Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo źle to wygląda, a nie chcemy źle wyglądać, prawda?

Domyślam się. Mimo to zapytałem, bo być może jest jakaś zasada, np.: nie zakłada się spodni ciemniejszych niż marynarka?

Opublikowano

Z tym się zgodzę. Natomiast stoję na straży, że mając do wyboru źle lub gorzej - wybieram źle. ;-)

niech cie spotka stylistyczne katharsis i zamienisz źle lub gorzej, na dobrze albo wcale

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mimo to zapytałem, bo być może jest jakaś zasada, np.: nie zakłada się spodni ciemniejszych niż marynarka?

Nie ma takiej zasady, po prostu czarne spodnie źle się się komponują z innymi elementami garderoby. Ciemne spodnie i jaśniejsze marynarki (i odwrotnie) to zestawy koordynowane, które mogą stworzyć naprawdę ciekawe połączenia. Więcej na ten temat: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1224-styl-casual-zestawy-koordynowane-dyskusje-i-porady/ i https://forum.butwbutonierce.pl/topic/766-koordynacja-kolorystyczna/ .

Opublikowano

Czarny co do zasady nie wygląda dobrze w świetle naturalnym, a tym bardziej w biurowym zestawie koordynowanym. Nie ma w tym nic wspólnego z łączeniem jasny/ciemny - chodzi wyłącznie o kolor spodni.

Opublikowano

niech cie spotka stylistyczne katharsis i zamienisz źle lub gorzej, na dobrze albo wcale

Spotka, spotka. Tym się kieruję w innych dziedzinach  - ale bez spodni na tyłku do pracy nie pójdę, więc wariant "wcale" jest trudny do zrealizowania :)

Czarny co do zasady nie wygląda dobrze w świetle naturalnym, a tym bardziej w biurowym zestawie koordynowanym. Nie ma w tym nic wspólnego z łączeniem jasny/ciemny - chodzi wyłącznie o kolor spodni.

Dzięki. W sumie też potraktowałem tą uwagę bardziej jako konkretnie parę granat+czerń, niż uwagę do samych spodni. Co prawda mimo długotrwałej lektury forum i innych źródeł, które konsekwentnie wyrzucają czerń z garderoby, nadal bardzo ją lubię, i na dole i na górze - ale to celna uwaga którą muszę sobie wziąć do serca.

Opublikowano

Rozumiem że się przełamałeś, założyłeś srebrny krawat, a potem przykryłeś go golfem.

No można i tak

To oczywiście żarcik :)

PS. W każdej stylizacji będzie teraz cygaro? Product placement jakiś ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzisiaj;

dma1r9.jpg

Jestem bardzo zadowolony z tej marynarki, pomimo lekko kwadratowych ramion - w końcu fajna odd jacket (choć formalniejsza) na mój rozmiar z wieszaka :)

Dół - bawełniane beżowe chino zaprasowane w kant.

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano

Dzisiaj;

dma1r9.jpg

Jestem bardzo zadowolony z tej marynarki, pomimo lekko kwadratowych ramion - w końcu fajna odd jacket (choć formalniejsza) na mój rozmiar z wieszaka :)

Dół - bawełniane beżowe chino zaprasowane w kant.

Ta marynarka posiada jedno czy dwa rozcięcia z tyłu?

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź, wiem właśnie, że to ta i chyba się na nią zdecyduję :)

Już po raz kolejny przymierzem się do kupna marynarki z Bytomia, ale te z jednym szlicem w ogóle na mnie nie leżą, a modeli z dwoma dostępnych w sylwetce wyszczuplonej jest naprawdę bardzo mało. 

Opublikowano

Jest całkiem fajna, w rzeczywistości IMO wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach. Jest ona też odrobinę krótsza niż garniturowe (jak na odd jacket przystało). Materiał jest super - Wełna 120s, choć budzi to wątpliwości odnośnie częstszego użytkowania. W ogóle w końcu wypuścili marynarki w sylwetce wyszczuplonej, cała poprzednia kolekcja była w zwykłej rozmiarówce (pomijając fakt komicznego składu).