Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Miro, przecież kamizelka zasłoni szlufki, więc w czym problem? Ten defekt w ogóle nijak się ma do optycznego wybrzuszania kamizelki i wystawania sprzączki od paska. Jeśli ktoś jest aż takim pedantem, to może zawsze szlufki usunąć, chociaż nie wiem po co, skoro ich przy kamizelce nie widać (nawet bez kamizelki mała szansa, że je się zobaczy).

Whitesnake - co masz na myśli? Spodnie garniturowe z niskim stanem i tak źle wyglądają, nawet z paskiem. Jeśli chodzi o długość nogawek, to uznajmy, że z szelkami nosimy spodnie po włosku, a z paskiem po angielsku ;)

39 minut temu, Lebowski32 napisał:

Whitesnake - co masz na myśli? Spodnie garniturowe z niskim stanem i tak źle wyglądają, nawet z paskiem. Jeśli chodzi o długość nogawek, to uznajmy, że z szelkami nosimy spodnie po włosku, a z paskiem po angielsku ;)

Nie wiem pod jakie zasady to podpiąć, ale spodnie na szelki wolę mniej dopasowane w biodrach i pasie, żeby pracowały podczas ruchu. Podczas gdy spodnie na pasek powinny być tak dopasowane, żeby leżały dobrze bez podtrzymywania. Dla mnie to kompletnie inna konstrukcja spodni, szczególnie w biodrach.

Edit: P.S. Spodnie na szelki i kamizelka to bardzo niewdzięczny zestaw na imprezy ;).

• Oceniam pozytywnie 2

3 godziny temu, Whitesnake napisał:

Nie wiem pod jakie zasady to podpiąć, ale spodnie na szelki wolę mniej dopasowane w biodrach i pasie, żeby pracowały podczas ruchu. Podczas gdy spodnie na pasek powinny być tak dopasowane, żeby leżały dobrze bez podtrzymywania. Dla mnie to kompletnie inna konstrukcja spodni, szczególnie w biodrach.

Edit: P.S. Spodnie na szelki i kamizelka to bardzo niewdzięczny zestaw na imprezy ;).

Już  nawet nie wspominałem o innej konstrukcji spodni na pasek w porównaniu do spodni na szelki.

Powiedz mi, czy Twoim zdaniem formalny garnitur z kamizelką w ogóle toleruje pasek (oczywiście kamizelka na tyle długa, by ten pasek zakryła)?

Żeby nie było całkiem OT:

@alabuz - widzę, że poszetka pod kolor koszuli. Gdzieś wyczytałem, że tak się bardzo dawnymi laty nosiło. Mnie się ten styl podoba.

16 minut temu, Miro napisał:

Powiedz mi, czy Twoim zdaniem formalny garnitur z kamizelką w ogóle toleruje pasek (oczywiście kamizelka na tyle długa, by ten pasek zakryła)?

Nie znam zasad ogólnych. Jednak w mojej garderobie, w przypadku garniturów formalnych, nie ma miejsca na pasek. Formalne zestawy szyję na wymiar i spodnie maja trzymać się zarówno bez paska jak i bez szelek. Szelki jeśli są, to stanowią element ozdobny.

W garniturach każualowych i roboczych nie przeszkadzają mi szlufki - choć, to dotyczy tylko w RTW. W w przypadku Bespoke, czy nawet MTM nie dopuszczam takiego rozjazdu, żeby pasek był koniecznością.

Za to, nie wyobrażam sobie spodni każualowych (np. chinos) bez paska.

• Oceniam pozytywnie 1

11 minut temu, alabuz napisał:

Mam wrażenie, że praktycznie każdy kto umieszcza zdjęcia w CMDNS zaprezentował właśnie ten krawat. 

Dzięki za odpowiedź. To chyba nie zwróciłem na to uwagi :) Ja takiego nie mam, mam nadzieję, że mimo to mogę pozostać na forum :) 

• Oceniam pozytywnie 1

Dnia 20.11.2016 o 06:50, Beny23 napisał:

Dzisiaj w konsulacie na koncercie jazzowym

IMG_8453.JPG

Beny, mam nadzieję, że nie weźmiesz mojej uwagi zbyt osobiście, tylko pół żartem, pół serio ;-) :), ale na widok tak rozchodzącej się przyszwy narzuca mi się pewna myśl:

Właściciel takich spektatorów komunikuje otoczeniu (oczywiście oprócz manifestacji swojego indywidualnego stylu), że ma wprawdzie okaziwą kolekcję obuwia, ale tym razem w przecenie nie było akurat innego kopyta. ;-) :)

• Oceniam pozytywnie 1

W sumie to moje jedyne spektatory w kolekcji. Są bardzo wygodne i nie zamierzam się ich pozbywać. Nieschodząca się przyszwa w ogóle mi nie przeszkadza. Taka już jest konstrukcja tego buta i ten model robiony jest na jednym tylko kopycie a ja mam dość wysokie podbicie. Mam wrażenie że forum jest przewrażliwione na punkcie przyszwy co wychodzi przy każdym wrzuconym zdjęciu kolegi @Ataman

• Oceniam pozytywnie 7

To raczej jakieś MTM/bespoke. Nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał gotowe koszule button-down z mankietem koktajlowym. Swoją drogą wydaje mi się to nieco chybione połączenie (uroki mnogości wyborów w MTM...). Mankiet koktajlowy wydaje mi się trochę bardziej elegancki niż na guziki, a kołnierzyk button-down jest jednak mocno casualowy. Trochę się to gryzie.

• Oceniam pozytywnie 4

13 godzin temu, Zajac Poziomka napisał:

To raczej jakieś MTM/bespoke. Nie sądzę, żeby ktoś sprzedawał gotowe koszule button-down z mankietem koktajlowym. Swoją drogą wydaje mi się to nieco chybione połączenie (uroki mnogości wyborów w MTM...). Mankiet koktajlowy wydaje mi się trochę bardziej elegancki niż na guziki, a kołnierzyk button-down jest jednak mocno casualowy. Trochę się to gryzie.

Pełna zgoda, model typowo testowy (w celu weryfikacji mankietów i kołnierza).