Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, blekit napisał:

@4inHand chodziło mi o to czy nie było przymiarek bo miałeś już opracowany szablon, czy to jest jakiś inny proces? :)

Nie, nie było przymiarek bo to MTM, ale faktycznie było trochę łatwiej bo miałem już wcześniej uszyty jeden garnitur i dwie marynarki w tej samej szwalni więc mogłem ten szablon optymalizować prosząc o korekty :)

3 godziny temu, blekit napisał:

Chyba się zgubiłem :) 

Biorac pod uwage, ze istota bespoke sa przymiarki to to zdanie jest conajmniej zadziwiajace :) ok ok chodzilo o reczne wykonanie/wykonczenie. A w jakim stopniu to juz pytanie ponizej

3 godziny temu, 4inHand napisał:

To mój drugi garnitur MTM, ale pierwszy z wykończeniem "sartorial". Uogólniając chodzi o to, że nie było przymiarek jak w MTMie, ale całość jest robiona ręcznie jak w bespoke. 

Czyli plotno na przodzie, klapach i kolnierzu jest recznie pikowane, rekawy recznie wszywane itd?

Dnia 5.11.2016 o 18:06, Beny23 napisał:

IMG_7705.JPG

IMG_7716.JPG

Trochę odgrzebuję, ale... Zakładam, że kolega Beny wydał niemałą sumkę na ten garnitur bespoke, ale uważam, że wyszedł  tu koszmarek. Powtórzę za kolegami, ze marynarka wygląda na kusą - początkowo myślałem, że to kwestia zdjęcia nr 1 i tego, że wydaje się być robione od dołu, ale jak popatrzymy dłużej na drugie zdjęcie to też zacznie nas to razić. Mnie jeszcze drażni to jak marynarka uklada/opina na kamizelce/brzuchu kolegi (nie śmiem oceniać stanu kondycji fizycznej), ale jak na bespoke to uważam, że coś poszło nie tak. Ostatnio rzecz, która średnio mi pasuje to kołnierzyk - może to moje odczucia, ale uważam, że kiepsko pasuje do całości.

44 minuty temu, JD! napisał:

Trochę odgrzebuję, ale... Zakładam, że kolega Beny wydał niemałą sumkę na ten garnitur bespoke, ale uważam, że wyszedł  tu koszmarek. Powtórzę za kolegami, ze marynarka wygląda na kusą - początkowo myślałem, że to kwestia zdjęcia nr 1 i tego, że wydaje się być robione od dołu, ale jak popatrzymy dłużej na drugie zdjęcie to też zacznie nas to razić. Mnie jeszcze drażni to jak marynarka uklada/opina na kamizelce/brzuchu kolegi (nie śmiem oceniać stanu kondycji fizycznej), ale jak na bespoke to uważam, że coś poszło nie tak. Ostatnio rzecz, która średnio mi pasuje to kołnierzyk - może to moje odczucia, ale uważam, że kiepsko pasuje do całości.

Ja osobiście nie wierzę, że to jest bespoke - chyba, że szyty dla innej osoby :)

@poszetka

te małe rozcięcie po boku spodni to zakładka?

10 godzin temu, Miro napisał:

@Styleman, ten pasek mocno widoczny pod kamizelką psuje efekt.

Moim zdaniem jest całkiem ok. "Pas guzikowy" kamizelki  jednorzędowej powinien kończyć się na wysokości "pasa spodni". Pasek ma delikantną klamrę i nie razi. Może pół do centymetra dłuższa kamizelka byłaby perfect.

Uogólniając, tak jak dla marynarek i spodni istnieją pewne umowne standardy dotyczące dopasowania, tak i takie umowne standardy istnieją dla kamizelek. 

Poniżej zamieszczam link do  "przewodnika":

https://www.lifestylebyps.com/blogs/mens-fashion-blog/15563893-how-to-wear-mens-vests-infographic

• Oceniam pozytywnie 1

6 godzin temu, Egonax napisał:

Moim zdaniem jest całkiem ok. "Pas guzikowy" kamizelki  jednorzędowej powinien kończyć się na wysokości "pasa spodni". Pasek ma delikantną klamrę i nie razi. Może pół do centymetra dłuższa kamizelka byłaby perfect.

Uogólniając, tak jak dla marynarek i spodni istnieją pewne umowne standardy dotyczące dopasowania, tak i takie umowne standardy istnieją dla kamizelek. 

Poniżej zamieszczam link do  "przewodnika":

https://www.lifestylebyps.com/blogs/mens-fashion-blog/15563893-how-to-wear-mens-vests-infographic

Szkoda tylko, że brakuje podstawowej zasady: z kamizelką najlepiej wypadają szelki, a nie pasek. Zwłaszcza przy eleganckich garniturowych kreacjach.

Czy przypadek Stylemana to bardziej styl formalny (rekomendowany bez paska) czy nie, to oczywiście kwestia opinii.

EDIT: Poza tym ten przewodnik nie ma racji - wcale nie musimy zostawiać zawsze odpiętego ostatniego guzika. Wszystko zależy od kroju kamizelki tj. gdzie ten guzik się znajduje. Np. w kamizelkach typu "U" smokingowych zdecydowanie poleca się zapięcie wszystkich guzików.

• Oceniam pozytywnie 1

17 godzin temu, Lebowski32 napisał:

Szkoda tylko, że brakuje podstawowej zasady: z kamizelką najlepiej wypadają szelki, a nie pasek. Zwłaszcza przy eleganckich garniturowych kreacjach.

Czy przypadek Stylemana to bardziej styl formalny (rekomendowany bez paska) czy nie, to oczywiście kwestia opinii.

EDIT: Poza tym ten przewodnik nie ma racji - wcale nie musimy zostawiać zawsze odpiętego ostatniego guzika. Wszystko zależy od kroju kamizelki tj. gdzie ten guzik się znajduje. Np. w kamizelkach typu "U" smokingowych zdecydowanie poleca się zapięcie wszystkich guzików.

Ja powiem tak, przewodniki swoją  drogą - są różne, lepsze i gorsze - ale mnie wspominana tutaj kreacja Kolegi @Styleman bardziej by się podobała bez tej klamry od paska - bo ta klamra w połączeniu z ostrymi zakończeniami kamizelki za bardzo przykuwa wzrok i zaburza harmonię eleganckiej i wyważonej w gruncie rzeczy całości. To oczywiście całkowicie subiektywny filtr mojego spojrzenia. Bo ogólnie stylizacja mi się podoba.

Niestety sam czasem tak noszę pasek do kamizelki, bo spodni na szelki jeszcze się nie dorobiłem :)

@Lebowski32, trafna uwaga na temat guzików.

• Oceniam pozytywnie 1

@Blekit, już wczoraj się zastanawiałem, do czego założysz ten (raczej niełatwy) nowy krawat wełniany (bo w innym wątku  wyczytałem, ze go kupujesz). No i proszę, znowu dobra koordynacja kolorystyczna :) Tylko poszetka troszkę za jasna wg mnie, ale sam nie wiem... W każdym razie za jakiś czas będziesz mógł wydać podręcznik na temat dobierania kolorów dla zaawansowanych :)