Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie cygaro zdecydowanie na plus, dobrze wiedzieć, że w dobie zagorzałych przeciwników palenia spotykanych na każdym kroku i wolnych od dymu lokali są jeszcze ludzie, którzy potrafią docenić zalety dobrego cygara. Sam preferuję cygaretki, ale przy odpowiednich okolicznościach cygara też nie odmówię :)

Też mi się wydaje, że cygaro palone w plenerze słabo pasuje do wizerunku nienagannego w manierach gentlemana. Płaszcz bardzo fajny.

EDIT: nie mam nic przeciwko cygarom, tylko okolicznościom ich degustacji :)

Wiele zależy też od rodzaju cygara, wielu dawniejszych miłośników z cygarem praktycznie się nie rozstawało.

@Ingvar

Poszetka ma błękitne tło i niebieskie elementy, które w założeniu miały nawiązywać do wzoru na krawacie. Może założenie było błędne, a może to kwestia zdjęcia i oświetlenia ;)

@Zajac Poziomka

To może być kwestia wygięcia/przekręcenia ręki. Wcześniej tego efektu nie zauważyłem, ale jeszcze raz spojrzę jak będę wychodził. Może faktycznie rękaw powinien być wszyty pod innym kątem.

@MateuszPapiernik - czarne spodnie + granatowa marynarka? W 90% przypadków stanowcze nie :(

Wiem, wiem. To tymczasowe rozwiązanie - i tak, IMHO, wygląda dużo korzystniej niż czarny gruby, nieco znoszony sztruks na plecach. :)

Drastycznie przewietrzyłem garderobę (która składała się w 99% z czarnych rzeczy zarówno poniżej i powyżej pasa) i ją rozbudowuję. Dziś odebrałem od krawca torbę spodni po poprawkach. :) Dziś - jakby to absurdalnie nie brzmiało - nie miałem ani jaśniejszej marynarki do czarnych spodni, ani jaśniejszych spodni do granatowej marynarki w szafie :D

W ogóle jestem cały czas trochę zablokowany wybrakowaną selekcją w szafie - jaśniejsze spodnie z kolei prosiłyby się o brązowe buty, a też (jeszcze) nic poza czernią nie mam ;-) 

Od czegoś trzeba zacząć. Ze swoich zestawów - również tego - dumny na razie nie jestem :) Pokazuję, bo krytyka użytkowników forum bardzo pomaga w zrozumieniu własnych błędów. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej i taki mam cel.

• Oceniam pozytywnie 1

@Ingvar

Poszetka ma błękitne tło i niebieskie elementy, które w założeniu miały nawiązywać do wzoru na krawacie. Może założenie było błędne, a może to kwestia zdjęcia i oświetlenia ;)

Krawat jest stanowczo za ciężki i nie pasuje. Poszetka jest lekka kolorystycznie i prawie letnia fakturą, a krawat niemal pogrzebowy. Pasujący jeden kolor niczego nie uratował. 

Osobiście mam awersję do czarnych krawatów (nie licząc jednolicie czarnych), więc schowałbym go głęboko i zapomniał.

• Oceniam pozytywnie 2

Panowie, troska o relacje Mateusza z szefem ważniejsza niż krawat i jego węzeł?

Miał wyjść półwindsor, wyszedł małoudany (wcale nieudany?) półwindsor — ale i tak bardziej udany niż wcześniejszy totalnie nieudany 4inhand. ;-) Tutaj długa droga przede mną, wiem. Dotychczas krawat miałem na sobie pewnie mniej niż 10 razy w życiu.

Czy poza tym, że z profilu wyraźnie źle układa się krawat (jest "bulwa" pod węzłem, a przez to po prawej stronie zdjęcia nieładne niesymetryczne wybrzuszenie) coś jeszcze rzuca się w oczy? Po kilku poprawkach w ciągu dnia patrząc od frontu trójkąt węzła wydaje mi się ładnie symetryczny, ale z profilu nie wygląda dobrze.

Blekit, zgodzę się z Whitesnake, że jeden nawiązujący element nic nie daje, bo ta czerń i duże wzory przytłaczają wszystko.
Mateusz, potrenuj 4inhand, ten węzeł jest stanowczo zbyt masywny. Wydaje mi się też problemem to, że krawat jest bardzo szeroki, co tworzy dziwny efekt przewężenia tuż pod węzłem.

Potrenuję, właściwie - już trenuję, dziękuję :) Mam problem (o którym zapytałem w innym wątku), mianowicie przy moim wzroście i moich umiejętnościach wiżania 4inH (być może tu pies pogrzebany) większość moich krawatów jest nieco zbyt długa. Dlatego na razie posiłkowałem się nieudanym półwindsorem.

Rozważam albo poskracanie krawatów, albo potrenowanie - po zwykłym 4inH - podwójnego four in hand, co też powinno pomóc na tą dolegliwość.

Ten na zdjęciu to 154cm i większość mam takich - kupowałem je jeszcze nie wiedząc, że powinienem szukać krótszych. Dwa ostatnie zakupy mają 148cm i zachowują się ładniej.

Co do szerokości - to 8.5cm, dość normalnie chyba?