Szydlowsky Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 35 minut temu, xkoziol napisał: Na czym stanęło? Omega 😊 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 @Szydlowsky, mierzyłem ją w niedzielę w Paryżu vs mój dotychczasowy typ czyli Aqua Terra. No i mam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 Mam Globemastera, miałem Aqua Terrę (poprzedni model, mechanizm 8500 i pionowe pasy na tarczy). W moim przekonaniu, jeżeli ktoś nie ma ciśnienia na legendę Speedmastera, nie jest nurkiem jaskiniowym, ani nie ma tak słusznych wymiarów nadgarstka że tylko Planet Ocean wchodzi w grę, są to obecnie dwie najciekawsze propozycje Omegi w kategorii "współczesny zegarek codzienny". Mechanizm w obu modelach jest ten sam; mój zegarmistrz używa w stosunku do niego określenia "petarda". Pięcioletnia gwarancja dotyczy obecnie wszystkich modeli Omegi (z tego powodu chyba nie warto szukać u nieautoryzowanych sprzedawców). Moim zdaniem pomóc może test nadgarstkowy. Jeśli nie, komuś może przeszkadzać zakręcana koronka w AT (ja na przykład wolę zwykłą, nie nurkuję, a do pływania 100 m wystarczy). Drobną wadą AT jest też niezbyt czytelne podświetlenie (luma). W dalszej kolejności można pójść kluczem stylu: jeśli ktoś nosi częściej garnitur lub przynajmniej zestaw koordynowany z krawatem, lepiej sprawdzi się Globemaster; AT bardziej pasuje do zestawów typu blezer - chino, choć swoją AT nosiłem na pasku z kajmana od Filipa do garnituru i nie spotkałem się z ostracyzmem nawet najbardziej sartorialnych kręgów (czytaj: zasłużeni Forumowicze i członkowie Stowarzyszenia:-)). W ostateczności polecam wybrać ten, na który sprzedawca udzieli większego rabatu:-) Oczywiście zawsze najlepiej kupić oba:-) Jeśli jest możliwość, dobrze przymierzyć z już dopasowaną bransoletą, bo nie ma tam mikroregulacji. Ja na przykład mogę wybrać miedzy bransoletą pasującą jak dobrze dopasowane buty, albo - po dodaniu jednego ogniwa - lekko luźną; najbardziej pasowałby mi obwód dokładnie w połowie między tymi dwoma. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 1 godzinę temu, lubo69 napisał: Mam Globemastera, miałem Aqua Terrę (poprzedni model, mechanizm 8500 i pionowe pasy na tarczy). W moim przekonaniu (...) są to obecnie dwie najciekawsze propozycje Omegi w kategorii "współczesny zegarek codzienny". Nie mogę się bardziej zgodzić. 1 godzinę temu, lubo69 napisał: W dalszej kolejności można pójść kluczem stylu: jeśli ktoś nosi częściej garnitur lub przynajmniej zestaw koordynowany z krawatem, lepiej sprawdzi się Globemaster; AT bardziej pasuje do zestawów typu blezer - chino, choć swoją AT nosiłem na pasku z kajmana od Filipa do garnituru i nie spotkałem się z ostracyzmem nawet najbardziej sartorialnych kręgów Na mój skromny gust po przymierzeniu na ręku obu, wydaje mi się, że AT z czarną tarczą z bransoletą zamienioną na czarny pasek np. z aligatora to jest świetny wybór do biznesowego garnituru. W Globemasterze wg mnie szczotkowana bransoleta jak i niebieski pasek są bardziej casualowe - tutaj mówię o wersji z niebieską tarczą. Mimo niewątpliwego uroku trudniej jest też moim zdaniem uzasadnić różnicę w cenie katalogowej, bo Globemaster kosztuje niemal tyle samo co Datejust 41. Wybierając sercem brałbym Globemastera, parametrami i uniwersalnością - AT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 16 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2019 @Żorż Ponimirski AT jakoś nie specjalnie mi pasuje , niby wszystko ok , ale chyba zbyt nudna 🙈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2019 [mention=10507]Żorż Ponimirski[/mention] AT jakoś nie specjalnie mi pasuje , niby wszystko ok , ale chyba zbyt nudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torgul Napisano 17 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2019 Nudne zegarki wbrew pozorom nudzą się znacznie wolniej 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 3 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2019 Gdyby ktoś szukał podpowiedzi; https://facet.wp.pl/czysta-elegancja-markowy-zegarek-dla-stylowego-faceta-6387916509169281a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 3 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2019 Przyjaciel szuka zegarka. Budżet do 3k. Szwajcar (chodź poleciłem mu sprawdzenie Made in Germany). Szafir, automat. Max 42mm. Wymagania: klasyka. Koperta srebrna lub różowe złoto. Preferowana niebieska tarcza (może być biała). Pasek skórzany (chce niebieski, chodź spodziewam się, że może być ciężko z fabrycznym niebieskim paskiem). Jedyne wymaganie z "komplikacji" to okienko daty. Chciałby coś z open heart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 3 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2019 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 4 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2019 @pi_senny Podasz link do sklepu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 4 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2019 Tissot Tradition Powermatic 80 Open Heart Claude Bernard Classic Automatic Hamilton Jazzmaster Open Heart Auto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 12 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2019 Ostatnio rozglądam się za drugim zegarkiem i na alledrogo wpadł mi w oko taki Oris: https://allegro.pl/oferta/oris-cal-st96-swiss-kolekcjonerski-zegarek-meski-8178075511 Czy warto kupić? Czy ktoś może kojarzy tego sprzedawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2019 To nie jest oris, tylko indyjska twórczość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 13 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2019 Dzięki. Co prawda nie jestem kolekcjonerem ale nie chcę też brać jakiegoś bubla. Zostane chyba przy ruskach. Czy znacie jakiegoś sprzedawcę z allegro, który kest wart polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 17 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2019 Przyjaciel szuka zegarka. Budżet do 3k. Szwajcar (chodź poleciłem mu sprawdzenie Made in Germany). Szafir, automat. Max 42mm. Wymagania: klasyka. Koperta srebrna lub różowe złoto. Preferowana niebieska tarcza (może być biała). Pasek skórzany (chce niebieski, chodź spodziewam się, że może być ciężko z fabrycznym niebieskim paskiem). Jedyne wymaganie z "komplikacji" to okienko daty. Chciałby coś z open heart.Przy takich wymaganiach zerknąłbym w stronę Christophera Warda Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.G. Napisano 6 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2019 Drugi pasek w moim oriencie kończy swój żywot stąd pojawiło się pytanie nowy pasek czy nowy zegarek? Jak na razie skłaniam się ku drugiej opcji. Zastanawiam się nad longines flagship (ULO/1477). W związku z tym, że na zegarkach nie znam się pojawia się kolejne pytanie czy to dobry wybór? link do zegarka https://wkruk.pl/zegarki/longines/longines-heritage-14?gclid=EAIaIQobChMI9d_Vi5mh4wIVzcmyCh1RpwboEAQYASABEgJo7_D_BwE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 6 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2019 Mz to bardzo dobry wybór Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 7 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2019 Na pewno dobry wybór, zwłaszcza jezelu Ci się podoba. Moim zdaniem jednak przy takim budżecie warto się dłużej porozglądać, pośledzić bazarek na sąsiednim forum. No chyba, że się już zakochałeś, ale nawet w takim przypadku warto sobie narzucić że 2 tygodnie kwarantannyWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2019 Flagship to rewelacyjny zegarek w swoim budżecie. Jest pięknie wykonany, świetnie leży, w środku świetna eta2895, piękne wypukłe szklo szafirowe, do tego model historyczny. Miałem i zawsze będę polecał bo to jeden z najładniejszych zegarków na rynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 7 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2019 W dniu 14.05.2019 o 12:20, Szydlowsky napisał: Omega 😊 Dobry wybor! A tak na serio, to Omega, Rolex czy Zenith, jarałbym się tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.G. Napisano 7 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2019 Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji która wydaje mi się, że i tak była już podjęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 8 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2019 Chcąc kupić fabrycznie nowego Roleksa (konkretny model) - czy jest sens szukać sklepu w świecie, czy też pierwszy lepszy salon ma takie same ceny jak inne? Nie chodzi mi o zaoszczędzenie 100 zł, ale dla dobrych kilku tysięcy złotych to mogę się nawet przelecieć na weekend gdziekolwiek. Na moich ostatnich wypadach do UK, DE, PL, CH, Fin, to Polska wydaje się najtańsza. Jednak obsługa na lotnisku w Warszawie jest na tak żenującym poziomie, że wydając tam pieniądze czułbym się jakbym akceptował ten stan rzeczy. Więc - gdzie kupić, jak nie na Okęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2019 Który model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2019 Godzinę temu, Bacio napisał: Jednak obsługa na lotnisku w Warszawie jest na tak żenującym poziomie, że wydając tam pieniądze czułbym się jakbym akceptował ten stan rzeczy. Na czym polega ten żenujący poziom? Mam zgoła odmienne doświadczenia. Może dlatego, że kupowałem Omegę, nie Roleksa😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi