Misza Napisano 2 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2012 Wydaje się, że skóra nie jest lakierowana. Kup tłuszcz (bezbarwny ), krem i pastę w kolorze light lub medium brown (raczej light). Jeśli nie mają to być buty na lód, snieg i sól, to: obuwie potraktuj niewielką ilością tłuszczu, poczekaj przynajmniej kilka godzin, najlepiej dobę, zbierz niewchłonięte resztki. Nałóż krem, poczekaj min. kilkanaście minut, przetrzyj delikatną szczotkę/szmatką. Nałóż pastę, poczekaj min. kilkanaście minut, potem szczotka. Potem już tylko min. pół roku nauki lustrzanego połysku na czubku, na końcu wielka radość i gitarrra. Tłuszcz używaj rzadko, maks dwa razy do roku, chyba, że buty były poddane jakimś ekstremalnym warunkom pogodowym. Obuwie pielęgnuj najlepiej raz na tydzień (pasta), krem rzadziej. Raz/dwa razy do roku zdejmuj cała warstwę pasty/kremów specjalnym płynem i zacznij wszystko od nowa (tłuszcz, krem, pasta). Wszystko to, co opisałem powyżej i dużo więcej od mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie znajdziesz na forum. Przeglądarka jest na górze pod przyciskiem "szukaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerry db Napisano 2 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2012 Dziękuję, zastosuje się do porad. Chciałbym się upewnić tylko co połysku, bo chciałbym zachować orginalny lekko satynowy połysk, bez przesadnego błysku. Jak to osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2012 O to się nie martw. Jak się baaardzo nie postarasz, bardziej błyszczały nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 3 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 Saphir.pl, co byś polecił do odświeżenia koloru zamszowych chukka? Buty mają trzy lata, i były używane przez dwie zimy. Były jedynie impregnowane nano, od czasu do czasu w celu ochrony przed deszczem i śniegiem. Poza wymianą fleków parę tygodni temu, żadnych napraw i dodatkowych środków pielęgnacyjnych. Jak widać na zdjęciu kolor zupełnie wypłowiał na przedniej części cholewki i nawet szczotkowanie tu niewiele poprawia. Czy jest szansa przywrócić bardziej soczysty kolor i czy jest sens robić to teraz przed zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 Klasyka 1. OCZYŚCIĆ i UMYĆ - Omnidaim Saphir -Wyszczotkować 2. ODNOWIĆ KOLOR - Renovetine Saphir -Wyszczotkować 3. ZAIMPREGONAWĆ - Nano Przykłady filmowe: Fotorelacje: http://www.wbutach.pl/topic/854-czyszcz ... s-devon-7/ http://www.styleforum.net/t/220775/rest ... st_4043693 http://www.hangerproject.com/closet/blo ... ede-shoes/ http://shoeshinecoach.wordpress.com/201 ... r-service/ i obrazek poglądowy (akurat Saphir Medaille d'Or, ale są odpowiedniki z cenowo bardziej przystępnej granatowej linii) Jeżeli jest potrzeba, by u nas coś wziąć i potrzebne doradztwo dotyczące KOLORU produktu, bardzo proszę o mail z fotką, bo jak doświadczenie pokazało, kolorystycznie lepsze czucie ode mnie mają współpracownicy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 Oto i but Zgodnie z obietnicą ... Francja: Całkowita renowacja może być trudna, ale można złagodzić efekt poprzez zastosowanie Saphir Gommadin i szczotek. Wykończyć Saphir Suede Renovetine w brązie. Hiszpania: Malować Suede Dye nr 6: http://multirenowacja.pl/farba-barwnik- ... e-dye.html Wykończyć Suede Renovator nr 6: http://multirenowacja.pl/renowator-250m ... ubuku.html Powinno pomóc, ale z czasem efekt może stać się ponownie widoczny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 3 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2012 Dzięki za pomoc, powalczę z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 4 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2012 Dzięki. Będziemy walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid44 Napisano 5 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2012 A ja bym poprosił Saphira o kontakt mailowy (jeśli można), bo zdaje się mój staż na forum jest zbyt krótki i PW jeszcze nie mogę wysyłać... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2012 Już możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid44 Napisano 5 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2012 Już mogę! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 7 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2012 Szczerze polecam tę gumkę Gommadin do zamszu i nabuku. Nie tylko za jej pomocą udało się najlepiej zniwelować (co nie znaczy, że wcale, nad tym ciągle pracuję) te ślady na zamszu od chodzenia, ale również jako jedyna szybko i skutecznie pozwoliła usunąć z zamszowych rękawiczek okruszki po chlebie (niczym innym nie chciały dać się usunąć!) i przytarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sir Well Endowed Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Mam pewien problem z butami, który spędza mi sen z powiek. Mam stosunkowe nowe trzewiki (5-6 wyjść). Przed każdym wyjściem starannie je pastuje. Natomiast problem pojawia się po pastowaniu. Skóra na zgięciach wydaje się "otwierać" oraz te części w których but się zgina są jakby wysuszone. Dodatkowo nie mogę odpowiednio zabezpieczyć buta przed wodą. Woda na bucie chwilę postoi, a potem wnika w skórę zostawiając ciemny ślad. Chciałbym, zastosować jakiś specyfik, tak by skóra wciąż i wciąż nie była wysuszona oraz odpowiednio je zaimpregnować na zimę by śnieg i plucha nie były mi straszne Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Posmarować po każdym wyjściu zgięcie tłuszczem, za 2-4 razem już powinna sytuacja się poprawić. Jak będzie już ok, spryskać nano protectorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Mam pewien problem z butami, który spędza mi sen z powiek. Mam stosunkowe nowe trzewiki (5-6 wyjść). Przed każdym wyjściem starannie je pastuje. Natomiast problem pojawia się po pastowaniu. Skóra na zgięciach wydaje się "otwierać" oraz te części w których but się zgina są jakby wysuszone. A nie jest to kwestia nadmiaru pasty na butach? Tzn. To nie skora sie otwiera tylko nadmiar pasty lamie sie na bucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sir Well Endowed Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Nie sądzę by to pasta się łamała, w sensie jej nadmiar. Ogólnie dziwnie zaimpregnowana skóra przez producenta... Stwierdziłbym, że w prawie w ogóle... Czy tłuszczem, można potraktować całego buta? Bo ogólnie skóra sprawia wrażenie wysuszonej jak dłonie(nie wiem jak inaczej przyrównać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Można, a nawet powinno się, ja prawie zawsze smaruję tłuszczem świeżo kupione buty (prawie, bo to trzeba już indywidualnie ocenić stopień wysuszenia skóry w świeżo kupionym bucie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Ja swoje buty zimowe (Bexley i Ryłko) zaimpregnowałem 3 warstwami tłuszczu (24 h na wniknięcie każdej), do tego pasta i nano protector. Mimo babrania się po kostki w śniegowo-chemicznej brei śladów żadnych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Przed każdym wyjściem starannie je pastuje. Nie wiem jak to robisz, ale nakładanie kolejnych warstw pasty po jednym wyjściu to chyba za dużo. Może jestem bejem, ale pastuję moje buty raz na jakiś czas, czyli co najmniej raz na kilkanaście/kilkadziesiąt wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2012 Popieram, zazwyczaj spokojnie wystarczy jedno pastowanie na miesiąc (przy założeniu, że buty są użytkowane co drugi/trzeci dzień). A dodatkowe warstwy pasty niczemu dobremu nie służą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 13 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2012 Szukam sposobu na pozbycie się plamy z tłuszczu z jasno brązowych butów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 13 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2012 Szukam sposobu na pozbycie się plamy z tłuszczu z jasno brązowych butów. Pozdrawiam Multirenowacja i Hussard - miałem podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Grudzień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2012 Jak wyżej - dla pewności proponuję podesłać mailem fotkę obuwia z informacją o genezie powstania plamy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Guys pomocy! Uszkodziłem sobie podeszwę w lotnikach Bexley. Na fotce widać dwa takie pęknięcia (?). Co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2012 Może w tej dyskusji coś znajdziesz: viewtopic.php?f=9&t=2434&start=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi