Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Godzinę temu, qvist napisał: Tak, wiem :(. Nie jestem w stanie zdobyć krawata o odpowiedniej długości i szerokości, aby przy moim rozmiarze kołnierzyka (39) i przy równych długościach końcowek pod szyją była odpowiednia szerokość. Bo to raczej nie słabe wykonanie węzła jest problemem, tylko właśnie zbyt wąski materiał. Chyba, że polecieć sprezzaturą i zostawić węższą końcówkę 10 cm dłuższą? Przy jakim wzroście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 1 godzinę temu, Ernestson napisał: Żaden klej tylko właśnie jego brak. Marynarka jest full canvas a w tej metodzie, kiedy przody są niepodklejone, dużo trudniej uzyskać idealnie gładkie krawędzie. Te marszczenia mogą być na żywo prawie niewidoczne. Ich pojawianie się może zależeć nawet od wilgotności powietrza. Takie uroki full canvas. Co do SuSu to znalazles klejonke u gory bo tak wlasnie wyglada to w metodzie half canvas. Caly przod podklejony plus góra z klapami na płótnie. Przepraszam za polskie znaki. Niewygodnie z telefonu. Zdaję sobie sprawę z tego, że full canvas nie powinna być klejona. Jednocześnie prawa fizyki nie wykluczaja zrobienia full canvas i podklejenia go Czy te marszczenia są niewidoczne na żywo - wątpię, bo na zdjęciu są dosyć wyraźne. Nie wyglada mi to na urok full canvass, a na bąbelki typowe dla klejonek. Czemu tak się nie dzieje na klapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Godzinę temu, qvist napisał: Tak, wiem :(. Nie jestem w stanie zdobyć krawata o odpowiedniej długości i szerokości, aby przy moim rozmiarze kołnierzyka (39) i przy równych długościach końcowek pod szyją była odpowiednia szerokość. Bo to raczej nie słabe wykonanie węzła jest problemem, tylko właśnie zbyt wąski materiał. Chyba, że polecieć sprezzaturą i zostawić węższą końcówkę 10 cm dłuższą? O ile dobrze pamiętam podstawą było Lazio, ale z nakładanymi kieszeniami i materiałem z wełny S110. W EoE "docinają" krawat w standardowej ofercie. O ile kojarzę, to też jest taka opcja w poszetce.com - jak z nimi pogadasz. Dzięki za info za MTM, ale bardziej mi chodziło o guziki 2,5 - jak dobrze kojarzyłem tylko Washington jest modelem z takimi guzikami w ich ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Godzinę temu, qvist napisał: Nie jestem w stanie zdobyć krawata o odpowiedniej długości i szerokości, aby przy moim rozmiarze kołnierzyka (39) i przy równych długościach końcowek pod szyją była odpowiednia szerokość. Bo to raczej nie słabe wykonanie węzła jest problemem, tylko właśnie zbyt wąski materiał. @Embassy of Elegance robi krawaty bespoke. Zrobią Ci krawat takiej długości i szerokości (również w miejscu wiązania, nie tylko w najszerszym miejscu) jak sobie zażyczysz. Sam mam masę ich krawatów o zmodyfikowanym pode mnie wykroju i jestem bardzo zadowolony z efektów (mam 178 cm wzrostu i kołnierzyk 38 wiec krawaty RTW są dla mnie sporo za długie). https://embassyofelegance.com/ To nie jest wpis sponsorowany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 5 minut temu, bodzixon napisał: Dzięki za info za MTM, ale bardziej mi chodziło o guziki 2,5 - jak dobrze kojarzyłem tylko Washington jest modelem z takimi guzikami w ich ofercie. Z obecnej owszem. Nie tak dawno był krój MERCER. Czasem w outlecie jeszcze wisi. http://eu.suitsupply.com/pl/mercer-fit.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qvist Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 13 minutes ago, bodzixon said: Dzięki za info za MTM, ale bardziej mi chodziło o guziki 2,5 - jak dobrze kojarzyłem tylko Washington jest modelem z takimi guzikami w ich ofercie. W SS MTM możesz 2,5 guzika zamówić do każdej jednorzędowej marynarki. Dzięki za hint z EoE. Może też po prostu w Poszetce.com przy zamawianiu (a był to krawat bespoke, dłuższy i szerszy niż standardowo) powinienem zaznaczać ile mam w kołnierzyku i prosić o szerzej tuż pod szyją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qvist Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 31 minutes ago, Hargin said: Przy jakim wzroście? 183. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 27 minut temu, Lebowski32 napisał: Czy te marszczenia są niewidoczne na żywo - wątpię, bo na zdjęciu są dosyć wyraźne. Nie wyglada mi to na urok full canvass, a na bąbelki typowe dla klejonek. Czemu tak się nie dzieje na klapach? Bąbelki od klejonek wyglądają inaczej i nie pojawiają się w nowych marynarkach. Takie marszczenia na krawędziach widziałem wielokrotnie w marynarkach z różnych pracowni i w takich które sam szyłem (full canvas, bez klejonki). Oczywiście jest to niepożądany efekt więc każdy krawiec stara się go unikać jednak ręczna praca nie daje blaszanej perfekcji podklejanego, fabrycznego produktu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 1 minutę temu, qvist napisał: 183. Jeśli nie masz jakiś anomalii (mięśnia piwnego nie widać, ani nieproporcjonalnej sylwetki), to krawat 148-150 cm powinien dać się zawiązać poprawnie (4inH). Powinieneś popatrzeć na manuale w sieci i poćwiczyć. Oczywiście końcówka węższa może być trochę krótsza (a to zależy nie tylko od przewężenia na krawacie, ale również od materiału, wypełnienia etc.) - ale w granicy przyzwoitości (do 5-10cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 4 minuty temu, Ernestson napisał: Bąbelki od klejonek wyglądają inaczej i nie pojawiają się w nowych marynarkach. Takie marszczenia na krawędziach widziałem wielokrotnie w marynarkach z różnych pracowni i w takich które sam szyłem (full canvas, bez klejonki). Oczywiście jest to niepożądany efekt więc każdy krawiec stara się go unikać jednak ręczna praca nie daje blaszanej perfekcji podklejanego, fabrycznego produktu. Czemu w takim razie nie ma takich efektów na klapach? Dzięki zastosowaniu maszyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 1 minutę temu, Lebowski32 napisał: Czemu w takim razie nie ma takich efektów na klapach? Dzięki zastosowaniu maszyn? 7 minut temu, Ernestson napisał: Oczywiście jest to niepożądany efekt więc każdy krawiec stara się go unikać jednak ręczna praca nie daje blaszanej perfekcji podklejanego, fabrycznego produktu. Przecież uzasadnienie zostało już przywołane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 2 minuty temu, Hargin napisał: Przecież uzasadnienie zostało już przywołane. Może mi coś umknęło, albo czegoś nie wiem/nie rozumiem. Chodzi o to, że klapa nie jest krawędzią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Chodzi o niepowtarzalność ręcznej pracy. Raz się uda idealnie, a czasami co najwyżej przyzwoicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 @Hargin @Lebowski32 Chyba w tej dyspucie brniemy już na manowce. @blekit się wypowiedział, że tych zmarszczeń w rzeczywistości tak nie widać (w co każdy próbujący fotografować np. buty powinien uwierzyć), a @Ernestson się wypowiedział dość szeroko w kwestiach technicznych. W tych okolicznościach teza kolegi @Lebowski32, że to puszczający klej powinna dawno już upaść. Tym bardziej, że kolega ten nie zauważył, iż ta marynarka jest dobrej klasy bespoke, a nie "jakieś" SuSu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 32 minuty temu, Hargin napisał: Jeśli nie masz jakiś anomalii (mięśnia piwnego nie widać, ani nieproporcjonalnej sylwetki), to krawat 148-150 cm powinien dać się zawiązać poprawnie (4inH). Powinieneś popatrzeć na manuale w sieci i poćwiczyć. Oczywiście końcówka węższa może być trochę krótsza (a to zależy nie tylko od przewężenia na krawacie, ale również od materiału, wypełnienia etc.) - ale w granicy przyzwoitości (do 5-10cm). Może nie być krótsza aż o 5-10 cm. Ja noszę kołnierzyki 38, czasem 37, o mięśniu piwnym mogę tylko marzyć, wzrost 176 (ale chyba nieco krótki tułów) i każdy krawat 145-150 cm jest o wieeele za długi przy 4inH. Przy grubszych krawatach ok. 5 cm, przy cieńszych nawet ponad 10 cm. W Poszetce najpierw skracałem do 142, ale to też było mało, potem do 140, ale też się okazało mało, zwłaszcza przy np. grenadynach, co się naciągają. Teraz skracam do 136-138! Ale jednocześnie zmieniłem całe proporcje krawata - bo można w Poszetce zrobić własny szablon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 @Miro hmmm.... zakładając, że węzeł w 4inH zabiera ok 10cm, a obwód szyi to 37cm z krawata zostaje Ci po 44,5 cm. To chyba kwestia długości tułowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Sam już nie wiem. Jak mierzyłem amatorskimi metodami tułów, to mi wyszło, że jest krótszy o 1-2 cm od przeciętnego w tym wzroście. Marynarki np. MD, o plecach 72-73 mam leeedwo na styk, praktycznie przykrótkie, a krawaty muszę tak skracać. Paradoks Dlatego mnie zawsze dziwiły Twoje wypowiedzi o długości krawatów. OK, już nie robię OT. Teraz mi przyszło do głowy, że istotnym powodem może być nachylenie do przodu tułowia i karku, a ja mam takie tendencje. Czyli to też byłby istotny czynnik przy doborze długości krawata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szithappens Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hargin Napisano 8 Maj 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 "Mam na imię ... Andrzej, mam 177 cm wzrostu. Wiążę standardowe krawaty Poszetki 4inH na dwie równe końcówki..."Wygnieciona bawełna po tuningu McNeal, koszula TRL, krawat i poszetka od @poszetka.com, spodnie Talinder po tuningu, buty CrownHillShoes 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 10 godzin temu, Miro napisał: (Ciach) bo można w Poszetce zrobić własny szablon Nie zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 8 Maj 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 Poniedziałek na biznesowo * Suitsupply * Tyrwhitt * Embassy of Elegance * Poszetka * Berwick * torba Miler Menswear 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 8 Maj 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 @Hargin jakbyś miał kołnierzyk 38 to by Ci nie było tak łatwo z krawatami 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 Ciekawy motyw z tą długością krawata, bo ja mam kołnierzyk 38, wzrost 177 cm a nie mam problemu z krawatami RTW. Bardzo możliwe jednak, że mam nieproporcjonalnie długi tułów (np. jeansy w rozm. nogawki 32" skracam jeszcze jakieś 3 cm, przy czym i łamią się na cholewce buta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 2 minuty temu, dziko napisał: Ciekawy motyw z tą długością krawata, bo ja mam kołnierzyk 38, wzrost 177 cm a nie mam problemu z krawatami RTW. Bardzo możliwe jednak, że mam nieproporcjonalnie długi tułów (np. jeansy w rozm. nogawki 32" skracam jeszcze jakieś 3 cm, przy czym i łamią się na cholewce buta). Pewnie masz rację i faktycznie mamy inne proporcje długości tułowia do nóg Wspominałeś kiedyś o tym, że potrzebujesz długich koszul (chyba 80+ cm), podczas gdy np. dla mnie koszula długości 75-76 cm jest dobra. Kiedy wiążę standardowy krawat (148-150 cm), to wąska końcowka sporo wystaje. Krawaty jedwabne zamawiam długości 145 cm, a grenadyny 143 cm (rozciąją się) i wtedy po zawiązaniu obie końcówki krawata mam równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 1 godzinę temu, Zajac Poziomka napisał: @Hargin jakbyś miał kołnierzyk 38 to by Ci nie było tak łatwo z krawatami Mam 39-40 to robi różnicę ? Myślę, że nie bez znaczenia jest wysokość stanu spodni i sama technika wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi