Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Miro napisał:

@Dziaku, też mam tę marynarkę Vistuli z tropiku. Jak ją oceniasz? Wg mnie jest niezła, tylko te napisy na guzikach straszne (wymienię chyba na rogowe lub z corozo) i lepsza byłaby na półpodszewce.

W mojej usunąłem podszewkę z pleców i jest bardzo przewiewna. Co mnie zaskoczyło to fakt, że materiał jest tak cienki, że w pewnym świetle widać kontrast pomiędzy fragmentem z podszewką, a tym gdzie pod spodem jest tylko koszula.

Dla mnie tylko materiał jest trochę mało elastyczny. Ale to jedyny tropik z jakim miałem styczność, więc nie wiem jak zachowują się inne, może ten typ materiału po prostu tak ma - "chrupki" i sztywny. Niemniej w gorące dni sprawuje się świetnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, Dziaku napisał:

W mojej usunąłem podszewkę z pleców i jest bardzo przewiewna. Co mnie zaskoczyło to fakt, że materiał jest tak cienki, że w pewnym świetle widać kontrast pomiędzy fragmentem z podszewką, a tym gdzie pod spodem jest tylko koszula.

Dla mnie tylko materiał jest trochę mało elastyczny. Ale to jedyny tropik z jakim miałem styczność, więc nie wiem jak zachowują się inne, może ten typ materiału po prostu tak ma - "chrupki" i sztywny. Niemniej w gorące dni sprawuje się świetnie.

Czyli, jak rozumiem, koszula w pewnym świetle prześwituje. Pod światło to prześwituje nawet z podszewką.

Jest to też jedyna marynarka Vistuli, jaką widziałem (a widziałem sporo), która praktycznie nie ma konstrukcji.

Też tak chyba zrobię, usunę z pleców, w końcu tropik ma być na bardzo ciepłe dni. Też pierwszy raz w rękach mam wełnę tropik, ale w kilku źródłach czytałem, że ona jest taka sztywnawa. Z przewiewnych wełen bardzo miękki jest hopsack, co wiem z doświadczenia.

Opublikowano

Mam też inną z Vistuli, z bawełny seersucker, również z minimalną konstrukcją - czasem im się zdarza.

Tak, w niektórym oświetleniu lekko prześwituje - ale nie jest to znaczące, w zasadzie w ogóle mi to nie przeszkadza.

Opublikowano
4 godziny temu, Dziaku napisał:

Tak, tylko standardowo model ma za krótką marynarkę :)

To nie tylko kwestia dopasowania marynarki do konkretnego modela, ale i to, że po prostu same marynarki są bardzo krótkie. Dzisiaj mierzyłem rozmiar 188 (normalnie noszę i mam 182 cm wzrostu) i była ledwo do zaakceptowania. W tej samej na mój wzrost wyglądałem jak jeden z modeli Vistuli. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bart87 napisał:

To nie tylko kwestia dopasowania marynarki do konkretnego modela, ale i to, że po prostu same marynarki są bardzo krótkie. Dzisiaj mierzyłem rozmiar 188 (normalnie noszę i mam 182 cm wzrostu) i była ledwo do zaakceptowania. W tej samej na mój wzrost wyglądałem jak jeden z modeli Vistuli. 

To jest minus nie tylko Vistuli, niestety. Ja mierzę 176 i mam rozmiar 176. Jest na styku akceptacji, ledwo do linii pośladków. Po plecach bez kołnierza ma 71.5 cm. Niestety, prawie tyle samo mają 46-stki M. Dutti (na wzrost 175 mają 71-72) czy Lancerto Mr Vintage (72). M. Dutti sporadycznie mają 73, mam też jedną Lancerto formalną, która ma 73 cm i jedną starszą M.Dutti, która ma poprawne 74.5.

Wszystkie marynarki Próchnika 46 (z ostatnich 3 lat), które miałem na sobie - też mierzą 72.

Więc tu Vistula jest normą, a nie wyjątkiem :-(

Trzeba z tym żyć albo szyć na miarę.

Opublikowano
19 godzin temu, GILBERT0 napisał:

Mój pierwszy post na Forum. Będę wdzięczny za konstruktywne komentarze. Stylizacja: "zwykły dzień w pracy". Wymagany oficjalny dress code. 

Chętnie byśmy obejrzeli, ale niestety zdjęcia się nie otwierają. Spróbuj jeszcze raz, przez "dodaj pliki" poniżej pola do wpisania tekstu.

Opublikowano
41 minut temu, wimon napisał:

Chętnie byśmy obejrzeli, ale niestety zdjęcia się nie otwierają. Spróbuj jeszcze raz, przez "dodaj pliki" poniżej pola do wpisania tekstu.

Mam nadzieje, ze teraz będzie Ok.

IMG_4009.JPG

IMG_4011.JPG

IMG_4014.JPG

IMG_4015.JPG

IMG_4017.PNG

• Oceniam pozytywnie 3