Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowny Panie,

po łapach tu biją, dopiero jak się ma więcej wpisów ;)

Górny rozpięty lub zapięty, dolny zapięty.

Byłbym ostrożny z zakładaniem koszulki polo do marynarki sportowej i kardiganu. Dlaczego?

Dzianinowa koszulka polo ma charakter okrycia wierzchniego, podobnie jak sweter czy kardigan.

Podświadomie oczekujemy, że pod marynarką czy też kardiganem powinna znajdować się bielizna (coś z tkaniny, a nie z dzianiny). Jeśli zamiast wykonanej z tkaniny koszuli pojawia się w tym miejscu dziana koszula polo, jest to zakłócenie kompozycji.

Można, ale jaki w tym sens?

Taki sam jak w zapinaniu marynarki: sylwetka mężnieje, nabiera proporcji, po prostu lepiej się wygląda. Nie bez kozery Polo Ralph Laruen (http://www.ralphlauren.com), przykład pierwszy z brzegu, przez zdjęcia swoich modeli, sugeruje noszenie polówek w ten sposób.

Natomiast nigdy nie widziałem by ktokolwiek dobrze wyglądał w polo zapiętym pod szyję.

Można, ale jaki w tym sens?

Taki sam jak w zapinaniu marynarki: sylwetka mężnieje, nabiera proporcji, po prostu lepiej się wygląda. Nie bez kozery Polo Ralph Laruen (http://www.ralphlauren.com), przykład pierwszy z brzegu, przez zdjęcia swoich modeli, sugeruje noszenie polówek w ten sposób.

Natomiast nigdy nie widziałem by ktokolwiek dobrze wyglądał w polo zapiętym pod szyję.

Polecam przeczytać post mój oraz kolegi raz jeszcze ;) Polo nigdy nie noszę wypuszczonej poza domem, zawsze wkładam ją w spodnie/spodenki. Wyglądasz lepiej, nogi masz dłuższe, ciało się modeluje. Absolutnie same superlatywy.

Ups, mea culpa. Umówmy się, że po prostu rozwinąłem twój wpis. ;)

W porządku, też tak z początku przeczytałem ;) Jak widzisz podzielam Twój pogląd. Nic tylko czekać na wypowiedź pytającego - po co chcesz nosić Polo wypuszczone ze spodni? Może czynniki środowiskowe?

Masz wiele możliwości noszenia Polówek zatkniętych w spodnie. Możesz włożyć je bardzo dokładnie, możesz je włożyć niechlujnie (np. sam przód, jak u wspomnianego Ralpha), wtedy na pewno zostanie to zaakceptowane przez znajomych.

Dobry wątek z tymi koszulami... Jak chodzić teraz latem - podkoszulka, na to koszula - wszystko wpuszczone w spodnie? Bezproblemowo człowiek się ugotuje, spoci. Podkoszulka będzie mokra, przemoczy koszulę. W klimatyzowanym pomieszczeniu będzie lepiej, ale co jeżeli musimy iść gdzieś przez miasto?

Zakładam, że akurat nie mamy możliwości skorzystania z innego środka transportu ; )

Dobry wątek z tymi koszulami... Jak chodzić teraz latem - podkoszulka, na to koszula - wszystko wpuszczone w spodnie? Bezproblemowo człowiek się ugotuje, spoci. Podkoszulka będzie mokra, przemoczy koszulę. W klimatyzowanym pomieszczeniu będzie lepiej, ale co jeżeli musimy iść gdzieś przez miasto?

Zakładam, że akurat nie mamy możliwości skorzystania z innego środka transportu ; )

dokładnie o to mi chodziło ... latem polo wypuszczone na spodnie jest ... hmm bardziej komfortowe termicznie moim zdaniem

Kolega poruszył też kolejną kwestię - podkoszulka ...to nie można polo ubierać na gołe ciało ?

Byłbym ostrożny z zakładaniem koszulki polo do marynarki sportowej i kardiganu. Dlaczego?

Dzianinowa koszulka polo ma charakter okrycia wierzchniego, podobnie jak sweter czy kardigan.

Podświadomie oczekujemy, że pod marynarką czy też kardiganem powinna znajdować się bielizna (coś z tkaniny, a nie z dzianiny). Jeśli zamiast wykonanej z tkaniny koszuli pojawia się w tym miejscu dziana koszula polo, jest to zakłócenie kompozycji.

Przekonuje mnie ten tok rozumowania.

Nowe rewelacje? koszulka polo ma charakter okrycia wierzchniego ,zakłócenie kompozycji ?

Od lat koszulka polo była zakładana przez eleganckich mężczyzn zarówno pod marynarkę typu klubowego jak i pod kardigan a tu nagle takie rewelacje .

Proszę obejrzeć trochei ilustracji z albumów o męskiej modzie i wtedy głosić takie poglądy.

Pozdrawiam

Nowe rewelacje? koszulka polo ma charakter okrycia wierzchniego ,zakłócenie kompozycji ?

Od lat koszulka polo była zakładana przez eleganckich mężczyzn zarówno pod marynarkę typu klubowego jak i pod kardigan a tu nagle takie rewelacje .

Proszę obejrzeć trochei ilustracji z albumów o męskiej modzie i wtedy głosić takie poglądy.

Pozdrawiam

Widać że jeszcze słabo znasz Adama :) Jak ktoś tak się ubierał to był proletem, proste nie? ;)

Nie, raczej mankiet koszuli jest trochę wysoko. Chociaż z tym trzeba uważać - świeżo uprasowana koszula ma dość sztywny mankiet, który po 2 godzinach na ciele trochę się rozejdzie i opadnie na rękę :) Może o 0.5cm można by skrócić, ale to już raczej kwestia indywidualnych predyspozycji, niektórzy przesadzają ze skracaniem, moim zdaniem są dobre.

Mam takie specyficzne pytanie. W szafie bezproduktywnie gnieździ mi się kilka dobrej jakości koszul - niestety na chwilę obecną są na mnie za wąskie w talii (brzuch...) Koszule te są fabrycznie dość mocno staliowane zaszewkami (łącznie tak 4-6 cm zapasu) - czy krawcowa mogłaby zlikwidować zaszewki i wypuścić "uwięziony" materiał poszerzając tym sam koszule? Ktoś wogle próbował już podobnego zabiegu? Czy wizualnie nie pozostawi to mocno rzucających się w oczy śladów?

Robiłem coś takiego w koszuli casualowej, śladów nie widzę jednak chyba zależy od materiału.

Od razu mam pytanie do mankietu francuskiego. Czy rękaw marynarki może się opierać/blokować (nie wiem jak to nazwać) na mankiecie ? Nie jest luźny rękaw marynarki przy nadgarstku - może problem w tym że w sklepie mankiet był strasznie sztywny ?

Dołączona grafika

Rękawy wydają mi się za długie - mam racje ? Resztę proszę pominąć głównie chodzi mi o rękawy ;)

Jak zwezisz w barkach(wedlug mnie powinienes) to rekawy automatycznie sie skroca o 0,5-1cm i powinno byc git.

Przepraszam za brak polskich znakow, ale chwilowo nie mam mozliwosci i ich pisac.

Rękawy wydają mi się za długie - mam racje ? Resztę proszę pominąć głównie chodzi mi o rękawy ;)

Jak zwezisz w barkach(wedlug mnie powinienes) to rekawy automatycznie sie skroca o 0,5-1cm i powinno byc git.

Przepraszam za brak polskich znakow, ale chwilowo nie mam mozliwosci i ich pisac.

Hmm.. szczerze powiem że akurat do tej części byłem pewny (w sensie dopasowania), krawiec zresztą też nie miał zastrzeżeń. Jeszcze raz to przemyślę.