Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Hargin napisał:

Mam 39-40 :) to robi różnicę ? :D 

Myślę, że nie bez znaczenia jest wysokość stanu spodni i sama technika wiązania. 

No między 38 a 40 robi różnicę 2 centymetrów. A u mnie właśnie 2-3 cm wystaje węższa końcówka w krawatach RTW (147-148 cm, w 150 cm odpowiednio więcej) :D No i jak zauważył @dziko pozostaje jeszcze kwestia długości tułowia :) 

Opublikowano
Teraz, Hargin napisał:

Nie wiem, ja stoję na stanowisku, że 2-3 cm mogę zgubić przeważnie na węźle (w skrajnych przypadkach wiążąc "na dwa" jak w przypadku grenadyny od EoE). 

Też tak robię (podwójny 4 in hand) w tych krawatach RTW, które mam, lub noszę je np. pod swetrem, gdzie wystająca cieńsza końcówka jest niewidoczna. Ale od kiedy zacząłem zamawiać krawaty bespoke w EoE, przestałem kupować RTW, bo podwójny 4 in hand moim zdaniem nie wygląda tak ładnie jak pojedynczy. W moim przypadku bespoke robi dużą różnicę i jeżeli ktoś ma taki problem jak ja z krawatmi RTW, to namawiam do pójścia tą drogą. Wiem, że EoE nie ma bardzo dużego wyboru wzorów i materiałów, ale przecież nie tylko oni oferują krawatowe bespoke. Z zagranicznych firm są np. Sam Hober czy Passagio Cravate.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
16 minut temu, Miro napisał:

Paradoksalnie ja noszę spodnie o niskich stanach, a krawaty i tak o wiele za długie... A jaka może być inna technika wiązania w 4 in H? :shock:

Wszystko da się spieprzyć i wszystko zrobić przyzwoicie. Przypominam niegdysiejsze próbki z bloga Pana Grono. 

Opublikowano

Oczywiście da się ująć długość stosując podwójny 4 in H, ale to już jest inny węzeł, grubszy i ma nieco inny charakter - więc to żadne rozwiązanie.

Ale się zrobił wątek w wątku... Swoją drogą rozbieżność preferowanych długości krawata przy podobnych węzłach i "wymiarach" noszących jest dość zdumiewająca.

PS. Fachowe skrócenie krawata, wraz z wytaliowaniem, wykończeniem końcówki itd. to koszt 40 zł. Niemało, więc lepiej szukać sklepów ze skróceniem w cenie.

Opublikowano
Godzinę temu, capre napisał:

Super krawat! Podzielisz się proszę informacją, gdzie można taki znaleźć?

Tak jak napisał @lubo69 - mam ten krawat od @Embassy of Elegance. Żeby nie było - nie jest to jedyne miejsce w sieci gdzie można taki krawat dostać. O ile dobrze pamiętam krawat z tej samej grenadyny miało też w ofercie (i to wcześniej niż EoE) kilka innych sklepów z krawatami, np. Shibumi i Viola Milano, jest też dostępny np. tutaj:

https://shop.vandafineclothing.com/products/mocha-blue-striped-grenadine-piccolo-weave

Ale szczerze polecam EoE, zapłacisz kilkadziesiąt procent mniej niż u zagranicznych producentów, a dostaniesz krawat wykonany na tym samym, bardzo wysokim poziomie i w dodatku w opcji bespoke będziesz mógł wybrać pożądaną długość i szerokość krawata czy detale takie jak np. self-tipping lub rolowane brzegi.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
22 minuty temu, Miro napisał:

Oczywiście da się ująć długość stosując podwójny 4 in H, ale to już jest inny węzeł, grubszy i ma nieco inny charakter - więc to żadne rozwiązanie.

Zupełnie nie do tego się odnosiłem (o podwójnym wiązaniu pisałem w innym kontekście). Sam sposób zaciśnięcia połączeń na węźle, prowadzenie szerszej końcówki przez węzeł lub skręcenie/udrapowanie końcówek w miejscu wiązania daje zauważalną różnicę. Warto popróbować. Nigdy nie używam innych wiązań niż 4iH, a ten zdarza mi się zastosować w kilku wariantach w zależności od długości czy grubości krawata (wypełnienie, tkanina). Nie są to jednak duże korekty, a zbyt krótkiego krawata żadna siła, nie prowadząca do jego destrukcji, nie wydłuży. 

Pewnie moderator przeniesie do poświęconego krawatom wątku. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, Santino napisał:

Ano - Twój to chyba grenadyna?
Mój to zwykły jedwab, ale IMO też ma fajną strukturę :)

Zgadza się. Choć jak widać nawet grenadyna wyglada czasem zwyczajnie przy ciekawych żakardach.