lubo69 Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 Kolego blue - zanim jeszcze wymyślono klasyczną męską elegancję, wymyślono coś jeszcze fajniejszego - zasady pisowni. Polecam. Bez ich respektowania nawet najtrwalsze prawdy o zestawach koordynowanych tracą swą moc. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 blue ja bym dał spokój 4inHandowi, chłop uszył więcej garniturów niż ja kupiłem T-shirtów; już z racji tego może nosić marynarkę jak mu sie podoba i z czym mu sie podoba:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 @Whitsnake "..nie podoba Ci się marynarka w strojach każualowych?" powyższe pytanie zawiera błędne założenie. strój casualowy to strój którego elementem nie jest marynarka. Podziwiam oddanie dogmatom, choć nie podzielam tej opinii. O ile zasady klasycznej elegancji są dość konkretne to (z definicji), widzę sporą dowolność w kreowaniu własnego stylu każual jako stylu niezobowiązującego. Dla mnie marynarka jest ulubionym elementem każdego zestawu; zarówno eleganckiego jak i niekiedy, nawet sportowego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 Również nie podzielam tej opinii. O ile klasyczna elegancja kieruje się precyzyjnymi zasadami i typowe okazje do zakładania strojów formalnych w znacznej części nie zmieniły się od dawien dawna, o tyle sama definicja casualu jest płynna i daje sporą dowolność. Kiedyś casualowe było oddawanie się urokom natury poza miastem (w literaturze często spotyka się odniesienia do marynarek tweedowych jako marynarek "na wypad na wieś"), nie istniał business casual, wpływy amerykańskie i włoskie nie mieszały się z brytyjskimi, a takie określenia jak "dapper casual" to byłaby w ogóle herezja. Ale rzeczywistość i sposób noszenia ubioru jest tak samo żywy jak wszystko inne. Jeżeli wyprzemy się marynarek jako "dozwolonego" elementu zestawów casualowych, to jak zaklasyfikować lekkie, nieco ekstrawaganckie garnitury z nieformalnych tkanin, takich jak len czy bawełna? Do wspomianego stylu "city" nie pasują na innych frontach. Gdzie jak gdzie, ale przy strojach swobodnych twarda kategoryzacja moim zdaniem zbyt wiele pożytku nie przynosi. Ja np. marynarkę zrzucam z siebie bardzo późno na drodze deformalizacji, i prawie zawsze jakąś mam na grzbiecie. Ani mi się widzi zastanawiać, czy mam prawo to nazwać strojem casualowym, czy nie A w ogóle to nie chcę się nadto czepiać, ale przetrawienie pierwszego wpisu blue wymaga przeczytania go 15 razy ze względu na niechlujną pisownię + trąci on nieco nagonką na Tomka, która ostatnio w tym samym składzie osobowym skończyła się ciężkimi nożyczkami od moderacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 Może jest dość późno i nie łapię, ale czy przypadkiem ktoś nie ma kiepskiego humoru i szuka zaczepki elokwentną paplaniną? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 13 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipiec 2015 Przyszedł z tą zaczepką do złej dzielnicy Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Może jest dość późno i nie łapię, ale czy przypadkiem ktoś nie ma kiepskiego humoru i szuka zaczepki elokwentną paplaniną? Krzysiek, ale to Tomek zaczął "prowokację" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Tomek, wstydź się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Może jest dość późno i nie łapię, ale czy przypadkiem ktoś nie ma kiepskiego humoru i szuka zaczepki elokwentną paplaniną? Ze smutkiem stwierdzam, że jest to coraz częstsze zjawisko na naszym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Trochę szarości dziś ... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 @blue - wszystko ok ale proszę - więcej luzu: @poszetka.com - kolejne bardzo ładne zestawienie. Szczególnie podoba mi się połączenie poszetek z całością zaś burgundowe wiedenki z poprzedniego zestawu wraz z krawatem są po prostu turboświetne! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Gdzie to lato ja się pytam? Dzisiaj. * tweedowa marynarka Brook Taverner * merino wool v-neck - no-name z TK MAXX * koszula Osovski * kaszmirowy krawat Emanuele Giorgio * jedwabna poszetka od Poszetki * dżinsy Replay 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Jaka musi być temperatura powietrza albo jakim zmarzluchem trzeba być, żeby ubierać się tak ciepło w lipcu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 Mniej wiecej 12-15 stopni rano, marynarka w roli płaszcza/kurtki w drodze do pracy. Nie było mi za gorąco -- Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 no tak, trzeba szykować się na jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 14 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2015 ekhu, ekhu... Winter is coming 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 oh, my sweet summer child... brace yourself Żeby nie było totalnego OT, dzisiaj. * marynarka Pierre Cardin * koszula CT * krawat Poszetka * poszetka Lambert * chinosy Benevento 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Brakuje mi tu jedynie jaśniejszej poszetki, bo ta trochę przygasła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. 4inHand Napisano 15 Lipiec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 "....przygotowałem stylizację casualową z tą samą marynarką"....hmm....jeśli napisałby to początkujący forumowicz można byłoby to zrozumieć. gorzej gdy coś takiego pisze marketingowiec chcący w oczach swoich potencjalnych klientów uchodzić za eksperta w zakresie klasycznej męskiej elegancji. celowo piszę chcący uchodzić za eksperta w zakresie męskiej elegancji( w ramach swoich intensywnych działań marketingowych) a nie nim będący jako że każdy znający podstawowe zasady męskiej elegancji wie iż coś takiego jak zestaw casualowy z marynarką może istnieć jedynie w świadomości ignorantów. zestaw/stylizacja casualowa z marynarką, to oksymoron. stroje casualowe nie zawierają marynarki. co gorsza, przedstawiony zestaw nie jest nawet zestawem smart casualowym i co należy podkreślić błąd nie polega na pominięciu słowa "smart". prezentowany na zdjeciach przez @4inHand to zestaw zaliczający się do grupy city zwanych też po polsku strojami miejskimi. Twój przypadek jest wprost książkowy. Niestety mam takich na FB kilka dziennie więc strasznie mnie to nudzi. Pozdrawiam, życzę miłego dnia i dużo słońca 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Eee... ja bym skasował w takim razie konto na FB Po co się nudzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pol606 Napisano 15 Lipiec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Taki zestawik uszyłem sobie ostatnio w Lazarze, w Rybniku, przed wyjazdem na wakacje. Białe lniane spodnie z bawełnianą podszewką i wełniana sportowa marynarka na pół-podszewce. Kieszenie nakładane, dwa guziczki, fajny window pane. Więcej zdjęć oraz zaległe zdjęcia garnituru Pani Wandy Fok wrzucę do bespoke, jak znajdę trochę czasu. Pozdrawiam 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Taki zestawik uszyłem sobie ostatnio w Lazarze, w Rybniku, przed wyjazdem na wakacje. Białe lniane spodnie z bawełnianą podszewką i wełniana sportowa marynarka na pół-podszewce. Kieszenie nakładane, dwa guziczki, fajny window pane. Więcej zdjęć oraz zaległe zdjęcia garnituru Pani Wandy Fok wrzucę do bespoke, jak znajdę trochę czasu. Pozdrawiam Kieszenie ustawione w karo wyglądają ciekawie. Zestaw bardzo ładny. Oczywiście napisz coś więcej o materiale, terminie wykonania i cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sernik Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Czwartek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kyle Napisano 16 Lipiec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Zegarek jeszcze z nieustawionym czasem, leżał poza rotomatem 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 @Kyle Dałem lajka za spodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi