Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.04.2021 o 19:07, Zagiel napisał:

@ciasteczkowy

znalazleś może rozwiązanie na te zacieki? U mnie występuje chyba ten sam problem. Potraktować to renomatem czy kupić coś do soli (pytanie dot. również cholewki)?

E27CDF4C-AAE4-4490-951C-88A5C6F79F03.jpeg

A próbowałeś ocet z wodą? Nigdy nie próbowałem, ale gdzieś mi się obiło, że można tak usunąć pozostałości po soli.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Mam podobne pytanie jak to powyżej. Czy do butow patynowanych używacie tylko bezbarwnych kremów? Czy np. Zastąpienie ich woskiem pszczelim byłoby ok?

Oraz generalnie czy można pominąć pastę do butow na koniec? 

W tej chwili używam kremow, a na koniec wosk pszczeli.

Nie używam past bo mają mały wybór kolorystyczny, a po bezbarwnej robiły sie nieestetyczne białe ślady. 

W samym procesie patynowania często wykorzystuje się z kremy z pigmentem więc i w trakcie pielęgnacji nie powinien to być problem. Zrób sobie próbkę na języku i sam oceń, bo i oczekiwania mogą być przecież różne. Bezbarwne woski, zwłaszcza aplikowane zbyt grubo potrafią się wykruszać na biało. Także jeżeli już stosujesz to w minimalnych dawkach. Niewielki wybór kolorystyczny w pastach to nie jest wielki problem, bo zawartość pigmentu w nich jest stosunkowo niewielka. Niektórzy stosują, np. czarne pasty na jasnobrązowych butach, by osiągnąć pewnego rodzaju patynę. Także jak zastosujesz nico inny brąz pasty woskowej w stosunku do skóry, to często tego nie odczujesz. Pobaw się na jakichś butach, których nie jest Ci szkoda i szybko będziesz wyciągał wnioski własne. Czy można pominąć pastę? Można, dobry krem w mojej ocenie daje skórze dużo większą wartość. Natomiast bez pasty woskowej trudno jest osiągnąć te wyższe poziomy połysku, które tak bardzo lubimy :) 

• 1 month later...

Od jakiegoś czasu zacząłem mieć na niektórych parach butów problem z pękaniem/pajęczynkami na lustrzanym wykończeniu na czubku. Czy to może być spowodowane zbyt hojnym używaniem mirror glossa lub tym, że nie ściągam poprzednich warstw renomatem i jest tam po prostu za dużo nadbudowanego wosku?

Na czubkach suszarka z wyczuciem dobrze się sprawdza. Po kilku sekundach można praktycznie w całości szmatką pozbyć się wosku. Następnie renomat również z wyczuciem na całości. Po renomacie przecieram buty mokrą szmatką. Po wyschnięciu creme universale (lub inny conditioner).

W dniu 27.06.2021 o 15:11, kormox napisał:

Zamiast mocnego Renomatu z powodzeniem wystarczy delikatny Cleaning Lotion.

Słusznie! Dobrym zwyczajem jest zaczynanie od delikatniejszych cleanerów i przechodzenie do mocniejszych, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Z czasem każdy łapie wyczucie i na drodze praktyki wyrabia swoje własne optima. 

Ostatnio widzę, np. że SAPHIR MDOR Wax Softener coraz chętniej jest stosowany rownież do takich zadań: 

881BF3DB-5DB3-4367-8ED8-D6BA324B0452.thumb.jpeg.628331a10c271637de74b7989021ff78.jpeg

• Like 1

Ściągnąłem w butach nosek suszarką + cleaning lotion + na sam koniec renomat. Buty nakremowałem i wypastowałem metodą 5 warstw pasty, odczekać 15 minut i nałożyłem 6-7 b. cienkich warstw pasty polerując lekko nawilżoną szmatką. Po jednym spacerze efekt jak na zdjęciach, jeszcze nigdy tak szybko nie miałem tak widocznych pęknięć, czy ktoś ma pojęcie od czego to?

20210703_114050.jpg

6 godzin temu, Jakub.B napisał:

Ściągnąłem w butach nosek suszarką + cleaning lotion + na sam koniec renomat. Buty nakremowałem i wypastowałem metodą 5 warstw pasty, odczekać 15 minut i nałożyłem 6-7 b. cienkich warstw pasty polerując lekko nawilżoną szmatką. Po jednym spacerze efekt jak na zdjęciach, jeszcze nigdy tak szybko nie miałem tak widocznych pęknięć, czy ktoś ma pojęcie od czego to?

Od nadmiaru.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Czy w teorii jest możliwe stopienie sobie suszarką usztywnienia (buty Patine)? Ściągnąłem wszystko renomatem, nałożyłem jedną warstwę kremu i jedną pasty, i dalej robiła mi się pajęczyna, w tych samych miejscach co na zdjęciu. Ewentualnie czy problemem może być łamanie się butów za przeszyciem?

W teorii stopienie usztywnienia jest mało prawdobodopbne ale nie niemożliwe. Bardzo prawdopodobne, że przez wysoką temp. wysuszyles skórę i mogła utracić swoją elastyczność. Przez co może pękać wosk na czubku buta. 

Pękanie wosku przy przyszyciu jest normalne jeśli w tym miejscu pracuje twoja stopa jak większości ludzi. 

• Like 1

Zawsze myślałem, że złamanie butów za przeszyciem to raczej niefortunny wypadek/wada fabryczna niż normalne, to są pierwsze buty gdzie aż tak wosk pęka. Najsensowniej, żeby skóra odzyskała elastyczność, byłoby je odstawić na dłuższą chwilę, zjechać krem/pastę jeszcze raz i próbować powoli nawilżać samym kremem, czy może próbować z innymi środkami typu mink oil?

Na przyszłość nigdy nie używaj suszarki do butów skurzanych nawet jak zmokną na deszczu. Ciężko ocenić stopień wysuszenia skóry. Możesz spróbować mink Oil lub krem (tłuszcz itp. jako ostateczność) Cienka warstwa i zobacz czy szybko się wchlonie.

Mozesz dopytać w multirenowacja.pl jak sobie poradzić, na pewno mają większe doświadczenie od niejednego forumowicza i ode mnie ;)