Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Stormont napisał:

A szewc na to, że sam pan sobie porysował, nic nie podpiszę. I co teraz?

Mi ostatnio pani w pralni podając koszulę, upuściła ją w upaćkaną podłogę i udawała, że nic się nie stało. Najwyżej pan przetrze szmatką.

Czasy "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi" już się skończyły. Nie wiem, co bym zrobił, ale na pewno coś bym zrobił. Są różne instytucje, jest Internet, można sprawę nagłośnić.

Uważam również, że @Piotr B powinien ujawnić, o który zakład chodzi, aby ktoś inny nie miał podobnej przygody. Ja śledzę opinie na forum i wiem, kogo omijać.

• Like 2

32 minuty temu, mosze napisał:

Czasy "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi" już się skończyły. Nie wiem, co bym zrobił, ale na pewno coś bym zrobił. Są różne instytucje, jest Internet, można sprawę nagłośnić.

Uważam również, że @Piotr B powinien ujawnić, o który zakład chodzi, aby ktoś inny nie miał podobnej przygody. Ja śledzę opinie na forum i wiem, kogo omijać.

Moim zdaniem powinny były się skończyć, ale gdy powoli zaczęliśmy się z nimi żegnać, to w ten czy inny sposób zaczęły wracać. Może mam pecha, sam raczej nie wywołuję problemów, ale ostatnio co krok to rozczarowanie.

W pralni skończyło się protestem i mi to uprali za free, ale wątpię, żeby oddali za koszulę, którą by trwale zniszczyli. Z pralniami w ogóle należy uważać, bo jak źle trafisz, to koszula wróci w najlepszym razie niedoprasowana albo z żółtym kołnierzykiem.

Podobnie wątpię, żeby szewc, który wyciął taki numer, wziął to na siebie po zwróceniu uwagi. Buty są bezpowrotnie zniszczone.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
W dniu 27.02.2020 o 18:57, mosze napisał:

Jakie warsztaty w Warszawie potrafią profesjonalnie naprawiać buty szyte metodą goodyear welted.

Ja zaczynam przygodę z "prawdziwymi" butami i nie chciałbym w przyszłości dać ich do renowacji jakiemuś Panu, który nazywa siebie dumnie szewc a zajmuje się jedynie podklejaniem butów sieciowych za 100zł i nie ma żadnego pojęcia o szytych, o skórach anilinowych etc.

30 minut temu, Pawcio napisał:

Wielkie Shoe polecam, naprawiałem już kilka par butów i zawsze było bardzo dobrze zrobione. Niestety mają bardzo odległe terminy a koszt naprawy np w przypadku wymiany podeszwy może być znacznie wyższy niż nowe buty z galerii handlowej. 

Pisali na forum, że nie mają już nowych zamówień i proszą o składanie.

Ja u nich miałem zostawiać torbę do renowacji, ostatecznie (ze względu na terminy) nie zostawiłem, ale obsługa klienta, podejście do zlecenia - robiły wrażenie.

Też zeluję :)

27 minut temu, mosze napisał:

Naprawiać czyli wymieniać podeszwę? Pewnie najlepsi szewcy warszawscy to zrobią. Ja nigdy tego nie robiłem. Jak już pisałem w wielu miejscach, zeluję buty od razu po zakupie, co czyni podeszwę bezobsługową.

W jednych butach wymieniałem podeszwę skórzaną na Redenbacha, pozostałe zwykle zelowanie i odświeżanie butów. Dodam, że miejscu można kupić dużo fajnych rzeczy np produkty Sartolane, skarpety Patine czy produkty Saphira.

Ok : )

Mi ostatecznie przepadł wówczas zadatek, ale może to i dobrze, bo torba, którą miałem wówczas odnawiać jest już tak zniszczona od intensywnej eksploatacji, że chyba lepszym pomysłem jest za jakiś czas kupić nowy wół roboczy.

A o torbę reprezentacyjną ;) od Niestroja dbam i nikomu jej nie oddam!

3 godziny temu, xkoziol napisał:

Ooo właśnie, co u Darka? @Krzysiek_W, @arsen - macie jakieś wieści?

Kilka razy próbowałem do niego zagadać, ale nie odezwał się do mnie. Trochę dziwnie to wyszło, bo był aktywny na Messengerze, ale nic nie odpisał. Po kilku próbach odpuściłem. Ostatni raz z nim rozmawiałem jak byłem u niego w szpitalu, czyli daaawno temu.

• 3 weeks later...