon, przyjrzeć się asortymentowi i podzielić się wrażeniami. Pozwolę sobie nie rozwodzić się nad aspektami takimi jak obsługa i wystrój. Wspomnę jedynie, że załoga była miła, nienachalna i dość dobrze zorientowana. Wystrój i prezentacja produktów nie wprowadza nic nadzwyczajnego. Produktom, bo chyba to wszystkich najbardziej interesuje, poświęciłem wyłączną uwagę. Postarałem się dokładnie obejrzeć poszczególne elementy garderoby, a niektórym zrobiłem też zdjęcia. Na pierwszy ogień akcesoria. Oferta krawatów nie wprowadza nic przełomowego - dużo błyszczącego jedwabiu w stonowanej kolorystyce + kilka knitów. Jakościowo i cenowo bardzo podobnie jak MD. Poszetki jedwabne, ręcznie obszywane, ale ktoś chyba niepoprawnie się z nimi obchodził, ponieważ rulonik został zaprasowany całkowicie na płasko - w rezultacie cały urok ręcznie obszywanego rulonika pryska. Jedną ciekawostką okazała się dziergana poszetka z jedwabiu. Wyroby kaletnicze w jakości, do jakiej przyzwyczajono nas w popularnych sieciach - kiepskiej jakości skóra i nieciekawy design. Wszystkie muchy zawiązane fabrycznie. Można również zaopatrzyć się w designerskie fiszbiny - nie wiem tylko jak z ich praktycznością, bo wydawały się dość grube. Przy butach zatrzymałem się nieco dłużej. Wszystkie nawiązują do klasycznej stylistyki. Niektóre mają fatalny kształt kopyt, inne całkiem przyzwoity. Większość jest szyta Blake'iem we Włoszech i Portugalii. Najlepsze wrażenie zrobiły na mnie podwójne monki. Ładne kopyto miały brązowe szkoty, ale wszystko popsuło fatalne ażurowanie. Skóra oczywiście dobrą jakością nas nie uraczy. Ponadto część butów, łącznie te na galerii, posiadała liczne wady - zadarcia, mocne rysy i spękania (zrobiłem stosowne zdjęcie). Mimo klasycznej stylistyki wygląda to nieco gorzej (głównie przez jakość skóry) niż np. szyte modele z MD. Przy cenach rzędu 800-900 zł za parę nie jest to nic konkurencyjnego, ale należy się mały + za propagowanie klasycznej stylistyki. Rozmiary od 40. Marynarki (przynajmniej te, które oglądałem) w całości z wełny lub bawełny. Dużo modeli typowo casualowych z nakładanymi kieszeniami, bez konstrukcji i z półpodszewką. Tkanin z renomowanych tkalni nie uświadczymy. Klapy, standardowo, dość wąskie. Wszystkie, które oglądałem miały imitację dziurek przy rękawach. Rozmiary od 48. Pani w sklepie chciała się pochwalić, że marynarki szyją w tej samej szwalni co Hugo Boss (ciekawe której, bo z tego co wiem trochę tych szwalni mają), więc pomyślałem, że przekażę. Koszule zrobiły na mnie chyba najlepsze wrażenie z całego asortymentu. Nie było to może coś na miarę Berga, czy chociażby Osovskiego, ale wszystkie koszule, które dotykałem były wykonane z miłej, dość grubej, mięsistej bawełny two-ply. Sztywne kołnierzyki wzmacniane plastikowymi fiszbinami. Mankiety w większości modeli na guziki, ale były też na spinki. Ceny takich koszul, jeśli dobrze pamiętam ok. 200-250 zł. Jedną z nich nawet z chęcią bym wypróbował, gdyby nie to, że znów tabela rozmiarów jest mocno okrojona - od 39. Dzianinom, spodniom, ani kurtkom się nie przyglądałem więc nie oceniam. Podsumowując, nie uświadczyłem w sklepie niczego, co wyróżniałoby go na tle innych producentów z tego segmentu. Wyjątkiem mogą być buty szyte blake'iem, ale moim zdaniem dużo straciły one przez złej jakości skórę. Dużo produktów jakościowo porównywalna z Massimo Dutti. Ceny kształtują się również na takim poziomie. Marka jest polska, widać że jakieś aspiracje mają, więc życzę jej jak najlepiej. Może są jeszcze jacyś koledzy z Pomorza, którzy również udali się na otwarcie i podzielą się własnymi spostrzeżeniami i wrażeniami? 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 A więc ogólne wnioski w moim odczuciu są takie, że można tam kupować od wyprzedaży na poziomie -40-50% jak ma to miejsce w przypadku MD... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 11 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Nie dopytywałem się o politykę cenową, ale rzeczywiście przy aktualnych cenach nie ma tam nic konkurencyjnego z innymi produktami na rynku w tym segmencie (jeśli weźmiemy pod uwagę kryterium cena-jakość). Sam na szczęście nie muszę wyczekiwać wyprzedaży, bo ograniczona tabela rozmiarów sprawia, że mógłbym tam zaopatrzyć się co najwyżej w dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Spółka LPP podała w komunikacie dla money.pl: "Tallinder jest marką z segmentu premium dedykowaną osobom powyżej 30 roku życia, które kreując swój wizerunek wyznają zasadę 'less is more' i poszukują ponadczasowych, eleganckich projektów, które będą dopełnieniem ich dynamicznego, nowoczesnego stylu życia..." @Machiavelli, widocznie wyglądasz w swoich stylizacjach co najmniej o 10 lat starzej, bo Cię tam wpuścili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Dzięki Alanie za relację Sam zastanawiałem się wczoraj czy się nie wybrać na otwarcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michael.Sh Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Gdyby ich rozmiarówka zaczynałaby się od mniejszych rozmiarów niż w MD to mogliby zdecydowanie więcej zdziałać. W tym przypadku będzie im trudniej.Patriotyzm nakazuje życzyć powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZygKarcz Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Mają tam jakieś nakrycia głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 13 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Mają tam jakieś nakrycia głowy? Jakieś klasyczne? Raczej nie, bo kapelusz, czy kaszkiet rzuciłby mi się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 @Machiavelli: (...) marynarki szyją w tej samej tkalni co Hugo Boss (...) Prawdopodobnie chodziło Ci o szwalnię a nie o tkalnię? Dzięki za b. ciekawą relację! Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 13 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Prawdopodobnie chodziło Ci o szwalnię a nie o tkalnię? Ma się rozumieć, już edytowałem. Dzięki za czujność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 24 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Tallinder otworzył już sklep online, więc można w końcu przyjrzeć się niektórym produktom bez wychodzenia z domu. Skład niektórych produktów rozczarowuje : Co interesujące, na swoim fb pochwalili się, że w sklepach posiadają garnitury szyte z VBC - nie uświadczyłem ich odwiedzając sklep w Gdańsku, obsługa też zaprzeczyła, aby mieli produkty z tych tkanin (a specjalnie wymieniałem m. in. właśnie VBC pytając o stosowane tkaniny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Muszę przyznać, nieco offtopowo, że nie podoba mi się nazwa marki - brzmi niesympatycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Nie wróżę tej marce powodzenia... regularne ceny wyższe niż w MD, a oferta mniej interesująca - chyba, że zaczną od -70% na wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Muszę przyznać, nieco offtopowo, że nie podoba mi się nazwa marki - brzmi niesympatycznie.Bardzo offtopowo - czy odrzuca Cię również słowo "cylinder"? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Bardzo słabo to wygląda. Oferta jak na razie skromna i nieciekawa, zwłaszcza za taką cenę. Wiem, że to początki, ale tym bardziej, przy takiej próbie pozycjonowania, powinni się postarać. Chciałbym kibicować, boć to polska marka, ale jakoś brak argumentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 29 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 Strona sklepu bliźniacza do MD, nawet sposób eksponowania odzieży bardzo podobny. Tylko te ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gratek Napisano 29 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Luty 2016 LPP robi znacznie grubsze wyprzedaże od MD, nawet do 70% i myślę, że w przypadku Tallindera będzie podobnie. W MD dali 20% na black friday i rozmiarówki znikały w oczach. Pytanie czy jakościowo marką będzie podobna do reszty rodziny. Jeśli tak, to nawet te 70% może nie być zachęcające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZygKarcz Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 Mi tam się nie spodobała jakoś. Wolę bardziej klasyczne, a tu jakieś takie to wszystko udziwnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 5 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2016 Tak to już jest, jak produkty danej marki mają być dla klientów "...dopełnieniem ich nowoczesnego, dynamicznego stylu życia..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2016 No i koniec historii: LPP rezygnuje z marki Tallinder z powodu niższych niż oczekiwane wyników http://stooq.pl/n/?f=1096735 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 6 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2016 No i git. Czasy kiedy mozna było wcisnąć chłam za kupę kasy chyba odchodzą. Wydaje się, że jeżeli kilka ze spółek również nie zweryfikuje oferowanego asortymentu polegnie. Ci najwięksi również 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 6 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2016 Nie miałem w ręku ani jednej rzeczy tej marki, ale na zdjęciach prezentowały się wyjątkowo marnie. Nawet w cyklu artykułów sponsorowanych u Mr Vintage. Z jednej strony żadna strata, z drugiej trochę szkoda - może z czasem zaczęliby robić jakieś ładniejsze i porządniejsze rzeczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2016 Chyba szkoda - niezależnie od tego, gdzie płacą podatki, to jednak polska firma, no i dodatkowa konkurencja. Ja mam wrażenie, że to była alternatywa dla Massimo - teraz można się pomylić, nawet stylistyka jest b. zbliżona - ale w każdym calu gorsza, począwszy od nazwy, która mi niespecjalnie się podoba, skończywszy na asortymencie i cenach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svetherus Napisano 6 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2016 Mam od Tallindera koszulę nieformalną, z egipskiej bawełny, w dotyku i w noszeniu fenomenalna. Żal że kończą, bo jednak moim zdaniem koszule o klasę wyżej niż MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 8 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2016 Ja miałem kiedyś 2 koszule z MD i nie były to dobre zakupy. Lubię za to ich marynarki nieformalne i chinosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi